ΠΡΟΣΩΠΑ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ: «ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ»

Του Βαγγέλη Ζιμετάκη.

Ερασιτέχνης ηθοποιός, εθελοντής, αλλά πάνω απ’ όλα ενεργός πολίτης με όλη τη σημασία της λέξης είναι ο Παντελής Βαλλιάνος από το Κρυονέρι, η ψυχή του πολιτιστικού συλλόγου «Εν Δράσει». Την ώρα που διάφοροι μαϊντανοί ονειρεύονται πόστα και ράβουν κουστούμια, ή έχουν τυπώσει κάρτες με την λεζάντα «πολιτικός», ο κ Βαλλιάνος δηλώνει στο dionysospost  ότι δεν θα ήθελε ποτέ να γίνει πολιτικός. Όσο για τις ιδέες και τα σχέδια της επόμενης ημέρας άπτονται της καθημερινότητας, είναι εφικτά και αποπνέουν προπαντός ανθρωπιά.

dionysospost.gr: Είστε ένας από τους 27 νέους υποψηφίους συμβούλους. Τι συναισθήματα σας δημιουργεί η πρόκληση των εκλογών;

Παντελής Βαλλιάνος: «Μου δημιουργεί ανυπομονησία μέχρι να μπούμε στην τελική ευθεία και το σημαντικότερο για εμένα είναι οι άνθρωποι που θα πάρουν το χρίσμα να έχουν την δυναμική, την διάθεση και την όρεξη να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο. Ειδάλλως, δεν θα υπήρχε νόημα να υπάρχουν καινούργιοι υποψήφιοι. Οι άνθρωποι που θα εκλεγούν, πρέπει να έχουν κουράγιο και ιδέες, ώστε να ζούμε καλύτερα την καθημερινότητά μας».

dionysospost.gr: Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν σας έγινε η πρόταση να κατεβείτε υποψήφιος;

Παντελής Βαλλιάνος: «Για να είμαι ειλικρινής έχω λάβει σχεδόν από όλες τις παρατάξεις προτάσεις. Νιώθω ότι είναι τιμή για μένα και παράλληλα μια μεγάλη ευθύνη. Ειδικά μάλιστα, όταν η εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο δήμαρχος ήρθε χωρίς να έχω κάποια προσωπική σχέση μαζί του. Θα ήθελα πολύ να τιμήσω αυτούς τους ανθρώπους και τον κ. Ζαμάνη».

52281284_10217966956314540_4830637914964623360_n

dionysospost.gr: Μέχρι πρότινος ήσασταν πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Εν δράσει». Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου αυτού;

Παντελής Βαλλιάνος: «Πριν λίγες μέρες παραιτήθηκα, γιατί δεν ήθελα να μπλέξω αυτά τα δύο κομμάτια. Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό για το σωματείο να εμπλακώ εγώ στην πολιτική και να παραμένω πρόεδρος. Είμαι, όμως, ακόμα ενεργό μέλος και δεν θα σταματήσω ποτέ να είμαι! Αναφορικά με τις δράσεις μας τώρα, τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε κάνει θεατρικές παραστάσεις με κοινωνικό σκοπό, την συλλογή φαρμάκων και τροφίμων. Επίσης, έχουμε μία πανελλήνια πρωτιά: Είμαστε η μόνη θεατρική ομάδα, που έχει παίξει στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι, με υπουργική απόφαση, με την σύμφωνη γνώμη δύο αρχαιολογικών υπηρεσιών. Έχουμε θεατρική ομάδα ενηλίκων και ανηλίκων, τμήματα παραδοσιακών χορών, κ.α. Η θεατρική ομάδα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του σωματείου, καθώς ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί. Έχουμε φιλοξενήσει παρουσιάσεις βιβλίων, με αποκορύφωμα την παρουσίαση ενός βιβλίου του αείμνηστου Μάνου Ελευθερίου. Μας έχουν τιμήσει και πολλοί άλλοι συγγραφείς με την παρουσία τους, είτε για παιδικό βιβλίο, είτε για πιο μεγάλα παιδιά, όπως εμείς. Επιπρόσθετα, έχουμε την γυμναστική στην ζωή μας. Έχουμε τρία τμήματα γυμναστικής για τα παιδιά μας. Παρέχουμε την δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά τους δύο φορές την εβδομάδα στον Άγ. Στέφανο να τα φέρουν σε εμάς. Γενικά το σωματείο δεν έχει ως στόχο να μαζέψει χρήματα. Οι πολίτες συμμετέχουν δωρεάν. Είμαστε μία μικρή κοινωνία, γνωρίζουμε τους ανθρώπους. Όταν βλέπουμε ότι κάποιος δεν έχει την οικονομική ευκολία για να συνεχίσει -και ειδικά το παιδί του- χωρίς δεύτερη σκέψη βοηθάμε όσο μπορούμε. Κάνουμε διάφορες εκδρομές, στην Επίδαυρο και σε άλλα θέατρα στην Αθήνα. Το κόστος είναι ελάχιστο. Συμμετείχαμε σε κοινωνικές δράσεις, όπως αιμοδοσίες, δενδροφυτεύσεις, ή καθαρισμοί χώρων. Το σωματείο στηρίζεται από τις μικρές συνδρομές των μελών και από την «τρέλα» 5-10 ανθρώπων. Η επιχορήγηση που παίρνουμε από τον Δήμο είναι πολύ μικρή (2.500 ευρώ) και το πρόγραμμα που καταθέτουμε κάθε χρόνο, ξεπερνάει τα διπλά».

48406902_10217583968540085_7918150403521249280_o

dionysospost.gr: Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τομέας με τον οποίον θα θέλατε, εφόσον εκλεγείτε,   να ασχοληθείτε, όπως πχ τα πολιτιστικά;

Παντελής Βαλλιάνος: «Δεν αξιώνω καμία θέση! Ούτε έχω στο μυαλό μου κάτι συγκεκριμένο. Θα μπορούσα να βοηθήσω σε ό, τι μου ζητηθεί…»

dionysospost.gr: Πώς κρίνετε τα πολιτιστικά δρώμενα στην περιοχή μας; Τι άλλο θα θέλατε να δείτε;

Παντελής Βαλλιάνος: «Για αρκετά χρόνια είχα μία σκέψη: Να γίνει ένα φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι τουλάχιστον 12 ερασιτεχνικές ομάδες που έχει ο Δήμος μας. Έχουμε πάρα πολλές ομάδες και μπράβο μας γι’ αυτό. Την περασμένη χρονιά η πρότασή μου έγινε αποδεκτή και πιστεύω, ότι το 2019 θα έχουμε το πρώτο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου. Επίσης, αυτό που θα ήθελα, είναι δυο χώροι αποκλειστικά για θέατρο, που θα μπορούν να φιλοξενούν βεστιάριο, χώρο για πρόβες, κλπ.»

32293878_10216521717695039_4239848739444883456_o

dionysospost.gr: Μιλήστε μας για το σκεπτικό που σας διέπει ως πολιτικός.

Παντελής Βαλλιάνος: «Ξέρετε, δεν θα ήθελα ποτέ να γίνω πολιτικός. Πιστεύω στον εθελοντισμό. Νομίζω, ότι είναι απαραίτητο να λειτουργούμε όλοι ως εθελοντές. Έχουμε πολύ όμορφα παραδείγματα στον δήμο μας, όπως πχ οι πυρασφάλειες. Κάνουν τρομερή και αξιοζήλευτη δουλειά. Θα έλεγα, ότι δεν μπορώ να σκεφτώ, ότι είμαι πολιτικός… Θέλω, όμως, να υπάρχουν εθελοντικές δράσεις που να ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπος, γιατί δυστυχώς το κράτος πάσχει.»

dionysospost.gr: Υπάρχουν εθελοντικές δράσεις που σκέφτεστε να λάβουν χώρα στην περιοχή μας;

Παντελής Βαλλιάνος: «Νομίζω ότι το περιβάλλον προέχει! Δεν είναι δικό μας ό,τι έχουμε γύρω μας. Το έχουμε πάρει δανεικό και θα το δώσουμε στα παιδιά μας. Θα ήθελα να δω δράσεις στα σχολεία, φερ’ ειπείν να μιλούν επιστήμονες στα παιδιά μας για το περιβάλλον. Θα ήθελα επίσης να δω και γονείς, οι οποίοι κάποιες φορές τον χρόνο θα παίρνουν τα γάντια τους, τις σακούλες που θα παρέχει ο Δήμος και θα μπαίνουν σε χώρους που εμείς έχουμε ρυπάνει και θα τους καθαρίζουν. Έχω πολλά στο μυαλό μου αναφορικά με τον εθελοντισμό. Δίνω έμφαση στο περιβάλλον, γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή μας. Σκεφτείτε, ότι το Κρυονέρι έχει ένα φυσικό σύνορο με τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας».

27858135_10215175643933475_8780822103810250103_n

dionysospost.gr: Πιστεύετε ότι ο νέος νόμος της απλής αναλογικής θα επηρεάσει αρνητικά την λήψη αποφάσεων στους Δήμους;

Παντελής Βαλλιάνος: «Κάποια στιγμή θα πρέπει να λειτουργούμε ομαδικά. Αν λοιπόν υπάρξει μία πρόταση για ένα θέμα κι εγώ είμαι στην απέναντι πλευρά, γιατί να μην συμφωνήσω αν η πρόταση είναι σωστή; Η μικροπολιτική δεν ωφελεί τους δημότες. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, η απλή αναλογική να λειτουργήσει θετικά. Εγώ πιστεύω ακόμα στους ανθρώπους. Λέγαμε με φίλους-συνυποψήφιους, οι οποίοι κατεβαίνουν με άλλες παρατάξεις, ότι αν εκλεγούμε δεν θέλουμε να «κάτσει» ο καθένας στην πλευρά του… Άρα η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα, που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να διαχειριστούμε θετικά, ή αρνητικά».

27500485_10215403658904539_2670764532973645586_o