ΝΕΑ

Η ΠΑΙΔΙΚΗ-ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (vds)

Μια εξαιρετική εμφάνιση έκανε χθες η Παιδική-Νεανική Χορωδία του Δήμου Διονύσου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συμμετέχοντας στην παρουσίαση του σύγχρονου ορατόριου του γνωστού συνθέτη Γιώργου Θεοφάνους, που είναι αφιερωμένο στην «Παναγία, τη μητέρα του φωτός». Τα παιδιά εντυπωσίασαν με την πειθαρχία και προσήλωση στην ερμηνεία τους, που δεν είναι κι εύκολη υπόθεση, ενώ προετοιμάζονται για την αποψινή παράσταση, με στόχο να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τον πήχη της απόδοσής τους. Το θερμό χειροκρότημα του κοινού στο φινάλε της εμφάνισής τους είναι χαρακτηριστικό δείγμα του επιτυχημένου αποτελέσματος της ομαδικής προσπάθειας.

51636373_10156744606604220_2544496328759574528_n

Αποκαλυπτικό βίντεο από την πρώτη βραδιά της Χορωδίας στο Μέγαρο ανέβασε στο facebook η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Δημάρχου Διονύση Ζαμάνη, «Ανοιχτοί Ορίζοντες», οδοντίατρος Μαρία Στυλιανού.

Λίγα λόγια για το έργο:

 

Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός

Ένα σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους
Το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα προβούν στην παρουσίαση του ορατόριου «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός».
Με αφορμή τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, επιχειρείται μια παράσταση η οποία φιλοδοξεί, με ποιητική απλότητα, να προσφέρει ένα σεμνό προσκύνημα στην ιερή εικόνα της Παναγίας.
Η μουσική είναι γραμμένη από τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Θεοφάνους, πάνω σε ποιήματα αφιερωμένα στην Παναγία, κυρίως από Πατέρες που έζησαν στο Άγιο Όρος, καθώς και σε ποίηση Καβάφη, Βάρναλη, Δροσίνη, Μόντη, κ.ά. Η σκηνική δράση υπηρετείται από ομάδα ηθοποιών οι οποίοι συνδέουν τις ενότητες της παράστασης δίνοντας πνοή στα κείμενα της Δέσποινας Γκάτζιου, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
Το έργο συνδυάζει κλασικές δομές με σύγχρονο ύφος. Το επιπλέον στοιχείο είναι η εικόνα, η οποία ουσιαστικά αντικαθιστά ή συμπληρώνει το σκηνικό. Μοναδικές σκηνές, ειδικά κινηματογραφημένες για την παράσταση, στα Ιεροσόλυμα,  καθώς και σκηνές από τη Μονή Βατοπαιδίου, τη ζωή και το έργο των μοναχών της Μονής, στο «Περιβόλι της Παναγίας».

Κείμενα & Σκηνοθεσία: Δέσποινα Γκάτζιου
Διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Θεοφάνους
Σολίστ: Μιχαήλ Κολοκοτρώνης
Τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς, Πίτσα Παπαδοπούλου, Πέτρος Γαϊτάνος
Βαρύτονος: Κύρος Πατσαλίδης
Μεσόφωνος: Ινές Ζήκου
Συμμετέχουν: Σοφία Μάνου, Λυδία Σέρβου

Επί σκηνής, 250 και πλέον συντελεστές: συμφωνική ορχήστρα, μουσικά σύνολα κλασικών, βυζαντινών και παραδοσιακών οργάνων, ερμηνευτές κλασικού, παραδοσιακού και εντέχνου ρεπερτορίου και ομάδα ηθοποιών.

Διοργάνωση: Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Ημερομηνίες παράστασης: 7,8 Φεβρουαρίου 2019. Ωρα έναρξης: 20:00

Categories: ΝΕΑ