ΝΕΑ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΠΠΑ: «ΟΧΙ ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

Με άρθρο της η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητος και Πρασίνου, και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Σταμάτα με τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» κ Αγγελική Πέππα τονίζει ότι είναι απαράδεκτη η σπέκουλα για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο edionysos και έχει αναρτηθεί στο λογαριασμό του γιου της Alexis Panagiotopoulos, καθώς η ίδια δεν έχει facebook, ούτε ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναλυτικά:

«Είναι προνόμιο να ζούμε στο  Δήμο Διονύσου

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν πράσινο Δήμο, ο οποίος εκτείνεται σε μεγάλη γεωγραφική έκταση. Ο τόπος μας έχει μέρη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τα περισσότερα από τα οποία δε φανταζόμαστε καν ότι υπάρχουν, αν και βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα μας. Έχει, όμως, και σημαντική ιστορική και αρχαιολογική ταυτότητα αυτός εδώ ο τόπος, αφού περιλαμβάνει το μοναδικό χώρο του Βωμού Διονύσου με ένα από τα αρχαιότερα θέατρα, αλλά και πλήθος μοναστηριών και ξωκλησιών με πολύχρονη ιστορία. Προσφάτως, μάλιστα, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για το έργο της αποχέτευσης, η αρχαιολογία έμεινε έκπληκτη μπροστά σε πλήθος ευρημάτων που μαρτυρούν προϊστορική κατοίκηση του δήμου και τα οποία περιμένουν υπομονετικά την αξιολόγησή τους από τους επιστήμονες, για να μας δώσουν μια πληρέστερη εικόνα της ζωής των ανθρώπων που κατοικούσαν εδώ πριν από τους ιστορικούς χρόνους.

-3303

Η κ Πέππα με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Δροσιάς και υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο κ Χρήστο Ποτίδη.

 

Θυμάμαι, πριν από κάποιες δεκαετίες, ο Δήμος Διονύσου είχε μια εντελώς διαφορετική εικόνα από τη σημερινή. Στους ήδη υφιστάμενους διάσπαρτους οικισμούς των σημερινών δημοτικών ενοτήτων κατοικούσαν μόνιμα μικρές κοινωνικές ομάδες, ενώ η ευρύτερη περιοχή αποτελούσε, λόγω της φυσικής της ομορφιάς και του ήπιου κλίματος, παραθεριστικό θέρετρο για τους αστούς που διέμεναν στην Αθήνα.

Στο σύγχρονο Δήμο Διονύσου, κατοικούν πλέον μόνιμα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, η οικιστική φυσιογνωμία του τοπίου άλλαξε, όπως επίσης και οι απαιτήσεις της νέας διευρυμένης κοινωνίας. Στην εδαφική έκταση του Δήμου περιλαμβάνεται βιομηχανική ζώνη όπου εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι, υπάρχει πλήθος εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα αλλά και σε επίπεδο γειτονιάς, καθώς και χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων σε ηλικία. Έχει, επίσης,  τριανταεπτά σχολικές  μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κλειστά γυμναστήρια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους όπως γήπεδα μπάσκετ, τένις, ποδοσφαίρου, κ.α.

60593296_10213448553544107_1397642908567339008_n

Αυτός ο τόπος έχει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι προνόμιο να ζούμε σε αυτόν, να εργαζόμαστε σε αυτόν, να εκπαιδεύονται τα παιδιά μας σε αυτόν, να διασκεδάζουμε, να αθλούμαστε, να ψωνίζουμε, να ψυχαγωγούμαστε και να δραστηριοποιούμαστε μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.

Το μόνο, λοιπόν, που παρέμεινε το ίδιο στο πέρασμα του χρόνου, είναι αυτό το καταπράσινο περιβάλλον, με τη φυσική του ομορφιά και την ενδιαφέρουσα  ποικιλομορφία του, το οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε, να διαφυλάττουμε και να διατηρούμε καθαρό, ώστε να το χαιρόμαστε και να το απολαμβάνουμε όπως μας αξίζει. Η προστασία  και ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντος, δεν εξαρτώνται μόνο από την Δημοτική Αρχή. Η παγίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης στους δημότες και η έμπρακτη εφαρμογή της στην καθημερινότητα, είναι καθοριστικές παράμετροι για την διατήρηση της καθαριότητας και της καλαισθησίας του τοπίου. Είναι επίσης θεμελιώδεις ενδείξεις του πολιτισμού μιας κοινωνίας, συνυφασμένες με την διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας του τόπου όπου αυτή εξελίσσεται. Ας μην ξεχνάμε ότι άνθρωποι έδρασαν και έζησαν, αδιαλείπτως, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στον προνομιακό αυτόν τόπο κι αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Εξάλλου, αισθητική του περιβάλλοντος χώρου δεν είναι μόνο το φυσικό τοπίο αλλά και κάθε τι που αντανακλά το  πολιτισμικό μας επίπεδο πάνω σε αυτό. Δε μπορεί να μας αφήνουν αδιάφορους οι παρατημένοι στη μέση του πουθενά καναπέδες ή τα πεταμένα μπάζα μέσα ή δίπλα σε κάδους ανακύκλωσης. Δεν τιμά κανέναν από εμάς η τοποθέτηση οικιακών απορριμμάτων σε κάδους ανακύκλωσης, ούτε η συστηματική συσσώρευση ανακατεμένων υλικών όπως κηπαίων,  σκουπιδιών, ανακυκλώσιμων και μπαζών, προερχόμενων από τα σπίτια μας, σε συγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους που εμφανίζουν την εικόνα χωματερής της γειτονιάς.

Ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Διονύσου, τα τελευταία 2,5 χρόνια, έπραξα το καλύτερο δυνατό, συνεπικουρούμενη από την ακάματη προσπάθεια των εργαζομένων της υποστελεχωμένης Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου μας εκτελεί καθημερινά 16 δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων (εκ των οποίων τα 3 αφορούν την ανακύκλωση) και απομακρύνει από τις οδούς περισσότερα από 60m3 ογκωδών αντικειμένων (έπιπλα, στρώματα, κ.λ.π.).

Συλλέγει και θρυμματίζει καθημερινά, σε κατάλληλο χώρο, περισσότερα από 350m3 κλαδιών, τα οποία, στη συνέχεια, μεταφέρει στο χώρο οριστικής απόθεσης τους για περαιτέρω αξιοποίησή τους. Συγκροτεί συνεργεία για τον εξωραϊσμό και τη συντήρηση των χώρων πρασίνου στις 50 και πλέον πλατείες και στα δεκάδες παρτέρια και νησίδες οδών, ενώ υλοποιεί τακτικά κλαδέματα για την υγιή ανάπτυξη των δένδρων και κοπές σε όσα από αυτά κρίνονται επικίνδυνα. Οι εργασίες καθαριότητας της Διεύθυνσης περιλαμβάνουν τον τακτικό καθαρισμό των οδών, των ανωτέρω πλατειών όπως και των παιδικών χαρών του Δήμου μας. Επίσης, μεριμνά με συνεργεία της, για κάθε πρόβλημα που προκύπτει στην καθημερινή λειτουργία της πόλης και μπορεί να αφορά σε αντικαταστάσεις λαμπτήρων και βλάβες δημοτικού φωτισμού, επούλωση φθορών στο οδικό δίκτυο, αποκατάσταση οδοσήμανσης, συντηρήσεις κοινόχρηστων κτιρίων και χώρων, και πολλά άλλα. Ο τομέας Ύδρευσης της Διεύθυνσης καταμετρά περίπου 20.000 υδρόμετρα καταναλωτών επί 3 φορές κατ’ έτος και αποκαθιστά καθημερινά βλάβες που παρουσιάζει το ιδιαίτερα εκτεταμένο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης.

Τέλος, η Διεύθυνση επένδυσε σε καινοτόμες οικολογικές λύσεις όπως, η λειτουργία του υπερσύγχρονου κλαδοφάγου, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε μη ηλεκτροδοτούμενους κοινόχρηστους χώρους και η προμήθεια μικρού φορτηγού αποκομιδής απορριμμάτων με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.

Αγαπητοί συνδημότες,

Το πιο εύκολο θα ήταν κάποιος να κάνει επικοινωνιακή σπέκουλα με τα θέματα του περιβάλλοντος, προκειμένου –  για πολιτικές σκοπιμότητες -να αποδομήσει το έργο μιας Δημοτικής Αρχή ή των υπηρεσιών του δήμου. Το πιο δύσκολο θα ήταν κάποιος να συνειδητοποιήσει το πόσο πολύτιμη είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση του καθενός από εμάς, ως μελών μιας πολιτισμένης κοινωνίας, στα θέματα του περιβάλλοντος.

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ζητώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης σας στο συνδυασμό «Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες» με υποψήφιο δήμαρχο τον Διονύση Ζαμάνη, όπως και την αρωγή σας σε αυτήν τη γιγάντια προσπάθεια που γίνεται και αφορά στην προστασία, την καθαριότητα και τον εξωραϊσμό του τόπου όπου ζούμε. Σας ευχαριστώ.

Αγγελική Πέππα

Γεωπόνος
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου
Δήμου Διονύσου»

 

Categories: ΝΕΑ