FRONTPAGE

Ξ.ΜΟΥΣΑΣ: «Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕ ΤΗΝ ΩΡΑ»

Του Βαγγέλη Ζιμετάκη.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση έλαβε χώρα στο Γυμνάσιο Άνοιξης σήμερα το απόγευμα (6/5/2019), με θέμα τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Το σημαντικό αυτό τεχνολογικό επίτευγμα των αρχαίων Ελλήνων, το οποίο φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, βρέθηκε στο επίκεντρο το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Άνοιξης. Η Αντιδημαρχία Παιδείας Διονύσου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανοικτό Σχολείο», φιλοξένησε ως επίτιμο καλεσμένο τον διεθνούς φήμης καθηγητή επιστήμονα κ. Ξενοφώντα Μουσά, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής. Η μαθηματικός κ. Χριστίνα Πούλιου έδωσε από την πλευρά της το δικό της στίγμα στην εκδήλωση, καθώς μίλησε στον κόσμο για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αναφέροντας σημαντικές πληροφορίες. Οι πολίτες του Δήμου μας παρακολούθησαν την διάλεξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους για να υποβάλλουν ερωτήσεις και να συζητήσουν τις απορίες του με τον κ Μουσά. Η διάλεξη η οποία είχε μεγάλη επιτυχία, έκλεισε με φωτογραφίες των δημοτών δίπλα στο σπάνιο τεχνολογικό εύρημα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

34a2edb4-daac-4daf-8129-805eecf68398_3

Αρχικά, η μαθηματικός κυρία Χριστίνα Πούλιου, με χρόνια εμπειρίας στον εκπαιδευτικό τομέα και δη στην έρευνα γύρω από τον πρώτο υπολογιστή του κόσμου, τοποθετήθηκε σύντομα κερδίζοντας την προσοχή του κοινού. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων χρονολογείται γύρω στο 100-150 π.Χ. και πως το πεντάγωνο που βρίσκεται εντός του Μηχανισμού ήταν το σύμβολο του Πυθαγόρα. Στην συνέχεια, πρόσθεσε, ότι το μεγαλόπνοο αυτό τεχνολογικό επίτευγμα έδειχνε την θέση του Ήλιου σε σχέση με τα άστρα, απέδιδε τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων και προσδιόριζε ακόμα και την ώρα!

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι μόνο η ελληνική γλώσσα μπορεί να υποδείξει την σημασία και τις δυνατότητες του μηχανισμού αυτού, σύμφωνα με την κ. Πούλιου.

Κατόπιν  τον λόγο πήρε ο κ. Ξενοφών Μουσάς, διακεκριμένος επιστήμων, ο οποίος θεωρείται ο «Πατέρας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων», λόγω της έρευνας που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Ο κ. Μουσάς, έδωσε έμφαση στην όψη και στην φιλοσοφική διάσταση του ΜτΑ, αναφέροντας μάλιστα ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους Αρχαίους. Στάθηκε στη μελέτη των ουράνιων σωμάτων από τους αρχαίους Έλληνες με την βοήθεια του Μηχανισμού, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία γύρω από τις διαπιστώσεις και τα πορίσματα των τότε επιστημόνων.

MANTM

Ο κ. Μουσάς είπε επίσης ότι η ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του πρώτου υπολογιστή του κόσμου, πηγάζει από τις βασικές ανάγκες και ανακαλύψεις των ανθρώπων.

«Άλλωστε, πρώτος ο Πυθαγόρας τόνισε ότι η αρχή των πάντων είναι τα μαθηματικά…», δήλωσε ο κ. Μουσάς.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα, το οποίο ανέπτυξε την αστρονομία, βοηθώντας μέχρι και τον ίδιο τον Κέπλερ να διατυπώσει τους περίφημους νόμους του. Πρόκειται για μία εφεύρεση, η οποία βοηθούσε τους ανθρώπους να μετρούν την ώρα, να κατανοούν τα ουράνια σώματα και μάλιστα μέχρι το 1200-1400 μ.Χ. να υπολογίζουν πότε ακριβώς πέφτει το Πάσχα!

NAMA_Machine_d'Anticythère_1

Οι παρευρισκόμενοι, μικροί και μεγάλοι, παρακολουθούσαν εκστασιασμένοι την διάλεξη. Φωτογράφιζαν με τα κινητά τους τους ομιλητές και απηύθυναν ερωτήσεις. Άνθρωποι όλων των ηλικιών μαζί με τα παιδιά τους έδωσαν το παρών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Άνοιξης, δείχνοντας σε όλους πώς η γνώση και δίψα για αναζήτηση, δεν έχουν ούτε όριο, ούτε ηλικία…