ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΕ 17 ΑΡΘΡΑ

Σε 17 άρθρα του διυπουργικού νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, προκειμένου να παρακαμφθεί η απλή αναλογική, οι οποίες, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, προβλέπουν:

  • Σύμπραξη παρατάξεων (άρθρο 1 )
  • Πλειοψηφία του δημάρχου ή περιφερειάρχη στην Οικονομική και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στις οποίες μεταφέρονται πλείστες όσες αρμοδιότητες για την λειτουργία των δήμων και περιφερειών (άρθρα 2 και 3) αλλά και στα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων των ΟΤΑ και των συνδέσμων τους (άρθρο 6)

Παράλληλα ειδικά για τα:

-Τεχνικό πρόγραμμα (άρθρο 8)

-Επιχειρησιακό πρόγραμμα (άρθρο 9)

-Πρόγραμμα διαχείριση και αξιοποίησης της περιουσίας (άρθρο 10)

-Oρισμό φόρων, τελών και εισφορών (άρθρο 11)

-Προϋπολογισμό (άρθρο 12)

προβλέπεται ότι κατατίθενται και πλήρως αιτιολογημένες εναλλακτικές προτάσεις από τις αντιπολιτευόμενες  παρατάξεις, ενώ σε περίπτωση που καμία δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, διεξάγεται και δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων και εγκρίνεται εκείνη που θα πλειοψηφήσει.

Ολόκληρο το ν/σ παρακάτω:

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των δήμων και λοιπές διατάξεις έχει ήδη αναρτηθεί στο opengov. Θα παραμείνει για διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, την Παρασκευή. Θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή με τη διαδικασία του επείγοντος την Δευτέρα και την Τρίτη. Στην ολομέλεια προγραμματίζεται να συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη.

Μπορείτε να συμμετέχετε στη διαβούλευση κάνοντας κλικ εδώ

*Πηγή: aftodioikisi.gr