ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ» ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Γ.ΜΠΡΑΜΟ (vds)

Το επιτυχημένο πρόγραμμα για σινεφίλ στη Δροσιά «Ημέρες Κινηματογράφου» επιστρέφει τον Οκτώβριο με αφιέρωμα στο Γιώργο Μπράμο, συγγραφέα, σκηνοθέτη, πρώην διευθυντικό στέλεχος της ΕΡΤ, που απεβίωσε αιφνιδίως στις 14 Αυγούστου σε ηλικία 67 ετών.

Η Ομάδα Πολιτισμού της Δροσιάς, τη Δευτέρα-7 Οκτωβρίου, θα προβάλλει  τη βραβευμένη ταινία «Καλή πατρίδα, σύντροφε» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, στην οποία ο Γ. Μπράμος είχε συμμετάσχει στο σενάριο. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Κώστας Μαντάς, ενώ την ανάλυση των ταινιών κάνει η φιλόλογος Καίτη Λεκάκου.

Το «Καλή πατρίδα, σύντροφε»  είναι μια ποιητική ταινία για την ερήμωση ενός χωριού συμβόλου και για το τέλος ενός ιστορικού τοπίου.

-ΠΑΤΡΙΔΑ-ΣΥΝΤΡΟΦΕ-2

Η ταινία ήλθε 11η στις 20 ταινίες που επελέγησαν ως οι καλύτερες  στο 55ο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης, στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Κιν/φου «1914-2014».

Τη μνήμη του συγγραφέα, σεναριογράφου και κριτικού του κινηματογράφου θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο σκηνοθέτης  Λ. Ξανθόπουλος, ο γιος του εκλιπόντος Μαρίνος Μπράμος και οι φίλοι του.

Θα ανακοινωθεί σύντομα το πρόγραμμα των νέων ταινιών.

Οι προβολές, υπενθυμίζεται,  γίνονται κάθε Δευτέρα στις  20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρηγορίου Λαμπράκη 19, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Υπόθεση: Το χωριό Μπελογιάννης χτίστηκε από πολιτικούς πρόσφυγες του ελληνικού εμφύλιου, 50 χιλιόμετρα νότια της Βουδαπέστης.

-ΠΑΤΡΙΔΑ-ΣΥΝΤΡΟΦΕ-3

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1950, είχαν εγκατασταθεί εκεί 1.800 Έλληνες παρτιζάνοι. Σήμερα, το χωριό ερημώνει. Οι πρώην πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους επιστρέφουν ελεύθερα στην πατρίδα έπειτα από 35 χρόνια αναγκαστικής εξορίας.

Μια ποιητική ταινία σχετικά με την παρακμή ενός χωριού-συμβόλου και ταυτόχρονα το τέλος ενός συγκεκριμένου ιστορικού τοπίου.

Ένα επικό ανθρώπινο δράμα σχετικά με το να γερνάς στην απομόνωση. Μια ταινία για τη μοναξιά και το θάνατο.

 

Categories: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ