FRONTPAGE

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ: «ΕΝΟΧΛΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΚΟΒΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΑ…»

Του Βαγγέλη Ζιμετάκη.

«Η μόνη αξία στην ζωή μας είναι το να μετατρέψουμε το «εγώ» σε «εμείς». Είναι κάτι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο!» υποστηρίζει με θέρμη η Μαρία Στυλιανού, η οδοντίατρος από την Άνοιξη με τη σπουδαία εθελοντική δράση, που κατεβαίνει ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη του Δημάρχου κ Διονύση Ζαμάνη «Ανοιχτοί Ορίζοντες».  Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο dionysospost η κ Στυλιανού αποκαλύπτει πως οραματίζεται την επόμενη ημέρα του Δήμου Διονύσου, ενώ δεν κρύβει ότι από την ημέρα ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της άρχισε να γίνεται από κάποιους συγκεκριμένους κύκλους στόχος ανάρμοστων επιθέσεων. «Ενοχλούμαι από κακόβουλα σχόλια, που έχουν στόχο να με προσβάλλουν και αρκούνται μόνο σε στείρα κριτική χωρίς προτάσεις…» τονίζει με νόημα.

dionysospost.gr: Πείτε μας δυο λόγια για την αρχή της σταδιοδρομίας σας…

Μαρία Στυλιανού: «Τελείωσα το Λύκειο του Αγ. Στεφάνου. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και εργάζομαι εδώ και 20 χρόνια σε δικό μου οδοντιατρείο. Ήμουν από τις πρώτες που ασχολήθηκαν με υπολογιστικά καθοδηγούμενη χειρουργική εμφυτευμάτων, κάτι που έμαθα στην Σουηδία, όπου μέσω συνεργασιών που έχω εκεί, κατάφερα να εισάγω αυτήν την καινοτομία στην χώρα μας από το 2005. Το ιατρείο μου είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, καθώς με ενδιαφέρει πάρα πολύ η  τεχνολογία αιχμής».

IMG_1118

Από αριστερά: Λάμπρος Κουτρομάνος, Μαρία Στυλιανού, Γιάννης Ιεσσαί.

 

dionysospost.gr: Πώς είναι για μία μητέρα να στηρίζει και να αγωνίζεται στο πλαίσιο μίας μονογονεϊκής οικογένειας;

Μαρία Στυλιανού: «Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είμαι μόνη μου. Με στηρίζουν η οικογένειά μου και οι φίλοι μου. Από την άλλη πλευρά, το κράτος στην πραγματικότητα δεν έχει προβλέψει για την ανακούφιση των μονογονεϊκών οικογενειών από νομοθετικής άποψης. Δεν έχει προβλέψει για την διευκόλυνσή τους, με αποτέλεσμα οι μονογονεϊκές οικογένειες να βρίσκουν μόνες τον δρόμο τους, με την συμβολή της οικογένειας, της Εκκλησίας, ή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θα είναι χαρά μου να βοηθήσω όσο μπορώ, όσους γονείς αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα».

dionysospost.gr: Έχετε έντονη εθελοντική δράση. Μιλήστε μας γι’ αυτήν…

Μαρία Στυλιανού: «Η συμμετοχή στις τοπικές κοινωνικές δομές και δράσεις σε πολιτιστικό, αθλητικό και επιστημονικό επίπεδο δίνει την ευκαιρία για εθελοντική συμμετοχή και βοήθεια στον βαθμό που μπορεί ο καθένας. Έχω αναλάβει να φτιάχνω τα δοντάκια των παιδιών της Κιβωτού και αυτό είναι μία μεγάλη ευλογία για μένα. Η περιπέτεια της υγείας μου και η «γνωριμία» μου με τον καρκίνο του μαστού με ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα, αναφορικά με τους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά για πράγματα που άλλοι θεωρούν αυτονόητα και δεδομένα. Μου άνοιξε ριζικά τα ψυχικά θεμέλια της ύπαρξής μου και τελικά το απόσταγμα των εμπειριών μου με δίδαξε ότι η μόνη αξία στην ζωή μας είναι το να μετατρέψουμε το «εγώ» σε «εμείς». Είναι κάτι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο!»

dionysospost.gr: Πώς λάβατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Μαρία Στυλιανού: «Στην πραγματικότητα πάντα ασχολούμουν με τα κοινά, αλλά με έναν πιο αφανή τρόπο. Αναφορικά με τις εκλογές η προτροπή ήρθε από τους δικούς μου ανθρώπους. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι πως έρχεται κόσμος και μου λέει, ότι θέλει να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές. Το γεγονός, λοιπόν, ότι ενέπνευσα κι άλλους γονείς, πολίτες, επιστήμονες, νέους να ασχοληθούν με τον τόπο μας και τα κοινά είναι μεγάλη επιτυχία για εμένα, ανεξάρτητα από την έκβαση της δικής μου προσπάθειας».

dionysospost.gr: Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει άρδην στην περιοχή μας;

Μαρία Στυλιανού: «Τα προβλήματα είναι πολλά! Έργα υποδομής, κυκλοφοριακό, καθαριότητα. Η πόλη πρέπει να γίνει πιο φιλική προς τους πολίτες της. Πρέπει να λυθούν προβλήματα δημόσιων υποδομών και δικτύων που την ταλανίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θέλω να αρχίσουμε να ακολουθούμε βηματισμούς όμορων δήμων. Να τους ακολουθήσουμε σε νοοτροπία, σε έργα και σε οράματα. Για παράδειγμα, η ανθοκομική έκθεση, ή η έκθεση βιβλίου, που λαμβάνουν χώρα στην Κηφισιά, γίνονται σημεία αναφοράς και αναγνωρισιμότητας για την πόλη, με αποτέλεσμα μία έντονη επισκεψιμότητα και ανάπτυξη. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να οργανώσουμε παρόμοιες δράσεις και εδώ. Καμιά φορά, προβληματίζομαι και λέω: Αν ο δήμαρχος μας παρέδιδε μία πόλη τέλεια και μαγική, είμαστε σε θέση εμείς οι δημότες να την προσέξουμε και να τη διατηρήσουμε καθαρή; Η παιδική χαρά εδώ στην γειτονιά μου παραδόθηκε πριν έναν μήνα σε άψογη κατάσταση! Αυτή την στιγμή είναι βανδαλισμένη… Και επαναλαμβάνω, ότι πολίτες, δημότες, εργαζόμενοι, τοπικοί άρχοντες, πρέπει να κατανοήσουμε πολύ καλά, ότι το εγώ πρέπει να γίνει εμείς και όλο αυτό πρέπει να γίνει πράξη! Να σταθούμε με σεβασμό απέναντι στη δημόσια περιουσία και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Δήμος είμαστε εμείς οι πολίτες. Μαθητές, καθηγητές, πολίτες, εργαζόμενοι, όλοι. Γινόμαστε ένα και προχωράμε για το κοινό συμφέρον».

dionysospost.gr: Με ποιον τομέα θα επιθυμούσατε να ασχοληθείτε εάν εκλεγείτε;

Μαρία Στυλιανού: «Είμαι έτοιμη να προσφέρω όπου μου ζητηθεί! Βέβαια, ως ιατρός και μητέρα έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής».

dionysospost.gr: Έχετε θέσει ως προτεραιότητα ένα Δημοτικό Θέατρο και ένα Κολυμβητήριο. Θεωρείτε ότι είναι ένας εφικτός στόχος;

Μαρία Στυλιανού: «Δεν θα έλεγα ότι είναι προτεραιότητα το Δημοτικό Θέατρο ή το Κολυμβητήριο, αλλά το όραμά μου για την γενικότερη πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη του Δήμου. Προτεραιότητά μου είναι -και πρέπει να είναι- η επίλυση των βασικών μας προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου μας. Θεωρώ ότι τα οράματά μου είναι εφικτά από οικονομικής άποψης, καθώς η συνετή διαχείριση του κ. Ζαμάνη δεν μας άφησε άδεια ταμεία. Ο κ. Ζαμάνης στηρίζει την τέχνη και ο δήμος έχει υποδομές και ακίνητα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση».

dionysospost.gr: Στοχεύετε και σε ενεργειακές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή μας. Τι ακριβώς έχετε κατά νου;

Μαρία Στυλιανού: «Η ανάπτυξη του τόπου μας πρέπει να συμβαδίζει με περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη. Το φυσικό αέριο σε όλο τον Δήμο σε κάθε σπίτι, θεωρώ, ότι είναι κορυφαία περιβαλλοντική προτεραιότητα. Θέλω να αγωνιστώ γι’ αυτό!»

dionysospost.gr: Ποια η γνώμη σας για το νέο εκλογικό νόμο; Θεωρείτε ότι θα δημιουργήσει κωλύματα στη λήψη αποφάσεων;

Μαρία Στυλιανού: «Γνωρίζω, ότι κάτι αντίστοιχο εφαρμόστηκε και στην Κύπρο. Μετά από τις πρώτες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν εκεί οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης έμαθαν να συνεννοούνται εποικοδομητικά και να συνεργάζονται με επιτυχία. Μένει να δούμε, αν είμαστε κι εμείς εδώ τόσο ώριμοι, ώστε να υπερβούμε το εγώ μας και να κοιτάξουμε πραγματικά το καλό του τόπου».

dionysospost.gr: Άλλαξε κάτι στη ζωή σας από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας, η συμπεριφορά του κόσμου, επιχείρησαν κάποιοι να ασκήσουν κριτική στο διαδίκτυο, κλπ;

Μαρία Στυλιανού: «Βεβαίως και άλλαξε! Οι γνωστοί μου και οι φίλοι μου χάρηκαν ιδιαίτερα με την απόφασή μου, διότι μέσα από εμένα θα εκφραστούν και αυτοί. Δεν κατεβαίνω μόνη μου. Κατεβαίνει όλος ο κόσμος μαζί μου. Η κριτική είναι μέσο επικοινωνίας με την αντίθετη άποψη. Ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά οφείλει να ακούει και την αντίθετη άποψη, διότι έτσι βελτιώνεται και ο ίδιος. Ενοχλούμαι, όμως από κακόβουλα σχόλια, που έχουν στόχο να με προσβάλλουν και αρκούνται μόνο σε στείρα κριτική χωρίς προτάσεις…»