ΝΕΑ

13ος κ’ 14ος ΜΙΣΘΟΙ: ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ

Το επιχείρημα πως η αναδρομική επιστροφή του 13ου και 14ου μισθών στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους θα διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία, επικαλέστηκαν οι νομικοί παραστάτες του Ελληνικού δημοσίου ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου συζητήθηκε χθες το ζήτημα των περικοπών των δώρων, που καταργήθηκαν πλήρως με το δεύτερο μνημόνιο. Το ζήτημα παραπέμφθηκε από το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ, κ.λπ. Λόγω της αντισυνταγματικότητας το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η «μάχη» ενώπιον της Ολομέλειας

Ενώπιον της Ολομέλειας, οι νομικοί παραστάτες του ελληνικού δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων έδωσαν μάχη νομικών επιχειρημάτων. Κατά την ακροαματική συζήτηση, η εισηγήτρια, Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, ανέγνωσε τις παραπεμπτικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων, χωρίς να εκφράσει κάποια θέση επί της υπόθεσης, καθώς δεν επιτρέπεται μετά την εδώ και χρόνια αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του ΣτΕ.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου (ΝΣΚ) Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης και Βασιλική Πανταζή, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η Κυβέρνηση έχει δικαίωμα περικοπής των επιδομάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθούς για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό».

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, τόνισαν, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταθερή εργασία, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλης ανεργίας, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους και ο μισθός τους είναι 580 ευρών, δηλαδή κατά 1/3 χαμηλότερος από αυτόν των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, προσέθεσαν, πως μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει φύγει στο εξωτερικό για να βρει εργασία, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αλλάζουν χώρα.

Παράλληλα, ανέφεραν, ότι εάν δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα  στους δημοσίους υπαλλήλους διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.

Μάλιστα, οι δύο συνήγοροι του Δημοσίου ζήτησαν από το δικαστήριο να απορριφθούν οι παρεμβάσεις υπέρ των αποφάσεων του ΣΤ΄ Τμήματος, της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τον χώρο των νοσοκομείων, των διδασκάλων, κ.λπ.

Οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτήρισαν απαράδεκτη την τακτική των συνηγόρων του Δημοσίου, να κάνουν λόγο για επερχόμενη  οικονομική καταστροφή στη χώρα εάν δοθούν τα τρία δώρα, τα οποία μάλιστα είναι κουτσουρεμένα (1.000 ευρώ τον χρόνο) και δεν αποτελούν, όπως στο παρελθόν, πλήρη μισθό τα Χριστούγεννα, και από μισό μισθό το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, η κατάργηση των δώρων έγινε επειδή το ήθελε η Άνγκελα Μέρκελ, κάτι που δεν έγινε ούτε επί γερμανικής κατοχής, ούτε επί επταετίας.

Ταυτόχρονα, επισήμαναν ότι για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι εύκολη λύση οι περικοπές των δώρων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίες συνεχώς πλήττονται και μαστίζονται από την κρίση, όμως έτσι, με την τακτική αυτή παραβιάζονται βασικές συνταγματικές αρχές, όπως είναι της ισότητας και της αναλογικότητας, κάτι εξάλλου που έχει αναφερθεί στις αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος, που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Πηγή: epoli.gr

Categories: ΝΕΑ