ΝΕΑ

ΠΕΡΑΣΕ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ – ΤΕΛΟΣ Η ΟΜΗΡΙΑ

Τέλος η  ομηρία των κατοίκων-ιδιοκτητών οικοπέδων και εκτάσεων στη Ροδόπολη, παρά την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης που καταψήφισε την τροποποίηση του Γενικού Πιολεοδομικού Σχεδίου Ροδόπολης κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρόταση της διοίκησης, η οποία πέρασε οριακά στην ψηφοφορία,  ήταν «να αλλάξει η χρήση γης  και να γίνει γενικής κατοικίας το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Ροδοπόλεως, 25ης Μαρτίου, Κολοκοτρώνη και 28ης Οκτωβρίου». Κι ακόμη προτεινόταν,  «ειδικότερα για την οδό 25ης Μαρτίου η χρήση γενικής κατοικίας εκατέρωθεν της οδού από τη Ροδοπόλεως ως την Κολοκοτρώνη” και επίσης “για όλα τα καταστήματα που λειτουργούν νόμιμα με χρήσεις γης προγενέστερες, να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι άδειες τους όπως σήμερα και να διατηρήσουν τη χρήση τους».

Αυτή λοιπόν η εισήγηση εγκρίθηκε και άναψε το πράσινο φως  για να απελευθερωθούν οι ιδιοκτησίες των κατοίκων και να επανέλθει η κανονικότητα στο εμπορικό κέντρο της Ροδόπολης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών-καταστηματαρχών.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας  Ροδόπολης κ Μανώλης Κόκκαλης διαφώνησε με τη διατύπωση. Η απόφαση που είχε λάβει το Τοπικό Συμβούλιο, η πρόταση δηλαδή του κ Κόκκαλη προς την Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, δεν περιλάμβανε την παράγραφο για τα εν ενεργεία μαγαζιά που λειτουργούν νόμιμα και για τα οποία η διοίκηση εισηγήθηκε «να διατηρήσουν την χρήση τους».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση συντάχτηκε με την άποψη του κ Κόκκαλη, ο οποίος όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσει δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του: «Είμαι σε μεγάλο δίλημμα» είπε, πριν καταψηφίσει και αυτός την πρόταση της διοίκησης.

Για την ιστορία, στην ψηφοφορία υπήρξε ισοπαλία: 12 υπέρ (της διοίκησης Ζαμάνη), 10 κατά (της αντιπολίτευσης) και δύο λευκά. Η ψήφος της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ Βάνας Ζώτου μέτρησε διπλή, σύμφωνα με τον κανονισμό και γι’ αυτό το λόγο εγκρίθηκε η τροποποίηση,  ανοίγοντας το δρόμο για τη λύση ενός μεγάλου και χρόνιου προβλήματος.

Ο οικισμός της Ροδόπολης, προ του 1923, θεωρείται αυτή τη στιγμή αμιγούς κατοικίας κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από προσφυγή πολίτη. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε εν μέρει το ισχύον σχέδιο πόλης, με το αιτιολογικό ότι χαρακτηριζόταν γενικής κατοικίας (όπου δηλαδή επιτρέπονται καταστήματα) δυσανάλογα μεγάλο μέρος του οικισμού.

 

 

Categories: ΝΕΑ