ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΜΕ 40ΑΡΙΑ –ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ

Καύσωνας προ των πυλών και στην Ελλάδα με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου το τριήμερο Τετάρτη με Παρασκευή. Ο καιρός, μόλις πέντε ημέρες πριν τις Εκλογές 2019, προβλέπεται καυτός, καθώς οι θερμές αέριες μάζες της Δυτικής Ευρώπης μετακινούνται ανατολικά και θα επηρεάσουν βαθμιαία την Ανατολική Ευρώπη και την χώρα μας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Heat_Wave2
Το σφοδρό «κύμα» καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη αναμένεται να φτάσει και στην χώρα μας από αύριο-Τετάρτη. Τόσο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, όσο και η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 40-41 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι θερμότερες ημέρες θα είναι η Τετάρτη 03/07 και η Πέμπτη 04/07, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες τοπικά θα φτάνουν τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

wen_map

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες ισχυροί 6 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Στο Δήμο Διονύσου η θερμοκρασία θα κυμανθεί την Τετάρτη-3 Ιουλίου από 17 βαθμούς Κελσίου  μέχρι 31 (μεγίστη) τις μεσημεριανές ώρες, ενώ την Πέμπτη-4 Ιουλίου αντίστοιχα από 20 βαθμούς Κελσίου έως 33.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι στην περιοχή μας είναι:

Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Στεφάνου: Πεντζερίδη 1,

Δημοτικό Κατάστημα Διονύσου: Πλαστήρα 50,

Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου: Κρυονερίου 86

Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς: Γρ. Λαμπράκη 19,

Σταμάτα: Μαραθώνος 10 (υπόγεια αίθουσα).

heat

ΙΣΑ: Μέτρα προφύλαξης από το νέο κύμα καύσωνα! Όλες οι οδηγίες

Αναλυτικές οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού από το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες ημέρες εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών. Μάλιστα συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται και γενικά να μην κυκλοφορούν τις ζεστές ώρες.

Συγκεκριμένα:

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Τέλος, τονίζουμε ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κλπ.

Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κλπ.

 

Categories: ΚΟΙΝΩΝΙΑ