ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕ Δ. ΖΑΜΑΝΗ Η ΒΑΝΑ ΛΙΑΚΕΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Του Βαγγέλη Ζιμετάκη.

Η Βάνα Γεωργίου-Λιακέα, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου και μέλους της Ενωσης Γονέων, είναι μια γυναίκα δραστήρια με διάθεση για κοινωνική προσφορά. Εχει άποψη για το πως καθορίζεται ο ενεργός πολίτης («δεν μένει αδιάφορος απέναντι στα προβλήματα, αποποιείται την παθητικότητα και τον ωχαδελφισμό, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες») και  για τα προβλήματα στο Δήμο μας («αυτά που είδα στην Αθήνα γίνονται ορατά και στην πόλη μας: αυξημένη κίνηση, έλλειψη πάρκινγκ, αποχέτευση»).

Στη συνέντευξή της στο dionysospost, μίλησε για το εκπαιδευτικό έργο, την κατάσταση στα σχολεία της περιοχής, αλλά και για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις Σχολικές Επιτροπές («υλοποιούνται άμεσα τα αιτήματα των διευθυντών, με ταχύτητα προχωρούν τα θέματα»), ενώ δεν φείδεται καλών λόγων για την πρώην πια Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας κ Ελπίδα Καγιαλή («θα ήθελα να τονίσω πόσο οργανωμένη ήταν») και τον Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας κ Αχιλλέα Δελαγραμμάτικα («χαίρομαι που συνεργάζομαι, την αποφασιστικότητα και την άμεση δραστηριοποίηση του σέβομαι απεριόριστα».

Στην εκ βαθέων συνέντευξή της στο dionysospost η κ Γεωργίου-Λιακέα είχε την ευκαιρία να πει πολλά και να ανακοινώσει πάνω στη συζήτηση ότι θα είναι υποψήφια στις δημοτικές εκλογές του Μαϊου με την παράταξη του Δημάρχου κ Διονύση Ζαμάνη «Διόνυσος-Ανοιχτοί Ορίζοντες».

21232137_10213340095837999_6836141133802877835_n

-Έχετε διατελέσει Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στον Αγ. Στέφανο. Τι εντυπώσεις αποκομίσατε από αυτήν την εμπειρία;

«Πράγματι, κατά το διάστημα 2014-2018 ήμουν Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου. Η πορεία μου όμως ως μέλους στο σύλλογο γονέων του 1ου Δημοτικού, καθώς και στην Ένωση Γονέων αρχίζει από το 2006. Είχα πράγματι την τύχη να αναλάβω και άλλες θέσεις όπως του Έφορου, του Ταμία, και του Γενικού Γραμματέα. Αποκόμισα μόνο θετικές εντυπώσεις από αυτά τα δώδεκα χρόνια που με βελτίωσαν πρώτα απ’ όλα ως άνθρωπο, ως εκπαιδευτικό, αλλά και ως γονέα. Σε συλλόγους γονέων απαιτείται καθημερινά υπομονή, επιμονή, συνεργασία, διάλογος, εθελοντισμός και κυρίως σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές για να υλοποιηθούν δράσεις. Πάντα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., αλλά και με τη βοήθεια άλλων γονέων είμαστε αρωγοί και υποστηρικτές στους εκπαιδευτικούς που θέλουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από την απλή μετάδοση γνώσεων. Σκοπός μας ήταν να ενεργοποιήσουμε όλο και περισσότερους γονείς, καθώς και να ανταλλάξουμε απόψεις με το δεκαπενταμελές του Γυμνασίου και να συνεργαστούμε με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Τα Δ.Σ. ήταν χώρος ανταλλαγής απόψεων, όπου από κοινού προγραμματίζονταν δράσεις. Το κυριότερο όμως ήταν ότι δεν εθελοτυφλήσαμε μπροστά σε κάποια προβλήματα, αλλά συλλογικά και με ευθύνη τα αναδείξαμε προσπαθώντας για την επίλυσή τους».

-Θεωρείτε ότι τα σχολεία στην περιοχή μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση;

«Ως μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Αγίου Στεφάνου και μετέπειτα της Ένωσης Γονέων Δήμου Διονύσου ενημερωνόμασταν συχνά για την κατάσταση του κάθε σχολείου. Διαπίστωσα λοιπόν ότι μετά από τη σύσταση του Καλλικρατικού Δήμου η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά. Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια οι σχολικές επιτροπές αξιοποίησαν στο έπακρο τις προτάσεις των συλλόγων γονέων, οι οποίες ήταν ρεαλιστικές και υποκινούνταν από τη γνώση των ουσιαστικών προβλημάτων και βελτίωσαν σημαντικά την υποδομή των σχολικών κτιρίων (φωτισμός, προαύλια), των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάγονται στα σχολεία και της υλικοτεχνικής υποδομής (πίνακες λευκούς και διαδραστικούς, βιντεοπροβολείς). Όφελος για τη σχολική κοινότητα ήταν το νέο Λύκειο Δροσιάς και περιμένουμε με αγωνία το νέο Δημοτικό σχολείο στον Άγιο Στέφανο».

11262273_10206319092757310_7320962942225361526_n

Σε ποιους άλλους τομείς πιστεύετε πως πρέπει να επέμβει η δημοτική αρχή;

«Διαπιστώνω με μεγάλη χαρά ότι  όλες οι δομές κοινωνικού χαρακτήρα και αλληλεγγύης (ΚΑΠΗ, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δημοτικά Ιατρεία) που δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές όχι μόνο παρέμειναν, αλλά αποκτούν πιο οργανωμένη μορφή. Ίσως η Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου πρέπει να ενισχυθεί και ίσως να πάρει μια πιο διευρυμένη μορφή. Ο Δήμος μας, ίσως ο πιο πράσινος πλέον Δήμος της Αττικής, πρέπει να  ασχοληθεί και με την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής σε συνδυασμό με δραστηριότητες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών του και των κατοικίδιων τους, αλλά παράλληλα την ασφάλειά του σε περίπτωση απειλής του περιβάλλοντος αυτού. Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι, όπως ο χώρος της ΚΑΜΕΛΙΑ στο Κέντρο του Αγίου Στεφάνου, που θα προσφέρουν στέγαση σε πολιτιστικές ομάδες νέων. Όντας μακριά από το Κέντρο της Αθήνας έχουμε μία δυσκολία στην πρόσβαση σε θέατρα και πολιτιστικούς χώρους, ωστόσο μπορούμε οι ίδιοι να παράγουμε πολιτισμό προσφέροντας δημιουργικά ερεθίσματα στους συμπολίτες μας».

-Πώς κρίνετε την καθημερινότητα στο Δήμο μας;

«Έχοντας ζήσει για τριάντα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας πιστεύω ότι η επιλογή της οικογένειάς μου να μείνουμε στον Άγιο Στέφανο μας πρόσφερε μια καθημερινότητα πιο όμορφη και ανθρώπινη. Τα παιδιά μου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε πιο ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Όμως προβλήματα που τα είδα να γιγαντώνονται στην Αθήνα και να την υποβαθμίζουν γίνονται πλέον ορατά και στην πόλη μας.  Η αυξημένη κίνηση και έλλειψη parking τις ώρες αιχμής προκαλεί δυσφορία. Το πιο σημαντικό θέμα είναι όμως η δρομολόγηση και υλοποίηση του δικτύου αποχέτευσης όπου δεν υπάρχει».

-Τον προσεχή Μάιο θα διεξαχθούν αυτοδιοικητικές εκλογές. Σκέφτεστε να θέσετε υποψηφιότητα;

«Δεν ήθελα ποτέ να ανήκω σε κάποιο Σύλλογο Γονέων και να παίρνω μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τώρα που αυτός ο κύκλος δραστηριοτήτων έχει τελειώσει επιθυμώ πολύ να βοηθήσω το Δήμο μας με πιο ενεργό συμμετοχή ακόμα και ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεργασία με συμπολίτες μου που έχουν το ίδιο όραμα μαζί μου για τον τόπο μας. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της υπεύθυνης δουλειάς στο χώρο των σχολείων θα πάρω μέρος με την παράταξη «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» και με επικεφαλής το Διονύση Ζαμάνη».

1933989_1179616971700_800425_n

-Πείτε μας τη γνώμη σας για τις Σχολικές Επιτροπές, την Α’ βάθμια για τα δημοτικά, τη Β’ Βάθμια για τα γυμνάσια-λύκεια. Τι πρέπει να αλλάξει; Εχει γίνει έργο;

«Έργο πολύτιμο. Χωρίς γκρίνια. Διατυπώνονται τα αιτήματα από τους Διευθυντές των σχολείων, εξετάζονται με θετική διάθεση και λαμβάνεται  η απόφαση για υλοποίηση άμεσα. Τους τελευταίους μήνες είμαι μέλος στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και θα ήθελα να τονίσω πόσο οργανωμένη ήταν η Πρόεδρος της η κ. Καγιαλή και με πόση ταχύτητα προχωρούσαν τα θέματα. Επίσης ως νέο μέλος στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή χαίρομαι που συνεργάζομαι πλέον με τον κ. Δελαγραμμάτικα, του οποίου την αποφασιστικότητα και άμεση δραστηριοποίηση σέβομαι απεριόριστα».

-Πως σχολιάζετε την υπόθεση του ελλείμματος που βρέθηκε κατά την χρήση της προηγούμενης δημοτικής αρχής;

«Επιτρέψτε μου να μη σχολιάσω τίποτα. Ας περιμένουμε τη δικαιοσύνη να βγάλει το πόρισμά της. Πιστεύω όμως ότι οι ανάγκες των σχολείων ήταν, είναι και θα είναι τόσο μεγάλες που δεν πρέπει να χάνεται ούτε ένα ευρώ».

-Πως σχολιάζετε την φωτιά στα γραφεία των σχολικών Επιτροπών το 2015;   

«Όλη η σχολική κοινότητα είχε σοκαριστεί. Ο Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου είναι ο πρώτος σύλλογος που με επιστολή ζήτησε από την Ένωση Γονέων να απαιτήσει από το Δήμο τη διαλεύκανση των αιτίων της πυρκαγιάς».

22730285_10213725299827858_3328392007793060912_n

-Τι συνιστά κατά την άποψή σας έναν μάχιμο πολίτη;

«Δεν μένει αδιάφορος απέναντι στα προβλήματα του τόπου του. Αποποιείται την παθητικότητα και τον ωχαδελφισμό της εποχής μας. Δεν παραμένει στο στείρο ρόλο του επικριτή των πάντων, αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις».

-Ποιες είναι οι σκέψεις και οι στόχοι σας για το μέλλον;

«Επιθυμώ ένα Δήμο που θα είναι κοντά στους ανθρώπους του. Όλα αυτά τα παιδιά που τα είδα να μεγαλώνουν μέσα στη σχολική κοινότητα να μπορέσουν να βρουν το κατάλληλο περιβάλλον για να δραστηριοποιηθούν και να ζήσουν ως ενεργοί πολίτες εντός του Δήμου μας. Τέλος, στόχος μου είναι να έχω την ευκαιρία να συνδράμω στο κοινωνικό έργο και στις Δομές του Δήμου μας».

28379189_10214813587194362_8736007773920910603_n