ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑ»

Του Βαγγέλη Ζιμετάκη.

Στις 30 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί επίσημα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Διονύσου η συγγραφική δουλειά του Θανάση Κυριαζόπουλου για το Θεό Διόνυσο, την περιοχή μας κατά τους ιστορικούς χρόνους και το Θέσπη, τον δημιουργό του θεάτρου και πρώτο ηθοποιό. Εκπαιδευτικός επί σειρά ετών, Λυκειάρχης, προπάντων όμως πνευματικός άνθρωπος ο κ Κυριαζόπουλος είναι ο εμπνευστής των διαλέξεων τα πρωινά της Κυριακής,  μαζί με άλλους αξιόλογους λογοτέχνες, ιστορικούς, ποιητές, αρχαιολόγους, επιστήμονες γενικά. Για όλα αυτά, για το έργο και τη συνολική προσπάθειά του στον χώρο των γραμμάτων ο κ Κυριαζόπουλος μίλησε στο dionysospost, παραχωρώντας μια συνέντευξη άκρως ενδιαφέρουσα.

dionysospost.gr: Μιλήστε μας για την εκδήλωση που πρόκειται να λάβει χώρα στις 30/12:

Θανάσης Κυριαζόπουλος: «Με πρωτοβουλία του Δημάρχου και της συμβούλου του αποφασίσαμε να γίνει παρουσίαση ενός βιβλίου που χρηματοδότησε ο Δήμος Διονύσου, το οποίο αφορά το Διόνυσο. Αποφασίστηκε δε, να διεξαχθεί η εκδήλωση στις 30 του μηνός για συμβολικούς λόγους, καθώς είναι η Ημέρα των Γραμμάτων. Στην εκδήλωση είναι προσκεκλημένοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές και άλλοι φορείς. Το βιβλίο, μάλιστα θα μοιραστεί δωρεάν σε μαθητές, σε δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες. Το βιβλίο αυτό, αφορά το Διόνυσο και το Θέσπη. Ο Διόνυσος είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους, με ένα από τα αρχαιότερα θέατρα που υπάρχουν. Από  εδώ ξεκίνησε ο Θέσπης, ο δημιουργός της δραματικής τέχνης. Θα ειπωθούν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στο πολιτιστικό κέντρο του Διονύσου».

dionysospost.gr: Είστε ο εμπνευστής και δημιουργός των φιλοσοφικών διαλέξεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Διονύσου. Πώς πήρε μορφή αυτή η πρωτοβουλία;

Θανάσης Κυριαζόπουλος: «Οι εκδηλώσεις αυτές είναι τα Κυριακάτικα πρωινά «Στα χνάρια του λόγου». Η ιδέα ανήκει στο μακαρίτη το Σωτήρη Μάνδαλο, ο οποίος ήταν και Λυκειάρχης του σχολείου Διονύσου. Εμείς, εδώ και 2-3 χρόνια συνεχίζουμε! Μας βοηθάει πάρα πολύ και ο Άρης ο Γαβριηλίδης και γίνονται πολύ ωραία πράγματα μια-δυο φορές τον μήνα. Οι διαλέξεις αυτές είναι φιλολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος».

006-1

dionysospost.gr: Ένα από τα έργα σας είναι η ιστορία του Θέσπη, του πρώτου ηθοποιού. Ποιο ήταν το εφαλτήριο για τη συγγραφή αυτού του πολύτιμου έργου;

Θανάσης Κυριαζόπουλος: «Εγώ ήρθα πρώτη φορά στον Διόνυσο το 1991. Ήξερα, βέβαια, ως φιλόλογος, ότι υπάρχει ένα σπουδαίο θέατρο εδώ, το οποίο τότε ήταν ξέφραγο. Μετά τις ανασκαφές τέθηκαν οι βάσεις για την περίφραξη. Το θέατρο έως τότε ήταν εγκαταλελειμμένο. Και σκέφτηκα τότε να κάνουμε κάτι. Πήγα σε μία εφημερίδα που κυκλοφορούσε τότε στο Διόνυσο και μίλησα για το θέατρο. Λίγο αργότερα, το 1994-1995, πήγαμε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Διονύσου στον Υπουργό Πολιτισμού, του μιλήσαμε και μας έδωσε κάποια χρήματα. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε αυτόν τον χώρο. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και μετά από εμάς, αφού κατορθώθηκε να γίνει και η αναστήλωση του μνημείου που υπάρχει εκεί. Θα ήταν κρίμα να μείνει αναξιοποίητος ο χώρος, όπου ξεκίνησε η αρχαία τραγωδία. Το θέατρο αυτό μπορεί να γίνει πόλος έλξης διαφόρων σπουδαίων πραγμάτων».

951036_sta

dionysospost.gr: Θεωρείτε ότι η Δημοτική Αρχή συμβάλλει στην ανάδειξη του      πολιτισμού στην περιοχή μας;

Θανάσης Κυριαζόπουλος: «Ναι, έχει αρχίσει και βοηθάει αρκετά. Ο Δήμαρχος επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον σε θέματα ιστορίας και αρχαιολογίας. Όταν με κάλεσε στο γραφείο του για να μιλήσουμε, διαπίστωσα ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους του, αλλά και από πλευράς του δημοτικού συμβουλίου».

dionysospost.gr: Ποιες άλλες πολιτιστικές δράσεις θα θέλατε να δείτε να συμβαίνουν στο Δήμο μας;

Θανάσης Κυριαζόπουλος: «Στο Διόνυσο υπάρχουν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι, που θα μπορούσαν να κάνουν πολύ ωραία πράγματα. Ακόμα και ο Κώστας ο Γεωργουσόπουλος μού είχε πει σε μία συνάντηση που είχαμε, ότι θα ήθελε πολύ να έρθει στον αρχαιολογικό χώρο εδώ στο Διόνυσο. Οι πρωτοβουλίες και οι εκδηλώσεις αυτές, βέβαια, είναι στο χέρι του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και του Δημοτικού Συμβουλίου. Μπορούν στο θέατρο του Διονύσου να γίνουν παραστάσεις και εκδηλώσεις, αλλά χρειάζονται άνθρωποι με μεράκι και αγάπη».

dionysospost.gr: Έχοντας συνυπάρξει με τα παιδιά -ως Λυκειάρχης- τι  πιστεύετε ότι τα απομακρύνει  από τα βιβλία και τη λογοτεχνία γενικότερα;

Θανάσης Κυριαζόπουλος: «Η τεχνολογία, φυσικά! Τα παιδιά ακόμα και όταν τρώνε έχουν μπροστά τους ένα λάπτοπ, ή ένα τάμπλετ. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχει και μεγάλο γλωσσικό πρόβλημα. Το λεξιλόγιο των παιδιών ολοένα και μειώνεται. Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό όταν το παιδί δεν διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία».

dionysospost.gr: Πιστεύετε πως η τεχνολογία έχει επηρεάσει τόσο πολύ τις ζωές των ανθρώπων;

Θανάσης Κυριαζόπουλος: «Δεν ξέρω αν φταίει μόνο η τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι ευλογία και κατάρα ταυτόχρονα. Αναλόγως τον τρόπο με τον οποίον την χρησιμοποιεί κανείς. Η υπερβολική της χρήση βλάπτει. Η τεχνολογία μας χάρισε την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά λόγω  της τεχνολογίας εφευρέθηκε και η ατομική βόμβα. Αλλά δεν μπορεί να φταίει η τεχνολογία. Φταίει ο άνθρωπος και ο τρόπος που την χρησιμοποιεί».

dionysospost.gr: Τι σας εκφράζει και τι σας απωθεί στη λογοτεχνία έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα;

Θανάσης Κυριαζόπουλος: «Δεν υπάρχει κάτι που να με εκφράζει, ή να με απωθεί συγκεκριμένα. Υπάρχουν καλά βιβλία και κακά βιβλία. Υπάρχει καλή ποίηση και κακή ποίηση. Κάποιος μπορεί να συναντήσει ένα ενδιαφέρον λογοτεχνικό έργο και ένα ανιαρό. Η καλή λογοτεχνία είναι ζήτημα που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

003-5