ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΥΣΙΩΤΗΣ: «ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑ…»

Του Βαγγέλη Ζιμετάκη.

Ο άνθρωπος ο οποίος έβγαλε ένα τσούρμο παιδιά μέσα από την πύρινη λαίλαπα, οδηγώντας τα σε ασφαλές μέρος, την ώρα που στο Μάτι συντελούνταν η απόλυτη καταστροφή μιλάει για πρώτη φορά για τις δραματικές στιγμές. «Φοβήθηκα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έκανα κάποια απερισκεψία ή δεν είχα τον έλεγχο των κινήσεών μου» δηλώνει στο dionysospost ο Αλέξανδρος Λυσιώτης, πλαστικός χειρουργός στο ΚΑΤ, συνάμα αρχηγός των Ναυτοπροσκόπων Διονύσου. Ο κ Λυσιώτης πήρε την απόφαση να πολιτευτεί με τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» του Δημάρχου κ Διονύση Ζαμάνη, έχει άποψη για τον τόπο στον οποίο διαμένει μόνιμα τα τελευταία χρόνια και την καταθέτει, έχει επίσης ιδέες, προπάντων όμως διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Μιλάει με πάθος για τη μεγάλη του αγάπη, τον προσκοπισμό, στον οποίο «χωράνε όλοι», όπως τονίζει, ενώ εκφράζει επιφυλάξεις όσον αφορά την απλή αναλογική και την εφαρμογή της πολυπόθητης συναίνεσης την οποία όλοι θέλουν και όλοι μνημονεύουν.

289227_10150262304997991_5345584_o

dionysospost.gr: Κατά την διάρκεια της πύρινης λαίλαπας στο Μάτι, ήσασταν ένας από εκείνους που απομάκρυναν τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα. Ποια ήταν τα συναισθήματα σας τόσο κατά την διάρκεια της διάσωσης, όσο και μετά από αυτήν;

Αλέξανδρος Λυσιώτης: «Γενικά είμαστε μία μεγάλη ομάδα. Μέσα σε αυτήν την ομάδα ο καθένας έχει τον ρόλο του. Πρωταρχικό ρόλο έπαιξε το επιτελείο που ήταν εκεί. Εκείνοι πήραν την απόφαση να απομακρυνθούν τα παιδιά από τον χώρο της κατασκήνωσης κι εγώ απλά τους βοήθησα σε αυτό. Βρήκαμε κάποιο μέσο και καταφέραμε να βγάλουμε τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις. Αναφορικά με τα συναισθήματα, τι συναισθήματα μπορεί να έχει κάποιος όταν πηγαίνει σε έναν χώρο που καίγεται…; Δεν είναι και τα καλύτερα. Σίγουρα φοβήθηκα. Βέβαια, το ότι φοβήθηκα εγώ δεν σημαίνει ότι έκανα κάποια απερισκεψία, ή ότι δεν είχα τον έλεγχο των κινήσεών μου. Για να βοηθήσεις κάποιον πρέπει να είσαι εσύ πρώτα ασφαλής. Οπότε, ανεξαρτήτως αν φοβάμαι ή όχι, πρέπει να μπορώ να εκλογικεύω τον φόβο, έτσι ώστε να μπορώ να δω ψυχρά την κατάσταση. Έτσι έκανα και εκείνη την ώρα. Το αντιμετώπισα σαν να ήταν μια απλή άσκηση πυρκαγιάς σαν αυτές που κάνουμε αρκετά συχνά. Τον ίδιον τρόπο αντιμετώπισης είχαν όλοι εκείνη την ώρα».

1271210_10151698212297991_143225899_o

dionysospost.gr: Θεωρείτε ότι ο Δήμος μας έχει μεριμνήσει επαρκώς για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική του πολιτική;

Αλέξανδρος Λυσιώτης: «Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο, το οποίο όμως δεν έχει κοινοποιηθεί όσο πρέπει. Ο καθένας πρέπει να ξέρει ποιος είναι ο ρόλος του σε μία κατάσταση κρίσεως. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν που πρέπει να πάνε, τι πρέπει να κάνουν και πως να φερθούν. Προφανώς, αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο να γίνει και να εκπονηθεί. Είμαστε μία πολύ δύσκολη περιοχή. Έχουμε πολλά ιδιόμορφα γεωφυσικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν διευκολύνουν ένα τέτοιο σχέδιο. Έχουμε βουνά, χαράδρες, γέφυρες, αδιέξοδους δρόμους, κλπ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι κάτοικοι δεν μιλάνε μεταξύ τους και σε πολλές περιπτώσεις δεν ξέρουν ποιος μένει δίπλα τους. Συνεπώς, είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει μία ενημέρωση, που να μην είναι στα πλαίσια του Facebook».

dionysospost.gr: Σας έγινε η πρόταση να είστε υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του κ. Ζαμάνη. Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις;

Αλέξανδρος Λυσιώτης: «Πού πάω να μπλέξω…(γελάει). Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ήθελα ανέκαθεν να ασχοληθώ με τα κοινά. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η περιοχή μου, ο τόπος μου! Χάρηκα πολύ όταν είδα ότι κι άλλοι άνθρωποι είδαν, ότι θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος σε μία τέτοια θέση. Από εκεί και πέρα, με προβληματίζουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις καλές προθέσεις μου, προκειμένου να στηλιτεύσουν ένα έργο που κάνω σε άλλους τομείς».

17904250_10154725744387991_6312766356758353100_n

dionysospost.gr: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει άρδην στην περιοχή μας;

Αλέξανδρος Λυσιώτης: «Ο τρόπος που σκεφτόμαστε. Πρέπει να γίνουμε μία περιοχή. Αυτήν την στιγμή είμαστε δύο ομάδες: Οι παλιοί Διονυσιώτες, δηλαδή οι παλιές οικογένειες που ανέκαθεν ζούσαν εδώ και αυτοί που ήρθαν εκ των υστέρων, θέλοντας ένα καλύτερο περιβάλλον για αυτούς και τα παιδιά τους. Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι πρώτοι δεν έχουν επικοινωνία με τους δεύτερους και οι δεύτεροι πολλές φορές είναι απομονωμένοι. Ο Διόνυσος είναι για αυτούς το μέρος που ζουν, αλλά όχι ο τόπος που εργάζονται, ψωνίζουν, κλπ. Πρέπει να γίνουμε μία ενιαία κοινωνία και όχι απλά να μας απασχολεί κάθε πέντε χρόνια ποιος θα βγει στην εξουσία. Δεν γίνεται να θυμόμαστε μόνο τότε ότι είμαστε στον Διόνυσο».

dionysospost.gr: Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορούμε να γίνουμε μία ενιαία κοινωνία;

Αλέξανδρος Λυσιώτης: «Με το να συμμετέχουμε σε όσα περισσότερα δρώμενα μπορούμε. Είτε πρόκειται για τα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας, είτε πρόκειται για διάφορες εθελοντικές κινήσεις και δράσεις. Εδώ στον Διόνυσο συμβαίνουν πολλές τέτοιες θετικές πρωτοβουλίες. Όλες είναι ανοιχτές προς όλους και απαρτίζονται από νέους ανθρώπους γεμάτους όρεξη. Ο κάθε κάτοικος της περιοχής μας είναι καλό να αξιοποιεί τις ελεύθερες ώρες του, στελεχώνοντας τέτοιες δράσεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα γνωριστεί με τους υπόλοιπους και θα νιώσει μέλος της κοινωνίας. Θα αρχίσει να τον ενδιαφέρει συνολικά ο τόπος του και όχι απλά ο δρόμος από τον οποίον θα περάσει για να πάει στο σπίτι του».

dionysospost.gr: Με ποιον τομέα θα επιθυμούσατε να ασχοληθείτε σε περίπτωση που εκλεγείτε;

Αλέξανδρος Λυσιώτης: «Οι τομείς οι οποίοι με ενδιαφέρουν -και λόγω επαγγέλματος- είναι η Υγεία, το Περιβάλλον και τα λοιπά. Πιστεύω ότι και λόγω του χόμπι μου θα μπορούσα να φανώ πολύ χρήσιμος σε αυτούς τους τομείς».

ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ ΧΩΡΑΝΕ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ

dionysospost.gr: Είστε Αρχηγός του Σώματος Ναυτοπροσκόπων Διονύσου. Παρόλα ταύτα, έχετε ξεκαθαρίσει επανειλημμένως, ότι δεν θέλετε να «μπλέξετε» αυτήν την ιδιότητα με αυτήν του πολιτικού…

Αλέξανδρος Λυσιώτης: «Το να είμαι αρχηγός των Ναυτοπροσκόπων Διονύσου είναι μία τιμή που μου έκαναν οι βαθμοφόροι μου και αυτό δεν έχει να κάνει με το τι πιστεύει, σκέφτεται και ψηφίζει ο καθένας. Ο προσκοπισμός είναι μία παγκόσμια και ανοιχτή κίνηση, στην οποία χωράνε οι πάντες! Δεν χωρούν ούτε πολιτικά συμφέροντα, ούτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ούτε προσωπικές αντιπαραθέσεις και ζήλιες. Είναι ένας χώρος στον οποίον όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Κάπως έτσι μπήκα κι εγώ σε αυτόν τον χώρο και κάπως έτσι θέλω να μπουν κι άλλοι άνθρωποι. Ο προσκοπισμός είναι ένας χώρος -όπως προείπα- ανοιχτός για όλους και δεν έχει καμία μα καμία πολιτική χροιά».

19237816_10154931756957991_7835497676168637810_o

dionysospost.gr: Θεωρείτε ότι ο νέος νόμος της απλής αναλογικής θα δημιουργήσει προβλήματα στην λήψη αποφάσεων στους Δήμους;

Αλέξανδρος Λυσιώτης: «Σίγουρα. Ειδικά στον δικό μας Δήμο, που είναι ένα τυπικό παράδειγμα ελληνικού δήμου και έχει μια γενικότερη πολυφωνία. Θεωρώ ότι μετά τις εκλογές θα καταλήξουμε σε μία κατάσταση με δυσκολία στην λήψη αποφάσεων. Ως εκ τούτου, θα χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις. Στα λόγια ακούγεται πολύ ωραίο και δημοκρατικό, στην πράξη όμως πιθανόν να δώσει λαβή σε κάποιους να ζητήσουν ανταλλάγματα… Εγώ κάτι τέτοιο το θεωρώ απαράδεκτο».