FRONTPAGE

«Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»

Συνέντευξη στο OTAVOICE και στο δημοσιογράφο Γρηγόρη Ραχωβίτσα παραχώρησε ο Δήμαρχος Διονύσου κ Διονύσης Ζαμάνης, την οποία αναδημοσιεύουμε:

-Κύριε Δήμαρχε, πως θα σκιαγραφούσατε τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής κατά την τρέχουσα θητεία;

“Tο 2014 είχα αναγνωρίσει εγώ ο ίδιος ως δημότης του Δήμου Διονύσου το πλήθος των προβλημάτων σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας και όχι μόνο. Σήμερα που από τη θέση του Δημάρχου την οποία  μου εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μου καλούμαι να αποτιμήσω το έργο της τρέχουσας θητείας, θα σας πω ότι αυτό είναι θετικό και μετρήσιμο. Θεωρώ ότι έπραξα το καλύτερο δυνατό πάντα με γνώμονα την προσφορά στον πολίτη και τη διαφάνεια. Όλα όσα θα ήθελα δεν έγιναν, ούτε θα μπορούσαν όλα να γίνουν μέσα σε μία μόνο θητεία. Αλλά έγιναν πολλά, σημαντικά και αξιόλογα, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η παιδεία και ο αθλητισμός, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή των βασικών υποδομών του Δήμου και την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων”.

-Σε έναν απολογισμό που έκανε η δημοτική αρχή μέσω βίντεο, το οποίο έκανε τον γύρο του διαδικτύου, εμφανίζει την εικόνα ότι όλα «έχουν καλώς». Υπάρχουν ενδεχομένως κάποιοι τομείς που έχετε αστοχίες και σε ποιους τα πήγε καλύτερα (π.χ. καθαριότητα, εικόνα πόλης);

“Θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω σε σχέση με το επικαλούμενο βίντεο, ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να εμφανίζεται η εικόνα ότι όλα «έχουν καλώς», αλλά να παρουσιάζεται το έργο που παράχθηκε και το οποίο αξιολογούν οι ίδιοι οι δημότες και μόνο.

Σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα, πιστεύω ότι αγωνιστήκαμε για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και μάλιστα επιτυχώς, αν αναλογιστούμε τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει ο Δήμος μας. Για να γίνω πιο σαφής, ο Δήμος μας υστερεί αριθμητικά  σε ανθρώπινο δυναμικό, κι επομένως καθίσταται δύσκολο ο δημότης να απολαμβάνει το επίπεδο υπηρεσιών που απαιτεί και δικαιούται. Όσο δε, η στελέχωση των υπηρεσιών είναι ανέφικτη με ευθύνη της Πολιτείας το συγκεκριμένο πρόβλημα θα ανακύπτει διαρκώς. Ως Διοίκηση, προσπαθήσαμε να ανατρέξουμε σε εξωτερική βοήθεια μέσω της αγοράς, αλλά  δυστυχώς το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε την πρότασή μας αυτή”.

Αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αλλά και εσείς ο ίδιος είχατε δηλώσει κατά καιρούς, με όλους τους τρόπους, πως ο τρόπος λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου είχε απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν ήταν μάλιστα και λίγες οι φορές που είχατε εξαπολύσει τα βέλη σας στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιάννη Καλαφατέλη. Θα θέλατε να μας αναπτύξετε τους λόγους για αυτή σας τη θέση;

“Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, η αντιπολίτευση επιχείρησε και επέτυχε ματαίωση δημοτικών συμβουλίων δια της αποχής της και της έλλειψης απαρτίας. Κι επειδή αυτό δεν έγινε μία και δύο φορές, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η στάση της αντιπολίτευσης δεν ήταν ένα τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό αλλά πάγια τακτική της. Με αυτόν τον τρόπο καθυστέρησε η επίλυση σοβαρών προβλημάτων, με ιδιαίτερους κινδύνους για τους δημότες. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσο επικίνδυνο είναι να καθυστερεί ένα μήνα ο καθαρισμός των ξερών χόρτων σε έναν καταπράσινο Δήμο όπως είναι ο Δήμος Διονύσου, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, επειδή η αντιπολίτευση καταψήφισε τη συγκεκριμένη εισήγηση.

Είναι προφανές ότι αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα για την αντιπολίτευση η κριτική,  η καταψήφιση  ή ακόμα και η καταγγελία μιας διοίκησης στο πλαίσιο του ελέγχου της. Από την άλλη, όμως,  αποτελεί  καταστρατήγηση   των δημοκρατικών θεσμών η χρήση  τέτοιων πάγιων  μεθόδων, με τις οποίες η αντιπολίτευση έχει επιχειρήσει πολλάκις να μπλοκάρει την λειτουργία του ανώτατου θεσμικού οργάνου του Δήμου”.

-Ποια έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη στον δήμο Διονύσου και ποια έχουν δρομολογηθεί (αποχέτευση κ.ά.);

“Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της αποχέτευσης για την ολοκλήρωση των 100 χλμ., ενώ  υπό δημοπράτηση  είναι άλλα 40 χλμ. ακαθάρτων σε Άνοιξη και Δροσιά. Άμεσα αναμένουμε να  δημοπρατηθούν  επιπλέον 50 χλμ. στον Άγιο Στέφανο. Επίσης, τρέχουν τα δύο αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων ευρώ στον Άγιο Στέφανο. Προχωρά ο διαγωνισμός για 10.000 νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας led σε όλο το Δήμο και έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις άνω των 5.000.000 ευρώ για βελτίωση, εκσυγχρονισμό και έλεγχο του δικτύου ύδρευσης.

Στον τομέα της Παιδείας, υπό δημοπράτηση είναι το δημοτικό σχολείο Κρυονερίου, ενώ εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο Λύκειο Διονύσου. Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα,  εξίσου σημαντικά αλλά μικρότερου μεγέθους έργα,  αν δεν έκανα κατάχρηση του χώρου σας”.

-Αν σήμερα ολοκληρωνόταν η θητεία σας ποια έργα είναι αυτά που έχετε κάνει ή έχετε δρομολογήσει για τα οποία πιστεύετε ότι θα σας θυμούνται οι πολίτες;

“Πιστεύω, για όλα όσα έχουν γίνει και αφορούν στα παιδιά μας. Θυμίζω ότι επί θητείας μου έχουν λειτουργήσει το νέο ΓΕΛ Δροσιάς και το δημοτικό Δροσιάς, ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει και το νέο δημοτικό στον Άγιο Στέφανο.  Θυμίζω, επίσης τη λειτουργία των τριών  νέων παιδικών σταθμών (Διόνυσος, Ροδόπολη, Κρυονέρι), τις 12 νέες πιστοποιημένες παιδικές χαρές και τις άλλες πέντε που αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Τις δομές, όπως τα καλοκαιρινά summer camp,  το φοιτητικό λεωφορείο για Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνειούπολη, την ανακατασκευή  4 ανοιχτών γηπέδων ποδοσφαίρου και την τοποθέτηση  παρκέ σε 2 από τα κλειστά γυμναστήρια του Δήμου.

Εκτός των παραπάνω, πιστεύω πως ένα άλλο έργο το οποίο θα αλλάξει την εικόνα της πόλης μας είναι αυτό του οδοφωτισμού”.

-Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επηρέασε τον Δήμο σας; Η εμπειρία έχει δείξει πως οι δημοτικές αρχές της χώρας αναγκάστηκαν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογούσε, χωρίς την απαραίτητη υποδομή. Ποια είναι η άποψη σας και τι κάνατε για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών σας;

“Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν έμεινε αλώβητος από την οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και άμεσα μειώσαμε αισθητά τα δημοτικά τέλη σε όλους τους τομείς, φτάνοντας σε μειώσεις έως και 30% ή ακόμα και 50% όπως στην περίπτωση του κόστους νέας υδροπαροχής. Θεσπίστηκαν, επίσης, μειωμένα τιμολόγια δημοτικών τελών για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες των συμπολιτών μας.

Στον τομέα των κοινωνικών δομών, ενισχύσαμε τις ήδη υφιστάμενες όπως  το κοινωνικό παντοπωλείο και το δημοτικό πολυιατρείο και τις αναβαθμίσαμε μεταστεγάζοντάς τες σε καλύτερες εγκαταστάσεις. Ιδρύσαμε, όμως, και νέες δομές όπως η κοινωνική ιματιοθήκη, το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό φροντιστήριο, προκειμένου να στεκόμαστε σταθερά δίπλα στους συνδημότες μας που έχουν ανάγκη”.

-Σε ότι αφορά την εξασφάλιση πόρων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για την εκτέλεση έργων και παρεμβάσεων, τι έχετε πετύχει έως σήμερα και τι επιδιώκετε;

“Τα περισσότερα από τα έργα που προαναφέρθηκαν (δίκτυα ακαθάρτων, αντιπλημμυρικά, νέα σχολεία, εκσυγχρονισμός δικτύου ύδρευσης κ.ά.) είναι έργα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Επιδίωξή μας είναι η διαρκής  προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων τέτοιων πόρων και χρηματοδοτήσεων  και πιστεύω πως μέχρι σήμερα τα έχουμε καταφέρει αρκετά καλά”.

-Που επικεντρώνονται οι δράσεις του Δήμου για την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος;

“Ο Δήμος Διονύσου έχει καταβάλει πολύ μεγάλη  προσπάθεια κατά τη διάρκεια της τρέχουσας  θητείας στον τομέα αυτό. Ενδεικτικό αυτού, είναι η κατάταξή του στη 2η θέση για το 2018, ανάμεσα στους 66 Δήμους της Αττικής σε προϊόν ανακύκλωσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΔΝΑ. Επομένως, συγκριτικά και με το πληθυσμιακό μέγεθος του Δήμου μας,  μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί τη δουλειά που πραγματικά έχει γίνει στο κομμάτι αυτό. Η προσπάθεια όμως, πρέπει να  είναι συνεχής δεδομένου ότι απαιτείται και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, προκειμένου όλοι μας να συμβάλουμε στη διατήρηση του πολύ όμορφου φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε”.

-Πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε η σύμπραξη Καλαφατέλη – Βορριά και της «Δράσης συν – Πολιτών Δημιουργία και Διαφάνεια για το Διόνυσο» και η δημιουργία νέας παράταξης με το όνομα «ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ» για τις προσεχείς εκλογές, αλλάζοντας άρδην το αυτοδιοικητικό τοπίο στην περιοχή. Το νέο σχήμα κατά πόσο μπορεί να «απειλήσει» την επανεκλογή σας;

“Το πόσο μπορεί να απειλήσει την επανεκλογή μου θα το κρίνουν οι πολίτες του Δήμου μας στις 26 Μαΐου. Τώρα για το πόσο αλλάζει το αυτοδιοικητικό σκηνικό, η απάντηση είναι εύκολη: καθόλου, αφού πρόκειται για όψιμες λυκοφιλίες με μοναδικό στόχο την «κατάληψη του Κάστρου». Αν ανατρέξετε δημοσιογραφικά στην κριτική που κατά καιρούς έχουν κάνει οι τωρινοί συμπράττοντες με τον κο Καλαφατέλη, για τον ίδιο τον τωρινό επικεφαλής τους,  θα διαπιστώσετε εύκολα το πόσο καιροσκοπική και ουδόλως προγραμματική, είναι αυτού του είδους η σύμπραξη σε επίπεδο δημόσιου λόγου. Γιατί για όσους γνωρίζουν, σε επίπεδο ιδιωτικό, έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της κοσμιότητας”.

-Στα τέλη του 2018 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του κ. Τσεβά για τη δημαρχία. Ενός νέου ανθρώπου που αναμφισβήτητα θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τους νέους ηλικιακά ψηφοφόρους και να αποκτήσει μια δυναμική που ενδεχομένως να του δώσει μια μεγάλη ώθηση. Πως είδατε την κίνηση αυτή και πως θα προσπαθήσετε να προσεγγίσετε τους νέους οι οποίοι δύσκολα οδηγούνται στην κάλπη για να ψηφίσουν;

“Την είδα θετικά και εύχομαι καλή επιτυχία προσωπικά στον κο Τσεβά, με τη φιλική παραίνεση,  η προσπάθειά του αυτή να διέπεται από υγιείς αρχές και αξίες. Σε ό,τι με αφορά η προσέγγιση των νέων, θα σας πω ότι ήδη έχουν ενσωματωθεί στην παράταξη «Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες» της οποίας είμαι επικεφαλής, πολλοί νέοι άνθρωποι κι αυτό από μόνο του σημαίνει ότι οι νέοι κάθε άλλο παρά δύσκολα οδηγούνται στην κάλπη. Αντιθέτως και άποψη έχουν, και όρεξη για δουλειά και πολλές φρέσκιες ιδέες”.

-Ποια η άποψή σας για τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό υποψηφίων Δημάρχων στον Διόνυσο; Είστε από την πλευρά σας έτοιμος – είτε πριν, είτε μετά τις εκλογές – να κάνετε συνεργασίες;

“Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με όλους τους έντιμους ανθρώπους της πόλης μας προκειμένου να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Επ’ αυτού όμως, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση. Η μοναδική, δηλαδή, ιδεολογική αγκύλωση που έχουμε για τις συναινέσεις είναι η εντιμότητα”.

-Είστε ικανοποιημένος από τους υπόλοιπους συνεργάτες σας αλλά και την εν γένει λειτουργία των οργάνων του Δήμου;

“Είμαι ικανοποιημένος από την ποιότητα των συνεργατών μου, διότι η παράταξη «Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες» απαρτίζεται από ανθρώπους που το βασικό τους κίνητρο για ενασχόληση με τα κοινά, είναι η αγάπη τους και το μεράκι τους για τον τόπο μας. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για επαγγελματίες της πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των οργάνων του Δήμου, δε μπορεί κανείς ποτέ να είναι ικανοποιημένος. Αν είναι ικανοποιημένος, σημαίνει ότι δεν έχει τίποτα καινούργιο να δώσει. Έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες  σε πολλούς τομείς, αλλά  το κυριότερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση του Δήμου και για την επίλυση αυτού του προβλήματος δουλεύουμε”.

-Στην ανακοίνωση των υποψηφίων συμβούλων υπάρχουν πολλά, αξιόλογα και φρέσκα πρόσωπα για το ψηφοδέλτιο σας… Θεωρείται πως το νέο «αίμα» θα μπορέσει εύκολα να… αφομοιωθεί στην δημοτική σας ομάδα και να συνεργαστεί άψογα με την «παλιά φρουρά» που αναμφισβήτητα αποτελεί την δυναμική σας και που συνέβαλλε καθοριστικά στην εκλογή σας το 2014;

“Η όσμωση έχει ήδη γίνει. Χαίρομαι, όμως, που παρατηρείτε αυτή την ανανέωση γιατί αυτή είναι η καλύτερη επιβράβευση της επιτυχημένης προσπάθειας που κάναμε τα τελευταία 4,5 χρόνια. Θέλω να πω, νέοι ενεργοί πολίτες του Δήμου μας έρχονται και μας πλαισιώνουν με δική τους πρωτοβουλία, ήδη δουλεύουν για να συνδράμουν στην προσπάθεια μας αυτή και μάλιστα σε απόλυτη αρμονία και αγαστή συνεργασία με την «παλιά φρουρά», όπως λέτε”.

-Με ποιες παρατάξεις ή υποψηφίους θα μπορούσατε να συμπράξετε σε μια λογική Β’ γύρου, με τα τωρινά δεδομένα;

“Σας είπα προηγουμένως για τη συναινετική μου διάθεση, σας είπα και για την ιδεολογική μου αγκύλωση με την εντιμότητα. Συνεπώς, θα μπορούσα να συμπράξω με όλες πλην της «Δύναμης Ευθύνης»”.

-Η απλή αναλογική ανακατεύει την τράπουλα στα δημοτικά πράγματα. Πιστεύετε ότι το εκλογικό σώμα και οι αιρετοί είναι ώριμοι για να δεχθούν μια τέτοια αλλαγή;

“Δεν μπορώ να σας πω αν είναι ώριμοι ή όχι, πάντως είμαι βέβαιος ότι στην πορεία θα βρεθούν τρόποι συνεργασίας για το καλό του Δήμου μας”.

-Γιατί ο ψηφοφόρος του Διονύσου να ψηφίσει ξανά τον συνδυασμό του Διονύση Ζαμάνη και όχι κάποιον άλλον;

“Γιατί έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε κι έχουμε χτίσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους δημότες, γιατί πρέπει το έργο που ξεκινήσαμε να συνεχιστεί, γιατί ο Δήμος πρέπει να μείνει σε καθαρά χέρια, σε έντιμους ανθρώπους”.

-Πιστεύετε πως η ελληνική κεντρική δημόσια διοίκηση υποβοηθά ικανοποιητικά το έργο των Δήμων, θέτει εμπόδια ή τους αφήνει στη μοίρα τους;

“Οι Δήμοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να επωμιστούν αρμοδιότητες, γιατί έχουν την πιο άμεση επαφή με τις ανάγκες των πολιτών και οφείλουν με οποιοδήποτε τρόπο να ανταποκριθούν σε αυτές. Αυτό που χρειάζεται, είναι η διάθεση πόρων από την κεντρική διοίκηση οι οποίοι, όμως,  τα τελευταία χρόνια μειώνονται ολοένα και περισσότερο”.

-Τι θα λέγατε στους δημότες που δυσπιστούν και σκέφτονται να απέχουν από την εκλογική διαδικασία; 

“Πιστεύω ότι η αποχή είναι η χειρότερη «ψήφος» γιατί  απαξιώνει τη δημοκρατική διαδικασία”.

-Στην πορεία σας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης τι είναι αυτό που θεωρείτε πιο σημαντικό;

“Το να μπορώ να περπατώ με το κεφάλι ψηλά. Είναι προφανές ότι, όταν κάποιος εκτίθεται στα  κοινά, δίνει το δικαίωμα σε όλους να τον κρίνουν για τις ικανότητές του, για το πόσο καλά τα κατάφερε στον ένα ή στον άλλο τομέα. Το σημαντικό,  όμως, είναι να μην δίνεις σε κανέναν την αφορμή να σε αμφισβητεί για την ακεραιότητα, το ήθος και την εντιμότητά σου”.