ΝΕΑ

ΓΟΗΤΕΥΣΕ Ο Θ.ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ

Πτυχές άγνωστες της ιστορίας του Διονύσου φώτισε ο Θανάσης Κυριαζόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου του «Διόνυσος, η Αρχαία Ικαρία Αττικής και ο Θέσπις», χθες βράδυ στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου. «Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο σημερινό νησί Ικαρία και την Αρχαία Ικαρία, έναν από τους 100 Δήμους της εποχής του Περικλή;» έθεσε το εύλογο ερώτημα ο Αρης Γαβριηλίδης, ο ένας από τους ομιλητές της βραδιάς. Υπάρχει, είναι η απάντηση, η οποία περιγράφεται εμπεριστατωμένα από το συγγραφέα.

50221049_10215398485970237_9008103242277584896_n

Ο Ικάριος είναι ο πρώτος οικιστής και επίσης ο πρώτος αμπελουργός-οινοποιός που διδάχτηκε την τέχνη από το Θεό Διόνυσο. Σύμφωνα δε με τον Ιωάννη Μελά (μεταπολεμικό πολιτικό και συγγραφέα) -μια από τις πηγές στις οποίες ανέτρεξε ο Θ.Κυριαζόπουλος στην πολύχρονη έρευνά του- «εις την Ικαρίαν του Αιγαίου βασικήν καλλιέργειαν απετέλει η αμπελουργία, εκεί έφυ πρώτον η άμπελος».

IMG_1114

Ο Αρης Γαβριηλίδης στάθηκε στη σημασία που έχει να γνωρίζουν οι κάτοικοι την ιστορία του τόπου τους, ειδικά σε μια περιοχή που εποικίστηκε τα τελευταία χρόνια από ανθρώπους οι οποίοι αποζήτησαν την ομορφιά και τη γαλήνη της περιοχής. Τόνισε μάλιστα ιδιαίτερα το γλαφυρό τρόπο γραφής του συγγραφέα.

IMG_1109

Η αρχαιολόγος Γαλήνη Δασκαλάκη, ή έτερη ομιλήτρια, έκανε ζουμ στα αρχαιολογικά ευρήματα, που πιστοποιούν πως δημιουργήθηκε η τέχνη της αμπελουργίας, αλλά και πως γεννήθηκε το θέατρο από τον πρώτο ηθοποιό, τον Θέσπη.

Στον Ηλία Βενέζη και στην επίσκεψή του το 1973 στο Διόνυσο αναφέρθηκε ο Θανάσης Κυριαζόπουλος, ανασύροντας από το πλούσιο αρχείο του ένα φύλλο της εφημερίδας «Βήμα». «Τοπίο θείο με ηρεμία και φως» σημείωσε στο άρθρο του στις 26 Ιουνίου 1973 ο Βενέζης, ο οποίος όμως πιο κάτω προχώρησε σε μια πικρή διαπίστωση, που παραμένει διαχρονικά επίκαιρη: «Σου σφίγγεται η καρδιά να αισθάνεσαι πόσο αυτός εδώ ο τόπος αγνοεί συστηματικά το παρελθόν του, πόσο αφήνει να ρημάζει η παράδοσή του – αυτό εν τούτοις που είναι η δύναμή μας».

IMG_1116

Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος, ενώ ο συγγραφέας Θανάσης Κυριαζόπουλος υπέγραψε πρόθυμα βιβλία του σε όποιον του ζήτησε. Ο Δήμαρχος κ Διονύσης Ζαμάνης στο σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε ότι ο Δήμος αποφάσισε την επανέκδοση του άκρως ενδιαφέροντος βιβλίου, το οποίο θα μοιραστεί δωρεάν στα σχολεία και τους πολίτες.

IMG_1104

Categories: ΝΕΑ