FRONTPAGE

ΑΝΑΣΤ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο ΖΑΜΑΝΗΣ ΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ…»

Του Βαγγέλη Ζιμετάκη.

Πολιτικός με την έννοια που προσδίδει στη λέξη ο Αριστοτέλης δηλώνει η Αναστασία Στασινοπούλου, πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικών Δομών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και πρώην Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας, Άθλησης, Πολιτισμού «Ο Θέσπις», που καταργήθηκε. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο dionysospost η κ Στασινοπούλου μιλάει για την πορεία της σε προσωπικό, επαγγελματικό, οικογενειακό επίπεδο, υπερασπίζεται τις επιλογές της στο διάστημα που είχε θέσεις ευθύνης, λέει τη γνώμη της για την απλή αναλογική, αποκαλύπτει τους στόχους και τα σχέδιά της. Στην ερώτηση αν ο Ζαμάνης πέτυχε κατά την τετραετή θητεία του, η απάντηση είναι σαφής και ξεκάθαρη: «Πέτυχε σε όσα έκανε και έκανε πολλά!»

-Πείτε μας δυο λόγια για τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας σας (σπουδές, επαγγελματική σταδιοδρομία, οικογένεια, κλπ.).

Μετακομίσαμε στον Άγ. Στέφανο πριν από 29 χρόνια, όταν ήταν ακόμα Κοινότητα. Τελειώνοντας εδώ το Λύκειο, έδωσα Πανελλήνιες και σπούδασα στην Σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, όπου και έκανα την πρακτική μου άσκηση στην Ακρόπολη των Αθηνών και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ύστερα, με Κατατακτήριες, φοίτησα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην Αρχιτεκτονική Σχολή, όπου και έλαβα τον μεταπτυχιακό μου τίτλο. Εργάστηκα ως Αρχιτέκτων και Συντηρήτρια σε πάνω από 20 ανασκαφές σε όλη την Ελλάδα, αποτυπώνοντας και αναστηλώνοντας αρχαία μνημεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και στις 7 από αυτές υπήρξα συστηματικό μέλος. Παράλληλα διετέλεσα εισηγήτρια Καθηγήτρια σε σεμινάρια της Ιστορίας της Τέχνης, της Αρχιτεκτονικής και της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Εργάστηκα στο Μουσείο Μαραθώνα στα έργα του Κωπηλατοδρομίου και  συνεργάστηκα ως Αρχιτέκτων Μηχανικός σε 5 μεγάλα μελετητικά και κατασκευαστικά γραφεία. Είμαι Ελέγκτρια Δόμησης του ΥΠΕΚΑ και πλέον εδώ και 8 χρόνια διατηρώ το δικό μου αρχιτεκτονικό μελετητικό γραφείο, έχοντας εκπονήσει μελέτες ιδιωτικών και δημοσίων κτηρίων, όπως το νέο Μουσείο Τρένων του ΟΣΕ.

-Η ιδιότητα σας ως αρχιτέκτων σας επιτρέπει να δείτε από μια πιο επαγγελματική σκοπιά ορισμένα πράγματα. Θεωρείτε ότι τα κτίρια στην περιοχή μας (π.χ. σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, κλπ.) βρίσκονται σε καλή κατάσταση; Πού θα επιχειρούσατε ριζικές τομές;

Καταρχήν να δηλώσω ότι στο Δήμο μας πρέπει να τελειώνουμε με τα έργα υποδομής. Και τελειώνουμε σας διαβεβαιώνω. Για να προχωρήσουμε επιτέλους παραπέρα… Τα σχολεία βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση λόγω των εκτεταμένων εργασιών επισκευής που επιτελέσαμε. Λειτουργήσαμε 3 καινούριους παιδικούς σταθμούς (Ροδόπολη, Κρυονέρι, Διόνυσο). Μετεγκαταστήσαμε τον παιδικό σταθμό Αγ. Στεφάνου σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και το Λύκειο Δροσιάς στο Ζάννειο. Λειτουργήσαμε εκ νέου το Δημοτικό Δροσιάς. Τώρα δημοπρατείται η κατασκευή 2 καινούριων σχολείων, το Λύκειο Διονύσου και το Δημοτικό Κρυονερίου. Το 3ο Δημοτικό Σχολείο στον Άγιο Στέφανο είναι γεγονός, έχει ιδρυθεί ύστερα από εισήγησή μου στο ΔΣ και πιστεύω θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2019. Ριζικές τομές θα επιχειρούσα στην αναβάθμιση των ιδιόκτητων κτηρίων των δημοτικών υπηρεσιών και των αθλητικών εγκαταστάσεων, τα οποία χρήζουν επισκευών και ήδη κατέθεσα σχετική μελέτη μου για την ανακαίνιση του Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου Αγ. Στεφάνου. Επίσης ενήργησα για την μετεγκατάσταση της Αντιδημαρχίας Παιδείας- Πολιτισμού- Αθλητισμού-Κοινωνικών Δομών και του Κέντρου Κοινότητας στον Άγιο Στέφανο σε σύγχρονο και μεγαλύτερο κτήριο. Δυστυχώς οι δημοτικοί χώροι που διαθέτουμε είναι ανεπαρκείς και λίγοι, αναλόγως με όσους απαιτούνται. Ο Δήμος Διονύσου χρειάζεται καλύτερες κτηριακές υποδομές, μια αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου και σίγουρα καινούριες εγκαταστάσεις, στις οποίες να φιλοξενούνται συγκεντρωμένα ο Πολιτισμός, οι Εκδηλώσεις και οι Επιμορφώσεις. Ίσως να μπορεί να φιλοξενείται και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο που οραματίζομαι, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της χώρας μας.

IMG_0405 (1)

-Έχοντας διατελέσει Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Προστασίας ποιες εμπειρίες αποκομίσατε;

Ως Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Οργανισμού Νεολαίας-Άθλησης-Πολιτισμού “Ο Θέσπις” αποκόμισα την πολύτιμη γνώση της ολοκληρωμένης λειτουργίας και διοίκησης ενός μικρού συμπυκνωμένου Δήμου. Όταν λέω συμπυκνωμένου, εννοώ ότι μέσα στον Θέσπι, ως Ν.Π.Δ.Δ., λειτουργούσαν υποχρεωτικά όλες οι Διευθύνσεις και τα Τμήματα ενός Δήμου, σε μικρογραφία. Η θέση στην Αντιδημαρχία ήταν ένα μεγάλο σχολείο για εμένα, που ήρθε να εμπλουτίσει την αποκτηθείσα πείρα από τον Θέσπι. Ένα σχολείο για την διοίκηση και την αξία της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Σχολείο για τον τρόπο με τον οποίο ο αιρετός δύναται να εφαρμόσει τις δικές του ιδέες. Σχολείο για τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει η Διοίκηση (υπάλληλοι και αιρετοί) μέσω της γραφειοκρατίας. Ένα Σχολείο για την αξία του εθελοντισμού. Είμαστε όλοι υποχρεωµένοι να εκσυγχρονίζουμε τις στρατηγικές και τις πολιτικές, τα συστήµατα απασχόλησης και αξιοποίησης των εργαζόμενων, ώστε να προσαρμόζονται στις συνεχείς αλλαγές του αυτοδιοικητικού περιβάλλοντος. Συμπερασματικά, ο Δήμος είναι οι άνθρωποί του. Και ο Δήμος Διονύσου χρειάζεται περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό.

-Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να βελτιωθούν η Παιδεία και ο Πολιτισμός στην περιοχή μας;

Πάντα η Παιδεία και ο Πολιτισμός οφείλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας, διότι αποτελούν την βάση για το μέλλον της κοινωνίας μας. Απαραίτητα λοιπόν για την περαιτέρω βελτίωση είναι 2 στοιχεία: Επαρκείς και Άρτιες Εγκαταστάσεις και απορρόφηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως το Erasmus+ που ήδη υποστηρίζουμε στα σχολεία. Αυτοί είναι οι στόχοι μου για την επόμενη θητεία, φυσικά με την υποστήριξη των συνδημοτών μου. Να σας αναφέρω ενδεικτικά το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας URBACT III που ήδη “τρέχει” και προσφέρει μεταξύ άλλων: α) Τα “ΒioCanteens” με την εισαγωγή βιολογικών τροφίμων στα κυλικεία των σχολείων (ίσως και από δημοτικό κήπο) με παράλληλες εβδομάδες ενημέρωσης των μαθητών για την σωστή διατροφή, β) Την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων σχολείων με συστήματα ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) γ) Το “Tropa Verde” για την ανακύκλωση που επιβραβεύει την περιβαλλοντική συνείδηση των δημοτών, δ) Το “Volunteering City” για την ανάπτυξη του εθελοντισμού μεταξύ διαφορετικών γενεών. Έχω ακόμα να προτείνω τα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) σε συνεργασία και με επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και την προμήθεια με Κιτ Ρομποτικής σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Ο Πολιτισμός από την άλλη χρειάζεται ενίσχυση από την άποψη της πραγματοποίησης διαφορετικών μέχρι σήμερα εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα την φιλοξενία του Μαθητικού Φεστιβάλ “Φιλοσοφίας”, ενός Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ενός Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου (που ήδη σχεδιάζαμε), Φεστιβάλ Νέων Τραγουδιστών ή και Συγκροτημάτων, ίσως και μια επανάληψη ενός Συμποσίου Γλυπτικής. Ο Πολιτισμός αφορά στην αγωγή της ψυχής. Και με αυτήν την έννοια συμπεριλαμβάνει όλες τις Τέχνες και όλους τους δημιουργούς, νέους και παλιούς.

48274851_1032348446944032_8955644911156199424_n

-Δηλώνετε πολιτικός, σε ιστοσελίδα στο φέισμπουκ. Άρα αισθάνεστε πολιτικός. Ποια είναι, πιστεύετε, η αποστολή ενός ανθρώπου που κατέρχεται στην πολιτική; Πως αντιλαμβάνεστε εσείς τον όρο πολιτική;

Να σημειώσω ότι ο χαρακτηρισμός πολιτικός στο facebook είναι μια απλή σύμβαση, ένα κουμπί. Πάντως, αισθάνομαι “πολιτικό ον” κατά την έννοια που προσδίδει ο Αριστοτέλης, προκειμένου να ορίσει την λέξη “πόλις”, δηλαδή όλοι οφείλουμε να είμαστε πολιτικά όντα, όσοι ζούμε σε μια οργανωμένη κοινωνία – πόλη. Η αποστολή ενός ανθρώπου που κατέρχεται στην πολιτική είναι να σκέφτεται τις επόμενες γενιές και να πράττει για αυτές. Η εφαρμογή της Πολιτικής είναι να θέτεις κάθε φορά ένα λιθαράκι (ή περισσότερα) στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη του τόπου σου.

-Θα είστε υποψήφια στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο;

Ναι, θα είμαι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τους “Ανοιχτούς Ορίζοντες” με επικεφαλής τον Διονύση Ζαμάνη. Ο Δήμαρχος με εμπιστεύτηκε, αναθέτοντάς μου δύο καίριες θέσεις για τον Δήμο. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα, και ευτυχώς! Συμφωνούμε όμως στα θεμελιώδη. Έτσι πρέπει να γίνεται στις συνεργασίες, να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μέσω του διαλόγου να εξάγεται ένα γόνιμο αποτέλεσμα-έργο.

34985027_906251382887073_2699669236556496896_n

-Ποια η γνώμη σας για τον νέο εκλογικό νόμο; Θεωρείτε ότι θα δημιουργήσει κωλύματα στην λήψη αποφάσεων;

Δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στους τοπικούς Προέδρους, σωστά αποκεντρώνει, αρκεί να εφαρμοστεί από τους εκλεγμένους. Όσον αφορά στην απλή αναλογική θα δημιουργήσει οπωσδήποτε και κωλύματα, αλλά και ευκαιρίες συναίνεσης και συνεργασίας ως προς την λήψη των αποφάσεων. Στην Αρχιτεκτονική, ένα από τα βασικά που διδαχθήκαμε, είναι η παραγωγή υπεραξίας στα έργα μας, λόγω των ομάδων μας. Αυτό με έμαθε να εκτιμώ βαθύτατα την δημιουργική συνεργασία και να πιστεύω ότι, περισσότερα μυαλά παράγουν καλύτερο αποτέλεσμα, εάν δουλέψουν ειρηνικά μαζί. Κατά τα άλλα, θα προτιμούσα να υπάρχει ένα μόνο ψηφοδέλτιο για όλες και όλους τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, ώστε οι συνδημότες μας να κάνουν οι ίδιοι την επιλογή, ανεξαρτήτως συνδυασμών.

-Έχετε σκεφθεί να δημιουργήσετε έναν δικό σας εκλογικό συνδυασμό;  Ποια η εμπειρία σας από την ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Δεν έχω σκεφτεί με θετικό πρόσημο να δημιουργήσω εκλογικό συνδυασμό, αν και μου το έχουν προτείνει. Γενικά όμως, εφόσον με ρωτάτε, η εμπειρία μου από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, δείχνει ότι τα “κάστρα”, εάν είναι να πέσουν, πέφτουν εκ των έσω. Θέλω να πω ότι από την ενότητα και την συλλογική προσπάθεια κρίνεται το μέλλον μιας ομάδας.

-Ποιοι οι μελλοντικοί στόχοι σας; Πως βλέπετε την επόμενη ημέρα στο Δήμο Διονύσου; Ο Ζαμάνης πέτυχε; Θα μπορούσε να κάνει κι άλλα πράγματα, που δεν έκανε;

Τέσσερις ερωτήσεις σε μία; Λοιπόν ο Ζαμάνης πέτυχε σε όσα έκανε και έκανε πολλά. Κάναμε σημαντικά έργα και αξιόλογα, ασχέτως αν δεν τα επικοινωνήσαμε εξαρχής. Φυσικά θα μπορούσε και θα μπορούσαμε να κάνουμε κι άλλα πολλά πράγματα! Αυτά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αγωνιζόμενοι καθημερινά, εάν και εφόσον μας το ζητήσουν οι δημότες με την ψήφο τους. Για μένα, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι να δημοπρατηθεί το έργο της αποχέτευσης των 50χλμ του Αγ. Στεφάνου και να ολοκληρωθεί κιόλας. Και σήμερα είμαστε πολύ κοντά στην δημοπράτηση, τα χρήματα έχουν βρεθεί και αναμένουν τον ανάδοχο και την έναρξη του πολυπόθητου έργου.

Οραματίζομαι να λειτουργήσουμε στον Δήμο Διονύσου μια δυναμική Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ και να αξιοποιήσουμε Ευρωπαϊκά Προγράμματα βιώσιμων αστικών πολιτικών για την καθημερινότητα.

23915676_793837494128463_8037945415105162744_n

-Πως κρίνετε την αντιπολίτευση; Τους πολιτικούς σας αντιπάλους;

Γενικώς ισχύει ότι όσο σωστότερη είναι η αντιπολιτευτική γνώμη, τόσο καλύτερη γίνεται η συμπολίτευση, χωρίς να ισχύει όμως το αντίστροφο. Εδώ δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Εδώ, δυστυχώς, η στείρα αντιπολίτευση δυσχέρανε ακόμα και την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Η παρούσα αντιπολίτευση, αν και είχε ως σημαία της την διαβούλευση, λίγες φορές τάχθηκε υπέρ μας ή ψήφισε συναινετικές προτάσεις, παρόλο που αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε να διαβουλευτούμε. Νομίζω ότι, όταν μιλούσαν περί διαβούλευσης, εννοούσαν να ενστερνιστούμε αποκλειστικά την δική τους άποψη, κάτι το οποίο δεν συνάδει με τον όρο. Πάντως, σε προσωπικό επίπεδο, νομίζω ότι υπήρχαν ορισμένα σοβαρά θέματα, στα οποία πέτυχα την διαβούλευση και την συναίνεση.

-Τι σημαίνει για σας η έννοια οικογένεια;

Η θεμέλιος λίθος της κοινωνίας μας. Η αρχή της ζωής. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

24068146_793837180795161_7786025635857935864_n

-Ο χρόνος μίας εργαζόμενης και νέας μητέρας είναι ελάχιστος και υπερπολύτιμος. Σκεφτήκατε ποτέ να «οπισθοχωρήσετε» από την πολιτική λόγω αυτού;

Το έχω κάνει ήδη δύο φορές σε αυτήν την θητεία, όμως ονομάζεται μητρότητα και όχι οπισθοχώρηση. Ποτέ δεν σκέφτηκα να αποχωρήσω. Παραιτήθηκα από την “καρέκλα”, άφησα δύο θέσεις διοικητικής ευθύνης για να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Δυστυχώς, ο Νόμος του “Καλλικράτη”, αλλά και ο πρόσφατος Νόμος του “Κλεισθένη Ι” περί τοπικής αυτοδιοίκησης δεν προβλέπουν την μητρότητα στις αιρετές γυναίκες, παρά μάλλον την συμπεριλαμβάνουν στα κωλύματα ή στους εξαιρετικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να απουσιάζει μια Αντιδήμαρχος και για διάστημα έως 3 μήνες. Η μητρότητα είναι ασφαλώς εξαιρετική, αλλά δεν αποτελεί κώλυμα. Ως μητέρα μιας 4χρονης κόρης και ενός 9μηνου γιου μπορώ να πω πλέον ότι ο χρόνος είναι υπερπολύτιμος και ο ελεύθερος χρόνος σχεδόν ανύπαρκτος. Οι εργαζόμενες μητέρες, ειδικά με μωρά, το οφείλουμε πρώτα στον εαυτό μας και μετά σε όλες τις μαμάδες να διεκδικούμε για εμάς και τα παιδιά μας ίσα δικαιώματα και πολλαπλές ευκαιρίες. Δεν είμαι συνταξιούχος, δεν έχω άπλετο χρόνο. Ωστόσο, έχω μάθει να οργανώνω τις υποχρεώσεις μου μεθοδικά και με πρόγραμμα, ώστε να καταφέρνω να πραγματοποιώ αυτό που θέλωΗ οικογένειά μου είναι ο υποστηρικτής και ο αρωγός μου στον αγώνα μου».

19224892_722157387963141_738985124651768972_n