ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κ.ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗ: «ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

Του Βαγγέλη Ζιμετάκη.

Στο συνέδριο «Ελλάδα-Κύπρος-Ομογένεια-Εκπαιδευτικές Γέφυρες» πήρε μέρος αντιπροσωπεία του Λυκείου Αγίου Στεφάνου υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας κ Κατερίνας Μαγκανιώτη και οι εντυπώσεις είναι θαυμάσιες. Το ταξίδι 26 παιδιών στη μεγαλόνησο πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του εφοπλιστή και μεγάλου ευεργέτη της περιοχής μας Θανάση Μαρτίνου. Η κ Μαγκανιώτη μίλησε στο dionysospost για την σπουδαία εμπειρία των παιδιών, αλλά και τη χρησιμότητα του προγράμματος, στο οποίο το σχολείο συμμετείχε υποβάλλοντας στο σχετικό διαγωνισμό ένα ιστολόγιο.

dionysospost.gr: Μιλήστε μας κ Μαγκανιώτη για το εκπαιδευτικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχατε:

Κατερίνα Μαγκανιώτη: «Το Σχολείο μας συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος ενός προγράμματος, το οποίο λέγεται «Ελλάδα-Κύπρος- Ομογένεια-Εκπαιδευτικές Γέφυρες». Το πρόγραμμα αυτό προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας της Κύπρου, την Πρεσβεία της Κύπρου και την Ελληνική Ραδιοτηλεόραση  και τρέχει από την αρχή της χρονιάς. Το Σχολείο μας δήλωσε συμμετοχή, υποβάλλοντας στο διαγωνιστικό κομμάτι του προγράμματος ένα ιστολόγιο (blog). Το κάθε Σχολείο μπορούσε να υποβάλλει ό,τι επιθυμεί, ανάλογα φυσικά με την ηλικία των παιδιών. Παραδείγματος χάριν, τα παιδιά του Δημοτικού, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν με κάποια ζωγραφιά, ή κάποιο ποίημα. Τα παιδιά άλλων σχολείων έστειλαν σχολικές εφημερίδες. Εμείς, όμως, καταθέσαμε ένα ιστολόγιο, στο οποίο τα παιδιά αναρτούσαν πληροφορίες γύρω από το κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα, την ΑΟΖ, το Κυπριακό ζήτημα, τις εκκλησίες, τα βυζαντινά μνημεία και πολλά άλλα. Τον Φεβρουάριο υποβλήθηκαν οι συμμετοχές και τον Μάρτιο αξιολογήθηκαν από την επιτροπή. Το Πρόγραμμα κατέληξε σε ένα συνέδριο, το οποίο έλαβε χώρα στην Λευκωσία. Μπορεί το Σχολείο μας να μην βραβεύθηκε, αλλά δεν πτοούμαστε. Συνεχίζουμε δυναμικά για του χρόνου!»

1.ΓΥΜΝ.ΒΟΥΛΑΣ_ΖΩΓΡΑΦΙΑ_ΝΤΕΛΙΟΥ.ΝΤΕΣΗ

dionysospost.gr: Ποιο ήταν το εφαλτήριο για την συμμετοχή σας;

Κατερίνα Μαγκανιώτη: «Το ίδιο το σχολείο μας έδωσε την ιδέα για την εισήγηση. Το Σχολείο μας, βρίσκεται στην οδό Καραολή και Δημητρίου. Αποφάσισα, λοιπόν, να δώσω στην εισήγησή μου τον τίτλο «Do you know where you live?», παίρνοντας παράλληλα ιδέες από την οδό στην οποία μένει ο καθένας. Για παράδειγμα, κάποιος έμενε στην οδό Μυστρά, άλλος στην 28ης Οκτωβρίου».

dionysospost.gr: Πώς αντιμετώπισαν τα παιδιά την όλη διαδικασία;

Κατερίνα Μαγκανιώτη: «Τα παιδιά έκαναν μία πολύ αξιόλογη δουλειά. Το τελευταίο εξάμηνο δούλεψαν με πολλή ζέση. Μπόρεσαν να γυρίσουν την Κύπρο από κάθε πλευρά. Τα κατάφεραν περίφημα!»

ImageHandler

dionysospost.gr: Πραγματοποιήσατε -ως Σχολείο- ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Πώς ξεπεράστηκε ο οικονομικός σκόπελος που έχει μια τέτοια προσπάθεια;

Κατερίνα Μαγκανιώτη: «Όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την εκδρομή μας, η τιμή που λάβαμε ανερχόταν στο ύψος των 450 ευρώ! Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό. Όταν όμως 26 παιδιά έδειξαν τόση θέληση να γίνει αυτό το ταξίδι δεν μπόρεσα να μείνω άπραγη. Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, στον ευεργέτη μας, τον κύριο Μαρτίνο. Ο κ. Μαρτίνος έκανε μία δωρεά της τάξεως των 5.000 ευρώ, μειώνοντας έτσι το κόστος της εκδρομής στα 250 ευρώ ανά άτομο. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συμβολή του στην προσπάθειά μας».

dionysospost.gr: Τι αποκόμισαν τα παιδιά από όλη αυτή την εμπειρία;

Κατερίνα Μαγκανιώτη: «Ας ξεκινήσω από τα πιο απλά, ότι δηλαδή κάποια παιδιά μπήκαν για πρώτη φορά σε αεροπλάνο, ή ταξίδεψαν για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Όλα τα παιδιά πήραν το βάπτισμα του πυρός με την συμμετοχή τους σε ένα συνέδριο. Το γεγονός ότι ήταν μία ολιγομελής ομάδα τους έδωσε την δυνατότητα να ακούσουν και να δουν περισσότερα. Είδαμε την μαρίνα της Λεμεσού, επισκεφθήκαμε διάφορα μοναστήρια, τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τάφο του Μακάριου και πολλά άλλα μέρη. Γυρίσαμε σχεδόν όλο το νησί. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι τα παιδιά είδαν πώς ένα σωστό κράτος συμπεριφέρεται σε ανήλικους».

DIMOTIKO SXOL. METHONIS-1

dionysospost.gr: Υπάρχουν άλλες δράσεις/προγράμματα στα οποία σκέφτεστε να λάβετε μέρος;

Κατερίνα Μαγκανιώτη: «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε και του χρόνου στο ίδιο πρόγραμμα. Φέτος είναι δύσκολο να προλάβουμε κάτι άλλο, καθώς η χρονιά όπου να’ ναι τελειώνει. Αλλά του χρόνου ενδεχομένως να τα καταφέρουμε…»