ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΤΑ – ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Βασικές προτάσεις της ΚΕΔΕ που είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr από τις 13 Ιουνίου πρόκειται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να υιοθετήσει ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στη ρύθμιση για την βελτίωση της κυβερνησιμότητας των δήμων που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου.

Στον πυρήνα της η ρύθμιση θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που το Περιφερειακό ή το Δημοτικό Συμβούλιο τα οποία έχουν τις σχετικές αρμοδιότητες δεν μπορούν να αποφασίσουν στην πρώτη συνεδρίαση για θέματα που αφορούν τις στρατηγικές επιλογές και την καθημερινή λειτουργία της περιφέρειας ή του δήμου (Προϋπολογισμός, Τεχνικό Πρόγραμμα, έργα Προμήθειες κλπ. ) το θέμα επανέρχεται στην Εκτελεστική Επιτροπή της περιφέρειας ή την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στην οποία έχει πλειοψηφία ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν στην aftodioikisi.gr νομικοί με τους οποίους έχει έλθει σε επικοινωνία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας διάταξης. Άλλωστε, όπως προσέθεταν οι ίδιες πηγές, υπάρχει μέχρι στιγμή συμφωνία τόσο της ΚΕΔΕ όσο και δημάρχων (και του ΣΥΡΙΖΑ) με τους οποίους έχει συναντηθεί ο υπουργός Εσωτερικών, στη λογική της κυβερνησιμότητας των δήμων και της αποφυγής διαλυτικών φαινομένων. Υπογράμμιζαν επίσης ότι με αυτό τον τρόπο, όλοι οι συνδυασμοί μέσα στο ΠΕΣΥ ή το δημοτικό συμβούλιο θα πιεσθούν, ώστε να βρεθεί λύση και να ψηφισθεί το θέμα.

Παράλληλα θα υπάρξει ενθάρρυνση για σύμπραξη παρατάξεων ή και μεμονωμένων συμβούλων στη λογική της πρότασης της ΚΕΔΕ, η οποία θα δηλώνεται γραπτώς στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στη σύμπραξη θα πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε η παράταξη του δημάρχου.

Με αυτό τον τρόπο στο ΥΠΕΣ θεωρούν ότι θα αποφευχθούν διαλυτικά φαινόμενα τα οποία, όπως πιστεύουν, θα οδηγήσει η απλή αναλογική δήμους και περιφέρειες.

ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κώδικα Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες κράτους -ΟΤΑ, να πάψει η πολυνομία και να βελτιωθούν προβληματικές διατάξεις του «Κλεισθένη», αλλά και νέο εκλογικό σύστημα που θα αντικαθιστά την απλή αναλογική θέτει ως βασικές προτεραιότητες αμέσως μετά τις βελτιώσεις στο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στο ΥΠΕΣ θεωρούν ότι μετά από διάλογο πρέπει:

-Να δημιουργηθεί ένας Κώδικας Αυτοδιοίκησης που να βάζει σε μία τάξη το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 300 νομοθετικές παρεμβάσεις στα δύο βασικά νομοθετήματα της Αυτοδιοίκησης, τον «Καλλικράτη» και τον Κλεισθένη, να βελτιώνει σχετικές προβληματικές διατάξεις και να αποκαθιστά στρεβλώσεις, καθώς και να διευκρινίζει τις αρμοδιότητες κράτους -ΟΤΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει ήδη μία προεργασία η οποία και θα συνεχιστεί.

-Να αλλάξει η απλή αναλογική στους δήμους με ένα σύστημα το οποίο θα είναι αναλογικότερο αυτού του «Καλλικράτη», αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στους δήμους.

Τέλος, όπως έχει δεσμευθεί η ΝΔ, ο ΕΝΦΙΑ θα αποδοθεί στους δήμους, κάτι, όμως, που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να γίνει από το 2021 και μετά, προκειμένου να προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία και να εφαρμοστεί με λειτουργικό τρόπο.

Πηγή: aftodioikisi.gr