ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΟ DIONYSOSPOST

Του Βαγγέλη Ζιμετάκη.

Ο Θανάσης Φροντιστής, συγγραφέας, ποιητής, χρονογράφος, δημοσιογράφος, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με μακρά και διεθνή πανεπιστημιακή και επιχειρησιακή εμπειρία. Ως επαγγελματικό στέλεχος μεγάλων και γνωστών εταιρειών διέπρεψε με ό,τι καταπιάστηκε και ως πνευματικός άνθρωπος έχει αφήσει το αποτύπωμά του, το σπουδαιότερο όμως είναι ότι συνεχίζει ακάθεκτος να γράφει, ασχολούμενος με όλα σχεδόν τα είδη του γραπτού λόγου.

Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που δέχτηκε να παραχωρήσει στο dionysospost, όπου εντυπωσιάζει με τη σεμνότητα του. Στο μέρος εκείνο που αναφέρεται στον εαυτό του ο Θανάσης Φροντιστής αποφεύγει τις λεπτομέρειες για την εντυπωσιακή επαγγελματική του καριέρα, ενώ και για τα βιβλία του, σωστά αριστουργήματα, λέει μόνον τα απαραίτητα.

dionysospost.gr: Πόθεν ορμώμενος λοιπόν; Πού γεννηθήκατε και πού σπουδάσατε; Ποια ήταν τα πρώτα σας βήματα;

Θανάσης Φροντιστής: Γεννήθηκα το 1936 στην τότε κωμόπολη, τώρα δήμο Μώλου Φθιώτιδος. Όπως και άλλα παιδιά της γενιάς μου, στα παιδικά μου χρόνια έζησα την ορφάνια, την απόλυτη φτώχεια, τη θηριωδία και τον τρόμο της Γερμανικής Κατοχής, την φοβερή πείνα του 1941 και την πλήρη εξαθλίωση. Τελείωσα το Β’ Γυμνάσιο της Λαμίας, όπου έζησα τα ζοφερά χρόνια του Εμφύλιου, που σημάδεψαν και τη δική μου ζωή, ως γιου νεκρού αριστερού, αντιστασιακού  πατέρα, με το «στίγμα» περασμένο στον «φάκελο κοινωνικών φρονημάτων». Δουλεύοντας νύχτα στην Αθήνα, τελείωσα την Ανωτάτη Εμπορική και ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στην «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ» επί Ωνάση και στη συνέχεια σε γνωστές πολυεθνικές εταιρίες. Έκανα μεταπτυχιακές (ΜΒΑ) και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με υποτροφία του, στο οποίο και  δίδαξα, όπως δίδαξα και στο Πανεπιστήμιο ULSTER της Μ. Βρετανίας και στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Deeree στην Αθήνα. Στο Αριστοτέλειο έκανα παραπέρα σπουδές  και ανακηρύχτηκα Διδάκτωρ  Οικονομικών Επιστημών. Διοίκησα επί 40ετία γνωστές πολυεθνικές εταιρίες στην Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή καθώς  και δημόσιους Οργανισμούς, Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς και το 1987  δημιούργησα τη δική μου Εκπαιδευτική και Συμβουλευτική εταιρία, την ΕΜΙ Α.Ε.

15002481_1808530346028433_2401761652752034695_o

dionysospost.gr: Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας/ποιητής;

Θανάσης Φροντιστής: Ο Καζαντζάκης με συγκλόνιζε πάντα. Αγάπησα όμως και τον Βάρναλη, τον Ρίτσο, τον Λειβαδίτη και τον Λουντέμη, αλλά δεν ήμουνα αδιάφορος και για άλλους συγγραφείς και ποιητές, που ανέδειξαν το δράμα αλλά και την ψυχή του λαού μας, αλλά και το μεγαλείο της πατρίδας μας. Από τα γυμνασιακά μου χρόνια, μεταφέρω στην ψυχή μου τον Παπαδιαμάντη και τον Καρκαβίτσα.

dionysospost.gr: Με ποια αφορμή στραφήκατε στην ποίηση και την συγγραφή;

Θανάσης Φροντιστής: Δεν γίνεται κάποιος συγγραφέας ή ποιητής από κάποια αφορμή, αλλά για να εξωτερικεύσει τον «έσω κόσμο του», την ψυχή του. Την πρώτη μου Ποιητική συλλογή με τίτλο «Σκόρπια Φτερά», την εξέδωσα… χειρόγραφη  όταν ήμουν 17 χρόνων στην Εβδόμη Γυμνασίου και την μοίρασα στους άλλους 3-4…ποητές της Τάξης μου!  Έκτοτε, έχω εκδώσει οχτώ ποιητικά βιβλία, τρία θεατρικά, τρία πεζά, μια νουβέλα και πολλά δοκίμια, διηγήματα και χρονογραφήματα. Μαζί με τα επιστημονικά μου βιβλία πλησιάζω συνολικά τα είκοσι βιβλία.

dionysospost.gr: Δύο από τις ποιητικές σας συλλογές έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά. Ήταν μία καταξίωση για εσάς;

Θανάσης Φροντιστής: Οι δυο πρώτες ποιητικές μου συλλογές «ΥΠΑΡΧΩ» και «ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ» κυκλοφόρησαν στα Αγγλικά,  σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Δέχτηκαν θετικά σχόλια, ιδίως τα «Πειραματόζωα»,  αλλά αυτό ήταν μια δοκιμή, μια αρχή.

dionysospost.gr: Ποια άλλη στιγμή της λογοτεχνικής σας πορείας έχετε ξεχωρίσει;

Θανάσης Φροντιστής: Η Τραγωδία μου «Η ΚΟΡΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς το 1943, που εκδόθηκε από τον ΛΙΒΑΝΗ και  που προετοιμάζεται για ανέβασμα στη σκηνή, θεωρούσα ότι άγγιζε τα όρια των δυνατοτήτων μου, μέχρι που, πρόσφατα,  ολοκλήρωσα την «ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ 1941-1944», ένα ποιητικό έργο 8000  λέξεων σε έμμετρο 15σύλαβο, δομημένο σε 9 Ωδές, που θα εκδοθεί  φέτος,  μόλις ολοκληρωθεί η μετάφρασή του στα Αγγλικά, που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Καναδά από έναν πολυβραβευμένο λογοτέχνη-μεταφραστή.

29745180_2037331036481695_2917097831698057953_o

dionysospost.gr: Ο Διόνυσος είναι μία περιοχή με έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Θεωρείτε ότι δίνεται η δέουσα προσοχή στα πολιτιστικά;

Θανάσης Φροντιστής: Με τα πολιτιστικά του δήμου Διονύσου ασχολήθηκε στην συνέντευξή του ο καλός μου φίλος  Ιστορικός-Συγγραφέας Βασίλης Γεωργιάδης, ένας άνθρωπος του πολιτισμού μεγάλου διαμετρήματος, τον οποίο ο δήμος,  δυστυχώς,  δεν αξιοποίησε,  παρότι θα είχε πολλά να προσφέρει, πέρα από το πολύ έγκυρο, στηριγμένο σε πρωτογενή αλλά και δευτερογενή έρευνα  βιβλίο που επιμελήθηκε για το Δήμο Ικαρίας, τωρινή  Δ.Ε. Διονύσου. Ένα μοναδικό βιβλίο, που το  προσέφερε αφιλοκερδώς. Εγώ, θέλω απλώς να τονίσω και να υπογραμμίσω, ότι ο Διόνυσος (ιδιαίτερα η Δ.Ε. Διονύσου), του οποίου στο    παρελθόν διετέλεσα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αν μας είχε ακούσει,  θα μπορούσε να γίνει «το κέντρο της γης», διαθέτοντας δύο μοναδικά ιστορικά προνόμια, που θα ζήλευαν πολλές πόλεις και χώρες, πέραν της ιδιαίτερης φυσικής ιδιαιτερότητας, (α) το γεγονός ότι ο Διόνυσος στον τόπο αυτό  μετέφερε την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή του «ιερού ποτού», του οίνου, ενώ,  (β) στον χώρο του Βωμού υπάρχει και το μικρό αρχαίο θέατρο (κατά την άποψή μου το πρώτο αρχαίο θέατρο της χώρας), στο οποίο ο Θέσπις, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά  υποκριτές, μετέτρεψε τους διθυράμβους σε δράμα που ανέβαζε στη σκηνή και με το άρμα του, περιερχόμενος και άλλες περιοχές, ήταν ο πρώτος… μπουλουκτσής (Άρμα  Θέσπιδος). Είχα προτείνει και  με τη συνδρομή του Βασίλη, πώς τα δύο αυτά ιστορικά προνόμια θα μπορούσαν να κάνουν το δήμο σημείο αναφοράς και κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος. Για τρία χρόνια διοργάνωσα το Συμπόσιο Αμπέλου και Οίνου, που στη συνέχεια  «μεταλλάχτηκε»  σε… άρτον και θεάματα.  Ασχολήθηκα επίσης ενεργά και ως μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ με το αρχαίο θεατράκι. Και οι δύο προσπάθειες σκόνταψαν στην αδιαφορία των τοπικών αρχόντων και  στη γραφειοκρατία. Μέχρι τώρα, τόσο ο Βασίλης Γεωργιάδης όσο και εγώ είχαμε αρκετούς λόγους να είμαστε απογοητευμένοι και αποστασιοποιημένοι.

dionysospost.gr: Τι θα προτείνατε στους ιθύνοντες του Δήμου, προκειμένου να λάβουν χώρα κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις; Τι θα θέλατε εσείς να δείτε;

Θανάσης Φροντιστής: Απάντησα το ερώτημα πιο πριν. Υπάρχουν πολλά και σημαντικά που μπορούν να υλοποιηθούν.  Προσωπικά,  με ενδιέφερε να ασχοληθώ με τα σημαντικά  πολιτιστικά θέματα του δήμου και όχι με …τα σκουπίδια. Ορισμένοι από τους τωρινούς υποψήφιους για το δήμο έχουν «έχουν τείνει ευήκοον ους» για τα θέματα αυτά. Οψόμεθα….

dionysospost.gr: Πείτε μας δυο λόγια για το νέο σας βιβλίο «Χρονο-γράφοντας», που παρουσιάζεται στην εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών στις 11/2, με 125 χρονογραφήματά σας.

Θανάσης Φροντιστής: Τα 125 χρονογραφήματα του βιβλίου μου είναι ένα μέρος του συνόλου των δημοσιευθέντων στην εφημερίδα ΔΙΟΝΥΣΟΣ της κυρίας Σαραντάκη, που, πιστεύω, ότι παρουσιάζουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον. Μετά την παρουσίαση του βιβλίου στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών στις 11/2,  από δύο έγκριτους λογοτέχνες – κριτικούς λογοτεχνίας, αν το επιθυμείτε μπορείτε να έχετε τα κείμενά τους ή ένα απόσταγμά τους.

46142976_10157335925088881_7067168445602725888_n

dionysospost.gr: Πώς μπορεί η λογοτεχνία και οι πνευματικοί άνθρωποι να παρέμβουν ουσιαστικά στην πολιτική, να αφυπνίσουν συνειδήσεις, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην κοινωνία;

Θανάσης Φροντιστής: Το πολιτικό σύστημα συνολικά, τους πραγματικούς πνευματικούς ανθρώπους τους κρατάει στη γωνιά, γιατί «χαλάνε την πιάτσα», γιατί ανεβάζουν  τον πήχη ψηλά. Παρόλο τούτο, παρεμβαίνουν με νέα βιβλία, με άρθρα και άλλες εκδηλώσεις, κόντρα στο ρεύμα της απαξίωσης και της παρακμής. Φυσικά, στα ηλεκτρονικά μέσα  διακινείται πολύ σκουπίδι, που μολύνει την πνευματική ατμόσφαιρα και στρέφει το ενδιαφέρον των πολιτών στα ευτελή και στα χυδαία.

dionysospost.gr: Πέρα, όμως, από την λογοτεχνική σας ιδιότητα, έχετε συμβάλλει συγγραφικά και σε επιστημονικά έργα, όπως το 3ο κεφάλαιο του βιβλίου “Managing for Quality” του J. Juran με τίτλο «Το σύστημα διασφάλισης της ποιότητας στην κατασκευή ναών και θεάτρων στην αρχαία Ελλάδα». Μιλήστε μας για αυτό.

Θανάσης Φροντιστής: Το κεφάλαιο αυτό, εμπλουτισμένο και με νέα στοιχεία,  θα εκδοθεί προσεχώς στην Ελληνική, ως ανεξάρτητο βιβλίο, χρήσιμο πιστεύω γενικά, αλλά ιδιαίτερα στους αρχιτέκτονες και  στους φοιτητές της αρχιτεκτονικής. Γιατί, αναδεικνύει και περιγράφει λεπτομερώς το ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ στην κατασκευή ναών και θεάτρων στην αρχαία Ελλάδα, που προσεγγίζουν το επίπεδο της τελειότητας, όπως, για παράδειγμα, ο Παρθενώνας. Τίποτα, μα τίποτα δεν γινόταν στην τύχη, ή με τη μέθοδο «βλέποντας και  κάνοντας» ή, τέλος, με αυτοσχεδιασμούς.  Είχα τη σπάνια τύχη να συναντήσω στις ΗΠΑ το 1989  τον σύγχρονο «Αρχιερέα» του TQM- Total Quality Management, Joseph Juran,  από τον οποίο έμαθα πολλά και ο οποίος περιέλαβε την δική μου πραγματεία ως το τρίτο από τα  δεκαοχτώ  κεφάλαια  του ογκώδους βιβλίου του, που κυκλοφόρησε σ’ όλο τον κόσμο, με τον Παρθενώνα στο εξώφυλλό του!

dionysospost.gr: Σκέφτεστε να πολιτευτείτε στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου;

Θανάσης Φροντιστής: Την πρώτη και τελευταία φορά που ασχολήθηκα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχα δηλώσει, ότι αυτό γίνεται μόνο για μια τετραετία κι αυτό γιατί στόχος μου ήταν να συμβάλω να αναδειχτούν και να προωθηθούν οι σοβαρές, οι μοναδικές ιδιαιτερότητες του δήμου για τις κυριότερες από τις οποίες μίλησα πιο πριν.   Δε σκόπευα να κάνω  πολιτική καριέρα  Δυστυχώς όμως, τόσο στην κεντρική, όσο και στην τοπική πολιτική σκηνή, αντί των οραμάτων, κυριαρχούν κοντόφθαλμες και σε κάποια  έκταση και ιδιοτελείς θεωρήσεις και άνθρωποι χωρίς φιλοδοξίες για τα μεγάλα, για τα σπουδαία, για ό, τι  δεν είναι ….συλλογή σκουπιδιών και τσιμέντο. Ο πολιτισμός, είναι στον πάτο της λίστας προτεραιοτήτων. Ευτυχώς όμως  που υπάρχουν παντού, αλλά και στο δήμο Διονύσου αξιόλογες  ιδιωτικές, εθελοντικές πρωτοβουλίες σε πολλούς τομείς του πολιτισμού, που τον κρατάνε ζωντανό  και ….σώζουν την κατάσταση. Σε κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες δηλώνω, φυσικά,  παρών».

c9971af8-d74f-41ec-b3f0-398f258ccd77_6

 

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ

Διετέλεσε μέλος της Διοίκησης πολλών ευρωπαϊκών και ελληνικών επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων ο Όμιλος Προώθησης Εξαγωγών της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Αντιπρόεδρος), το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών (ΙΝΚΑ-Αντιπρόεδρος), το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών, το Σύνδεσμο Εταιριών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Πρόεδρος), το Αραβοελληνικό Επιμελητήριο (Αντιπρόεδρος) και άλλες. Για πολλά χρόνια ήταν Σύμβουλος-Εμπειρογνώμων του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου του ΟΗΕ/ΠΟΕ και για ένα διάστημα Πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΟΤΕ. Επίσης,  Αντιπρόεδρος και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και αρχισυντάκτης οικονομικού περιοδικού.

- (1)

 

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ

«…Βρίσκω ιδιαίτερα αξιόλογο τον ποιητικό σας λόγο…»
Γιώργος Κάρτερ

«…Σας σφίγγω το χέρι για την ευρηματικότητά σας…»
Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου

«…Μοντέρνα γραφή που κερδίζει τον αναγνώστη…»
Μιχάλης Σταφυλάς

«…Παιανίζει η εσωτερική μουσική της ποίησης του Θ. Φροντιστή…»
Λευτέρης Τζόκας

«…Το πάθος για δημιουργία, δράση και για στοχασμό είναι φανερό στην ποίηση του Α. Φροντιστή…»
Σέφης Αναστασάκος

«…Όλα τα μεγάλα γεγονότα που μεσολάβησαν σ’ αυτήν τη δραματική 50ετία, οι κεραίες της ποιητικής ευαισθησίας σας τα συλλάβαν και τα εκφράσαν…»
Βασίλης Βασιλικός

«…Το θεατρικό σας μου άρεσε πολύ. Έχει πρωτοτυπία, ομαλό σκηνικό λόγο και πλοκή ενδιαφέρουσα…»
Θανάσης Παπαθανασόπουλος

 

e5c11147-1f43-45fa-832a-7519d70a9b12_3