ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΒΕΛΑ: «ΕΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ, ΚΙΝΗΤΡΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ»

Του Βαγγέλη Ζιμετάκη.

Η Αθηνά Κούβελα, η συγγραφέας που έχει γίνει γνωστή με το ψευδώνυμο Κατιάνα Στρατηγίου, πιστεύει πάρα πολύ στην αξία της συνεργασίας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο dionysospost,  με αφορμή και την απόφαση της να πολιτευτεί στις δημοτικές εκλογές του Μαϊου με την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του Δημάρχου Διονύσου κ Διονύση Ζαμάνη, μιλάει για το ξεκίνημά της, τις πηγές της έμπνευσης της, αλλά περί πολιτικής για πρώτη φορά. «Οι  άνθρωποι πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται, να ξεπεράσουν αδυναμίες και πάθη που επί δεκαετίες ταλανίζουν τη χώρα, το λαό μας και φρενάρουν το όχημα της προόδου» τονίζει, ενώ δεν κρύβει από την άλλη μεριά τις σοβαρές επιφυλάξεις της για την απλή αναλογική, η οποία κατά τη γνώμη της «θα αποτελέσει πρόβλημα φοβούμαι και θα είναι όχημα ασυνεννοησίας με σκοπό την αποδυνάμωση του εκάστοτε δημάρχου και τελικώς ένα κυνικό παιχνίδι εξουσίας».

52599160_1360505384092196_1701366374217023488_n

dionysospost.gr: Πείτε μας δυο λόγια για τα πρώτα σας βήματα…

ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΒΕΛΑ (Κατιάνα Στρατηγίου): «Έγραφα από μικρό παιδί.  Κίνητρο ήταν πάντα το ταξίδι, η εξωτερίκευση συναισθημάτων πάνω στο χαρτί. ’Ωσπου  κάποια στιγμή γεννήθηκε η επιθυμία να μοιραστώ τις σκέψεις μου μέσα από τα γραπτά μου με τον κόσμο».

dionysospost.gr: Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΒΕΛΑ (Κατιάνα Στρατηγίου): «Η κραυγή  του έσω μου κόσμου… που ζητούσε να βρεί διέξοδο».

51691317_1354670584675676_7218436377724059648_n

dionysospost.gr: Ποιοι συγγραφείς αποτέλεσαν πρότυπο για εσάς;

ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΒΕΛΑ (Κατιάνα Στρατηγίου): «Η παγκόσμια κλασσική λογοτεχνία είναι η βάση και το πρότυπό μου. Ο μέγιστος ψυχογράφος, ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι από τους Έλληνες ο αγαπημένος μου».

dionysospost.gr: Ποιο από τα έργα σας ξεχωρίζετε περισσότερο;

ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΒΕΛΑ (Κατιάνα Στρατηγίου): «Κάθε έργο είναι σαν ένα παιδί που έρχεται στον κόσμο από την κοιλιά της μάνας. Μπορεί επομένως να ξεχωρίσει μια μάνα τα παιδιά της; Ίσως σε κάποια να έχει μια μεγαλύτερη αδυναμία, μα θεωρώ πως η αγάπη είναι ίση σε όλα. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν θα μπορούσα να σας εκμυστηρευτώ πως η ποίηση είναι η μικρή μου αδυναμία. Δεν κλέβει όμως ούτε κατ΄ ελάχιστο  την αγάπη από όλα τα υπόλοιπα «τέκνα μου»».

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΟΛΩΝ

dionysospost.gr: Ποια η γνώμη σας για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας;

ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΒΕΛΑ (Κατιάνα Στρατηγίου): «Αξιόλογες, θα έπρεπε να γίνονται περισσότερες και να προβάλλονται περισσότερο. Να είναι πόλος έλξης κατοίκων όλων των ηλικιών και κυρίως βέβαια των νέων παιδιών της πόλης μας».

dionysospost.gr: Τι θα προτείνατε στους ιθύνοντες να πράξουν για την πολιτιστική -και όχι μόνο- αναβάθμιση του δήμου μας;

ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΒΕΛΑ (Κατιάνα Στρατηγίου): «Να μάθουν να συνεργάζονται. Να ξεπεράσουν αδυναμίες και πάθη που επί δεκαετίες ταλανίζουν τη χώρα, το λαό μας και φρενάρουν το όχημα της προόδου».

29683594_1113645962111474_1159913597872665713_n

dionysospost.gr: Πρόκειται να θέσετε υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές. Μιλήστε μας για αυτήν σας την απόφαση;

ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΒΕΛΑ (Κατιάνα Στρατηγίου): «Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω επισυνάπτοντας την ανάρτησή μου από το Facebook της 30ης Ιανουαρίου γιατί είναι από καρδιάς και πέρα για πέρα αληθινή: ‘’ΣΗΜΕΡΑ ΠΗΡΑ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ … Η πρόσκληση του νυν Δημάρχου κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΜΑΝΗ με τιμά και οφείλω να δηλώσω δημόσια πως αν και πρώτη φορά αποφάσισα να συμμετέχω ενεργά στα κοινά οι λόγοι που αποδέχτηκα ήταν δύο: O ίδιος ο κ. Ζαμάνης που με έπεισε πως έχει την ευγενή φιλοδοξία να παλέψει για το κοινό καλό και η έμφυτη από πλευράς μου ανάγκη ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ. Άλλωστε αν δεν αποφασίσουμε να προσφέρουμε και να αγωνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με στόχο την πρόοδο, δεν έχουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο για όλους μας αύριο και κυρίως για τα παιδιά μας και τις επερχόμενες γενιές. Μέτρο δικό μου ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και όνειρό μου το ΜΑΖΙ… Ρομαντική θα μου πείτε… ίσως… Αλλά πάλι σκέφτομαι πως κάποιοι ρομαντικοί και οι ‘’ωραίοι τρελοί’’ μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο μας, κάποιοι που η ευαισθησία τους είναι η δύναμή τους, οι ποιητές, οι καλλιτέχνες…  Και αυτοί  που πιστεύουν πως… “Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση”. ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΒΕΛΑ (ΚΑΤΙΑΝΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΟΥ)’’».

ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

dionysospost.gr: Ποιο είναι το όραμα που εμπνέει τους στόχους σας;

ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΒΕΛΑ (Κατιάνα Στρατηγίου): «Το σύνθημα του Μάη του ‘68, “η φαντασία στην εξουσία’’, υπό την έννοια της έμπνευσης  και σύμφωνα  με τα συγγράμματα του Μάρκου Αυρήλιου, πώς πρέπει να φανταστεί κάποιος την κατάσταση μέσα στην οποία θέλει να βρεθεί. Επίσης, τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ… “I have a dream”».

dionysospost.gr: Πιστεύετε ότι ο νέος νόμος της απλής αναλογικής θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λήψη αποφάσεων στην αυτοδιοίκηση;

ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΒΕΛΑ (Κατιάνα Στρατηγίου): «Θα μπορούσε να μην δημιουργήσει κανένα πρόβλημα αν… οι άνθρωποι αποφάσιζαν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Θα αποτελέσει πρόβλημα φοβούμαι  και θα είναι όχημα ασυνεννοησίας με σκοπό την αποδυνάμωση του εκάστοτε δημάρχου και τελικώς ένα κυνικό παιχνίδι εξουσίας. Εύχομαι ειλικρινά να διαψευσθώ».