ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΜΑΙΡΗ ΖΑΜΑΝΗ: «ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Του Βαγγέλη Ζιμετάκη.

Η Μαίρη Ζαμάνη είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα με διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Πρόσφατα  κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Όσο κρατάει μια στιγμή», ένα ερωτικό, ψυχολογικό μυθιστόρημα με ανατρεπτικό φινάλε. Είναι μεταξύ των 27 νέων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης στην πολιτική εκδήλωση της 30ης Ιανουαρίου, με την οποία εγκαινίασε τον προεκλογικό αγώνα. Η κ Ζαμάνη, που έχει το ίδιο όνομα με το Δήμαρχο χωρίς πάντως να υπάρχει συγγενική σχέση (απλή συνωνυμία), έχει σχέδια για τον Πολιτισμό και το δήμο Διονύσου, τα οποία εκθέτει με σαφήνεια στην αποκαλυπτική συνέντευξή της που ακολουθεί.

dionysospost.gr: Πείτε μας δύο λόγια για εσάς. Ποια ήταν τα πρώτα σας βήματα;

Μαίρη Ζαμάνη: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα. Αποφοίτησα  από το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κατόπιν στην Αθήνα  σπούδασα γαλλική φιλολογία στο ΕΚΠΑ. Τα τελευταία 24 χρόνια μένω στο Διόνυσο. Είμαι παντρεμένη και έχω ένα γιο που σπουδάζει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εργάστηκα για χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης σαν καθηγήτρια, στον ιδιωτικό τομέα ως μεταφράστρια και μετέπειτα ασχολήθηκα με τη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και την αλληλεπίδραση της στον κοινωνικό ιστό. Ωστόσο, η συγγραφή ήταν ανέκαθεν ένας τρόπος να επικοινωνώ με τον κόσμο, έτσι  το 2018 έγραψα το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο “Οσο κρατάει μια στιγμή”. Ένας άλλος δυνατός τρόπος επικοινωνίας μου με τον κόσμο είναι η αγάπη μου για τα κοινά  που με ώθησε να ασχοληθώ για τέσσερα  χρόνια ως εθελόντρια βιβλιοθηκονόμος στο Λύκειο της Άνοιξης (2011- 2015). Έκτοτε αποφάσισα να συμμετάσχω ενεργά για το καλό του τόπου μου μέσα από τη συμμετοχή μου  στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος των Ανοιχτών Οριζόντων. Σε αυτό το ταξίδι έχω συμμάχους την αγάπη μου για τον πολιτισμό και τον ίδιο τον κόσμο! Ζούμε σε μια περιοχή γεμάτη ιστορία και πολιτισμό και να κάνουμε μια πόλη-την πόλη μας- ακόμα πιο όμορφη, ακόμα πιο ασφαλή που να δημιουργεί εξελίξεις, είναι ένας στόχος εφικτός και υλοποιήσιμος σε συνάρτηση πάντα με τη σοβαρή συλλογική  δουλειά και προσπάθεια».

μαίρη

dionysospost.gr: Έχετε δηλώσει παλαιότερα, ότι το να γράψετε ένα βιβλίο αποτελούσε όνειρο για εσάς. Πώς καλλιεργήθηκε αυτή η τόσο έντονη επιθυμία;

Μαίρη Ζαμάνη: «Η ζωή είναι μικρή λένε και πρέπει να κάνεις αυτό που θες και αγαπάς!  Ανέκαθεν μου άρεσε να γράφω, η γραφή ήταν σύμφυτη με το βαθύτερο είναι μου, μια ανάγκη αδήριτη να επικοινωνώ μέσα από τα  γραπτά μου με τους άλλους. Έτσι η συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου ήρθε ως φυσική συνέπεια για ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας με τον κόσμο. Μπόρεσα να μοιραστώ μέσα από τις σελίδες του, εμπειρίες, βιώματα στιγμές που άλλαξαν  ανατρεπτικά την καθημερινότητα μου και  που με στιγμάτισαν αλλά και να δημιουργήσω ταυτόχρονα έναν σύγχρονο καμβά  μέσα από τον οποίο αφουγκραζόμουν τις  επιθυμίες των άλλων και τις πιο κρυφές πλευρές του εαυτού τους.  Κάθε οικογένεια  κρύβει μυστικά άλλοτε μεγάλα και ακατονόμαστα  κι άλλοτε μοιραία και τραγικά. Με αυτά ενίοτε  ταυτίζονται οι αναγνώστες μου και αυτά αναλύω και παρουσιάζω μέσα από ιστορίες ψυχογραφικές και βαθιά ανθρώπινες».

dionysospost.gr: Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Όσο κρατάει μια στιγμή»…

Μαίρη Ζαμάνη: «Το βιβλίο «Όσο κρατάει μια στιγμή»  είναι ένα ερωτικό, ψυχολογικό μυθιστόρημα που εισχωρεί στις πιο βαθιές ανθρώπινες επιθυμίες, εκεί που η μοίρα γράφει το δικό της ανατρεπτικό τέλος! Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος αφού μια στιγμή είναι αρκετή για να ανατρέψει όλη σου τη ζωή! Ένα γράμμα, ένα σκοτεινό μυστικό και ένας ανομολόγητος έρωτας μέσα από το παρελθόν επισκιάζουν απειλητικά τέσσερις ήρωες. Η Ισμήνη, ο Άρης, η Ευρυδίκη και η Ηλέκτρα πρωταγωνιστούν σε προσωπικές δοκιμασίες ζωής μέσα στην ερωτική σκακιέρα όπου τους τοποθέτησε η μοίρα. Έρχονται αντιμέτωποι με το πεπρωμένο τους, ενώ οι μνήμες και τα συναισθήματα ενώνουν τις διαδρομές τους, οδηγώντας τους σε μια νέα αλήθεια. Όμως ο παράδεισος αργεί ακόμα, αφού εκεί που όλα μοιάζουν να ισορροπούν ένας μόνο θα καταφέρει να επιβιώσει στο παιχνίδι που θα ανατρέψει όλα όσα θεωρούσατε δεδομένα! Όταν το πεπρωμένο μιλάει, τότε  οι άνθρωποι σιωπούν».

βιβλίο μαίρης

dionysospost.gr:  Ποιος/οι συγγραφέας/είς αποτέλεσαν πρότυπο για εσάς;

Μαίρη Ζαμάνη: «Ο συγγραφέας  που με καθήλωσε σε  πολύ νεαρή ηλικία  φοιτήτρια ακόμη  της  γαλλικής φιλολογίας ήταν ο Μαρσέλ Προυστ  με το βιβλίο του “Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο”. Στο  αριστούργημα  αυτό της παγκόσμιας λογοτεχνίας  εκείνο που με στιγμάτισε ήταν ότι  μέσω του βιβλίου αυτού  ήρθα σε επαφή  για πρώτη φορά  με τον νεφελώδη  κόσμο του ασυνείδητου μέσα από την περίφημη  σκηνή με την madeleine ( είδος γλυκίσματος), ώστε να θελήσω να αποκωδικοποιήσω  τις διεργασίες της ανθρώπινης ψυχής  μέσα από σεμινάρια  διάφορα  και όλες αυτές  οι καταγραφές μου  διαφαίνονται στον τρόπο που προσεγγίζω τους ήρωες του βιβλίου μου και πόσο πολύ εντρυφώ  στα άβατα του ψυχισμού τους».

dionysospost.gr: Ο Δήμος Διονύσου είναι ένας δήμος με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα. Ποιες άλλες δράσεις θα θέλατε να δείτε να λαμβάνουν χώρα;

Μαίρη Ζαμάνη: «Ο δήμος Διονύσου είναι ένας δήμος που έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Πολιτισμός, βιοτικό επίπεδο και ιστορία αγκαλιάζουν τα σύνορα του. Ωστόσο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο! Πυλώνας της δουλειάς μου θα είναι ο πολιτιστικός   τομέας  και η ανάπτυξη περισσοτέρων  δραστηριοτήτων για τους δημότες! Ο Διόνυσος είναι μια περιοχή που πέρα από την υπέροχη φυσική του ομορφιά διαθέτει κτήρια και χώρους  που μπορούν με τις ανάλογες προσαρμογές να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών καθοριστικά! Οι μικρές και συχνές απολαύσεις στη ζωή μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι και πιο αποδοτικοί σε ότι κάνουμε και αυτό θέλω να πετύχω! Να φέρω όλους τους δημότες ακόμη  πιο  κοντά μέσα από μια νέα φρέσκια προσέγγιση στον πολιτισμό! Παρουσιάσεις βιβλίων, μπαζάρ, εθελοντικές δράσεις, αθλητικές δραστηριότητες και ημέρες γνωριμίας με το έργο νέων καλλιτεχνών  θα συνθέσουν μια νέα πραγματικότητα στο δήμο  μας  μια νέα πνοή για μια πόλη στολίδι όπως και είναι και που την οραματίζομαι ακόμη καλύτερη για μας  και τα παιδιά μας».

μαίρη ζ

dionysospost.gr: Ποιο είναι το εφαλτήριο για την κάθοδό σας στον πολιτικό στίβο στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου;

Μαίρη Ζαμάνη: «Η έμφυτη ανάγκη μου  για προσφορά  και η  δυνατή επιθυμία μου να  παλέψω για το κοινό καλό σε συνάρτηση με την εμπιστοσύνη που μου ενέπνευσε  ο νυν δήμαρχος κ. Ζαμάνης ότι μπορούμε να συνεχίσουμε  ακόμη πιο δυνατά   για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας αλλά κυρίως για τα παιδιά μας. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι όλοι σαν μια γροθιά για να φτάσουμε εκεί όπου δεν μπορούμε!»

dionysospost.gr: Τι θα θέλατε να αλλάξει στην τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα;

Μαίρη Ζαμάνη: «Βάσει της  τρέχουσας διοικητικής διαίρεσης, οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας υπάγεται ταυτόχρονα στη δικαιοδοσία δύο Ο.Τ.Α.:  ενός πρωτοβάθμιου, που ονομάζεται δήμος, κι ενός δευτεροβάθμιου, που ονομάζεται  περιφέρεια. Οι πράξεις των Ο.Τ.Α. είναι μέσα σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που αγκαλιάζει θεσμικά όργανα και αποτελεί βάση συνταγματικών αρχών! Το ελληνικό Σύνταγμα έχει σαν βασικές θεωρήσεις την Ελευθερία, την  Ισότητα και τη Δημοκρατία. Και εφόσον όλα γράφτηκαν και θεσμοθετήθηκαν πάνω σε αυτά δεν χρειάζονται κάποια διόρθωση αλλά σωστή εφαρμογή προς όφελος του λαού».

52297962_10213702651587270_2027172809356083200_n

dionysospost.gr: Θεωρείτε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα αποτελέσει τροχοπέδη στην λήψη αποφάσεων;

Μαίρη Ζαμάνη: «Η  αναγκαιότητα  μεγάλων πλειοψηφιών που απαιτούνται με  το νέο νόμο για  κάθε λήψη απόφασης θα μπορούσε να μην αποτελέσει τροχοπέδη για την εύρυθμη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αρκεί  η μέριμνα όλων  να είναι το κοινό καλό πέρα  από μικροσυμφέροντα και μικροσκοπιμότητες, με όραμα, θέληση  έμπνευση και διάθεση για πολλή δουλειά».