ΝΕΑ

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΑΧ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ»

Η συγκίνηση περίσσεψε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Αχ, Μικρασία» της Ναυσικάς Ιεσσαί Κασιμάτη την περασμένη Κυριακή στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου. Ζωντάνεψαν μνήμες του ελληνισμού της Σύλλης, αναφέρθηκαν περιστατικά και ιστορικά γεγονότα χρήσιμα για τις νεότερες γενιές, επισημάνθηκε από το Δήμαρχο Διονύσου κ Διονύση Ζαμάνη η αξία της γνώσης της ιστορίας, ώστε να μην επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος. Για τη σημαντική αυτή εκδήλωση το γραφείο Τύπου του Δήμου Διονύσου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση και διένειμε πολλές φωτογραφίες. Αναλυτικά:

«Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Στεφάνου έγινε, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, παρουσία του Δημάρχου Διονύσου κ. Διονύση Ζαμάνη, η παρουσίαση του βιβλίου «Αχ, Μικρασία» της Ναυσικάς Ιεσσαί Κασιμάτη.

__002

Το βιβλίο αναφέρεται στην καθημερινότητα των κατοίκων της Σύλλης της Μικράς Ασίας (1850-1924), με πλήθος ιστορικών και λαογραφικών πληροφοριών, καθώς και στην εκπαιδευτική πορεία στο Ικόνιο του Ιωάννη Ιεσσαί, πατέρα της συγγραφέα και επιφανούς δασκάλου της εποχής, όπως μεταφέρθηκαν σε εκείνη μέσα από τις αφηγήσεις του.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Δ. Ζαμάνης, καλωσορίζοντας το κοινό και συγχαίροντας την κα Ν. Ιεσσαί Κασιμάτη για τη γλαφυρή περιγραφή παραδόσεων και εθίμων της ζωής των Συλλαίων, καθώς και για την ακριβή καταγραφή ιστορικών γεγονότων, πριν τη μικρασιατική καταστροφή.

__005

Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του βιβλίου τόνισε: «Την ιστορία μας πρέπει να τη γνωρίζουμε, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος. Γιατί λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Γιατί οι πατρίδες χάνονται, όταν χάνεται η μνήμη. Και όλες οι μνήμες της καθημερινότητας, των εθίμων και της παράδοσης, συνθέτουν ένα δέντρο που πρέπει να ριζώνεται βαθιά στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, όλων μας, για να μην ξεριζώνεται από τίποτα. Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι μας, βιβλία σαν κι αυτό να τα έχουμε στην ψυχή μας. Γιατί είναι η ίδια μας η ψυχή».

__003

Για το βιβλίο μίλησαν, επίσης, οι κ.κ. Τάκης Σαλκιτζόγλου, Πρόεδρος Ένωσης Συλλαίων, Θεόδωρος Κοντάρας, φιλόλογος και Γιώργος Χατζηιακώβου, εκδότης του βιβλίου (εκδόσεις Αρμός).

__009

Στην ομιλία της η συγγραφέας, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του και από καρδιάς τον Δήμαρχο Διονύσου, για τη φιλόξενη αγκαλιά που έχει ανοίξει στον πνευματικό κόσμο του δήμου, μέσα από πλήθος πολιτιστικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων.

__004

Ανέφερε πως η ίδια δεν είναι παρά ένας αχθοφόρος που κουβαλά στο καροτσάκι της αυθεντικές, μικρασιάτικες αφηγήσεις και μίλησε για τις αξίες που υπηρέτησαν πιστά οι Μικρασιάτες στη ζωή τους, οι οποίες τους κράτησαν όρθιους όταν όλα γύρω τους είχαν καταρρεύσει. Τέλος, απεύθυνε κάλεσμα αντίστασης στη λησμονιά αυτών των αξιών για να αποφευχθεί η ισοπέδωση.

__006

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε video με φωτογραφίες της περιοχής της Σύλλης, διαβάστηκαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο και απαγγέλθηκε το ομώνυμο ποίημα της συγγραφέα «Αχ! Μικρασία», συνοδεία ζωντανής μουσικής από παραδοσιακά όργανα. Επίσης, η παραδοσιακή χορωδία και χορευτικό τμήμα της «Εμμέλειας» του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Στεφάνου τραγούδησε και χόρεψε μικρασιάτικα τραγούδια και χορούς. Η ξεχωριστή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή βιβλίων από τη συγγραφέα και την προσφορά μικρασιάτικου κεράσματος.

__008

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αγγελική Πέππα, Βασίλης Δαρδαμάνης, Δημήτρης Ράικος, Πόπη Ταουξή – Χριστιανίδη και Παναγιώτης Τσούκας, η δημοτική σύμβουλος κα Χρυσούλα Ντούντα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Στεφάνου κ. Μιχάλης Κασαπάκης, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του δήμου».

__10

Categories: ΝΕΑ