FRONTPAGE

“ΗΛΘΕ, ΕΙΔΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ …ΑΠΗΛΘΕ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ”

Με τον άκρως ειρωνικό τίτλο «Ήλθε, είδε αλλά … δεν απήλθε!» οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες», η παράταξη του Δημάρχου κ Διονύση Ζαμάνη αναφέρεται στις απόψεις που εξέφρασε δημοσίως για το μοντέλο λειτουργίας του Δήμου ο κ Μανώλης Κόκκαλης, πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ροδόπολης.  Η ανακοίνωση:

“Ήλθε, είδε αλλά … δεν απήλθε!»

“Με αφορμή επισημάνσεις σε ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ροδόπολης κ. Μ. Κόκκαλη, που εξελέγη με τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», σχετικά με το μοντέλο λειτουργίας του Δήμου, επισημαίνουμε τα εξής:

Πρώτον, ο Δήμος Διονύσου εκχώρησε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του,  επαρκές έμψυχο δυναμικό (γραμματειακή υποστήριξη, εργατοτεχνικό προσωπικό κ.λ.π.)  στη Δημοτική Κοινότητα Ροδόπολης και σε κάθε Δημοτική Κοινότητα του Δήμου. Παρείχε, επίσης, υποστήριξη με μηχανήματα έργου και υπαλλήλους ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των κατοίκων της κάθε Δημοτικής Ενότητας.

Δεύτερον, λόγω του μειωμένου προσωπικού του Δήμου Διονύσου θα ήταν πρακτικά αδύνατον να δοθούν περισσότεροι ανθρώπινοι πόροι στην κάθε Δημοτική Κοινότητα γιατί αυτό, στην παρούσα φάση, θα υπονόμευε την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου του Δήμου.

Τρίτον, είναι απορίας άξιο πως ο κ. Κόκκαλης συνειδητοποιεί μόλις δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, την αποτυχία ενός μοντέλου λειτουργίας, το οποίο ο ίδιος έμμισθα υπηρετεί μέχρι σήμερα επί 4 χρόνια και παρόλα αυτά ΔΕΝ παραιτείται.

Τέταρτον, είναι επίσης απορίας άξιο πως ο κ. Κόκκαλης εκφράζεται θετικά για ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας, το οποίο υπηρετούσε στην προηγούμενη θητεία του, ως πρόεδρος,  με άλλη παράταξη και το οποίο είχε καταγγείλει. Πιθανόν ο κ. Κόκκαλης να αναζητεί ένα τρίτο ή τέταρτο μοντέλο λειτουργίας του Δήμου κρίνοντας σε κάθε δημοτικές εκλογές κατά το δοκούν.

Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες θέτουν στην κρίση τους τις δηλώσεις και τις πρακτικές του κ. Κόκκαλη.

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του”.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ Ο Μ.ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Ο κ Μανώλης Κόκκαλης είχε δημοσιεύσει σε μερίδα του τοπικού Τύπου το ακόλουθο άρθρο:

Untitled-1-48-750x430

“Η εμπειρία μου από τη λειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, σε σχέση με την καθημερινότητα στη Ροδόπολη, οδηγεί σε κάποιες κρίσιμες και κατά τη γνώμη μου χρήσιμες διαπιστώσεις.

Πρώτον, η τοποθέτηση της έδρας του Δήμου εκτός των ορίων της Κοινότητας και η λήψη -σε κεντρικό επίπεδο- αποφάσεων που επηρεάζουν ουσιαστικά κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών τοπικά, προκαλεί από μόνη της εύλογες επιφυλάξεις.

Δεύτερον, η συγκέντρωση στο Δήμο όλων των πόρων (οικονομικών, προσωπικού, μέσων, εξοπλισμού) και ο κεντρικός έλεγχος και συντονισμός ενισχύουν ακόμη περισσότερο τον σκεπτικισμό.

Τρίτον, οι δυο προηγούμενες επισημάνσεις σχετίζονται -εν δυνάμει- με περιορισμένη αποτελεσματικότητα, δυσλειτουργίες και χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τέταρτον, η καλή συνεργασία -σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων- μεταξύ αιρετών σε θέσεις ευθύνης μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια και να λυθούν προβλήματα.

Όμως, είναι απολύτως ανεπίτρεπτο να συνδέεται η ποιότητα της ζωής των πολιτών, ακόμη και η ασφάλειά τους, με την καλή διάθεση και τις αγαθές προθέσεις προσώπων.

Ειδικά όταν υπάρχουν περιπτώσεις που έχει πλειοδοτήσει η ανεπάρκεια, το προσωπικό μικροπολιτικό όφελος, η εμπάθεια και ο απόλυτος παραλογισμός. Δηλαδή, τι να περιμένουμε με τον νέο Κλεισθένη, που οι Πρόεδροι και τα Τοπικά Συμβούλια δεν θα «ελέγχονται» υποχρεωτικά από την παράταξη του Δημάρχου;

Πέμπτον, ενώ η πρώτη Kαλλικρατική δημοτική περίοδος επί δημαρχίας Καλαφατέλη αναλώθηκε στη συνένωση των επτά Tοπικών Eνοτήτων και την αποκατάσταση μιας νέας λειτουργικής ισορροπίας, επί δημαρχίας Ζαμάνη γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς αυταρχισμού και μιας απίστευτης συγκέντρωσης υπερ-εξουσιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία με τις θεσμικές και εξωθεσμικές παρεμβάσεις τους προκάλεσαν ασφυξία στα Τοπικά Συμβούλια.

Έκτον, η τραγική καθημερινότητα (μπάζα παντού, σκουπίδια έξω από ξεχειλισμένους κάδους, λειψή ανακύκλωση, κλαδέματα που σαπίζουν στα πεζοδρόμια, λακκούβες στους δρόμους και δεκάδες ζημιές σε αυτοκίνητα, λάσπες και πλημμύρες το χειμώνα, χώματα και σκόνη το καλοκαίρι, αποκλεισμοί με την πρώτη χιονόπτωση) είναι η απόδειξη ότι το διοικητικό μοντέλο που εφαρμόζει η δημοτική αρχή Ζαμάνη έχει αποτύχει.

Είναι ώρα να συζητήσουμε τρόπους ώστε να μπει και πάλι ο Πολίτης στο κέντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με γενναία αποκέντρωση αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων (οικονομικών, προσωπικού, μέσων, εξοπλισμού). Αποκέντρωση που ο κ. Ζαμάνης, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του και τις μετεκλογικές επανειλημμένες και πιεστικές εισηγήσεις μας, αρνήθηκε.

Οι επεξεργασμένες προτάσεις της «Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο» είναι στη σωστή κατεύθυνση και η εφαρμογή τους θα δώσει χειροπιαστά αποτελέσματα από την πρώτη μέρα και πολύ περισσότερα σε βάθος τετραετίας. Η πρόσκληση που απευθύνει για διάλογο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για διαπαραταξιακή συζήτηση και συναίνεση σε ένα θέμα που ενδιαφέρει άμεσα τον Πολίτη και την καθημερινότητά του”.

 

Categories: FRONTPAGE, ΝΕΑ