ΠΑΙΔΕΙΑ

Β’ ΕΛΜΕ: ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Με μακροσκελή ανακοίνωση η Β’ ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) ζητά να πάψουν οι δικαστικές διώξεις κατά των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν ex officio στα ΔΣ των Σχολικών Επιτροπών. «Να αποσυρθεί άμεσα η μηνυτήρια αναφορά και να αναζητηθούν ευθύνες σε εκείνους που πράγματι έχουν, αν έχουν, και όχι να τσουβαλιάζονται όλοι σε αόριστες και γενικόλογες αναφορές» επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ενώ απευθύνεται οδηγία προς όλους τους καθηγητές-διευθυντές να μην αποδεχτούν τους επικείμενους διορισμούς τους «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδικαιολόγητη και άδικη δίωξη των συναδέλφων τους».

Η υπόθεση έχει να κάνει με μηνυτήρια αναφορά του Γιάννη Καλαφατέλη για παράβαση καθήκοντος και κατάτμηση έργου στις Σχολικές Επιτροπές, η οποία κατατέθηκε στις αρχές του έτους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Αφορά εργασίες την περίοδο 2017-18. Η Πταισματοδίκης Αμαρουσίου έχει στείλει σημειώματα ζητώντας έγγραφες εξηγήσεις απ’ όλα τα μέλη των ΔΣ των Σχολικών Επιτροπών, βεβαίως και τους διευθυντές σχολείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές Σεπτεμβρίου, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ως Δήμαρχος, ο κ Καλαφατέλης σε συγκέντρωση για τις Σχολικές Επιτροπές είχε τονίσει απευθυνόμενος στους διευθυντές, κατόπιν ερώτησης της κ Μαγκανιώτη, ότι οι διώξεις θα σταματήσουν.

Από νομικής άποψης κάτι τέτοιο είναι άτοπο. Πως θα σταματήσει μια διαδικασία για αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα;

Το όλο ζήτημα έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις που ακολουθούν:

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ

Το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής ενημερώθηκε, στην τελευταία Συνεδρίασή του, για μηνυτήρια αναφορά εις βάρος των μελών της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου. Θύμα των διώξεων είναι και οι Εκπαιδευτικοί, μέλη της ΕΛΜΕ μας, που συμμετέχουν, λόγω θέσης, στη Σχολική Επιτροπή.

Οι Συνάδελφισσες/οι Εκπαιδευτικοί καλούνται από τις δικαστικές αρχές να απαντήσουν σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Δήμαρχος του Δήμου Διονύσου. Αναγκάζονται σε μια επίπονη διαδικασία απόδειξης της νομιμότητας των πεπραγμένων της Σχολικής Επιτροπής στην οποία είχαν γνωμοδοτικό και μόνο ρόλο. Ο σημερινός Δήμαρχος πήρε τη σκυτάλη των διώξεων κατά των συναδέλφων εκπαιδευτικών από το προηγούμενο. Η κατάσταση έντασης και αλληλοκαταγγελιών είναι πλέον εκτός ορίων. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι Συνάδελφοι είναι θύματα των τοπικών αυτοδιοικητικών ανταγωνισμών. Οι προηγούμενοι καταγγέλλουν τους επόμενους και το αντίστροφο οδηγώντας σε αδιέξοδο τη λειτουργία της σχολικής επιτροπής. Τέτοια φαινόμενα υπονομεύουν και παραλύουν τη σχέση, ζωτικής σημασίας, μεταξύ Δήμου και σχολείων. Μοναδικά θύματα των τυφλών αυτών ανταγωνισμών είναι οι μαθητές, τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί.

Οι εκπαιδευτικοί που, να σημειωθεί, συμμετέχουν στη Σχολική Επιτροπή εξ ορισμού και όχι από προσωπική επιλογή, βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις χωρίς να έχουν την παραμικρή συμμετοχή στην οικονομική διαχείριση. Οι συνάδελφοι διασύρονται κοινωνικά, εξουθενώνονται ψυχολογικά και βλάπτονται οικονομικά καθώς είναι αναγκασμένοι/ες να καταφύγουν σε νομική στήριξη.

Το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής στηρίζει τις συναδέλφισσες και ζητά να:

α) Να αποσυρθεί άμεσα η μηνυτήρια αναφορά και να αναζητηθούν ευθύνες σε εκείνους που πράγματι έχουν, αν έχουν, και όχι να τσουβαλιάζονται όλοι σε αόριστες και γενικόλογες αναφορές.

β) Να μην αποδεχτεί κανείς συνάδελφος εκπαιδευτικός διορισμό στη σχολική επιτροπή του Δήμου Διονύσου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδικαιολόγητη και άδικη δίωξη των συναδελφισσών.

Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ συμπαραστέκεται και στηρίζει τις συναδέλφισσες στην αναίτια δοκιμασία τους και θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις του, στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί άμεσα η μηνυτήρια αναφορά, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να αποχωρήσουν από όλες τις σχολικές επιτροπές των δήμων της περιοχής ευθύνης της Β ΈΛΜΕ.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσαν οι διευθυντές/τριες των γυμνασίων και λυκείων του Δήμου Διονύσου:

“Οι Διευθύντριες και οι Διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων του Δήμου Διονύσου εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τις διώξεις που υφίστανται οι εκπρόσωποί μας στη Σχολική Επιτροπή, με αποτέλεσμα πρωτίστως τη σπίλωσή τους ως εκπαιδευτικών και την ακύρωση του παιδαγωγικού τους ρόλου στην τοπική κοινωνία όπως και την ηθική και οικονομική εξόντωσή τους.

Η συμμετοχή των εκπροσώπων των Διευθυντών/Διευθυντριών των Σχολικών Μονάδων στη Σχολική Επιτροπή προβλέπεται από το νόμο αφού εκείνοι είναι οι άμεσοι γνώστες της λειτουργίας και των αναγκών των σχολείων τους. Αποτελεί υπηρεσιακή υποχρέωση που απορροφά από τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο Δήμος Διονύσου οφείλει να αποκαταστήσει άμεσα την αγαστή συνεργασία και τη σχέση εμπιστοσύνης με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων.

Οι υπογράφοντες:

Αικατερίνη Μαγκανιώτη, ΓΕ.Λ Αγ. Στεφάνου, Μαρία Τσιροπούλου Γυμνάσιο Αγ. Στεφάνου
Αντώνιος Ελευθεράκης, ΓΕ.Λ. Άνοιξης, Ελένη Κρεμμύδα, Γυμνάσιο Άνοιξης
Ιωάννης Μαγκανιώτης, ΓΕ.Λ. Διονύσου, Μαρία Καπέλλα, Γυμνάσιο Διονύσου
Ανδρέας Ρέτσης, ΓΕ.Λ. Δροσιάς, Ειρήνη Πολίτη, Γυμνάσιο Δροσιάς
Πέτρος Γιατζάκης, ΓΕ.Λ. Κρυονερίου, Νικόλαος Κόλλιας, Γυμνάσιο Κρυονερίου
Νικόλαος Πλέσσας, ΕΠΑΛ Διονύσου.

—————————————————————————————————————————————–

 

Έγγραφες εξηγήσεις, σημειωτέο, πέραν των εκπαιδευτικών, έχουν κληθεί να παράσχουν μεταξύ άλλων και η εκπρόσωπος του συλλόγου Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων κ Μαγκλάρα, η στενή συνεργάτης του Δημάρχου κ Αναστασία Κώνστα η οποία προορίζεται να αναλάβει πρόεδρος στην Β’ βάθμια Σχολική Επιτροπή, αλλά και η κ Κατσίγιαννη Σοφία που ενώ κατηγορείτο για παράβαση καθήκοντος προτάθηκε και εκλέχτηκε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Σχετικά άρθρα:

*ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

*ΠΑΥΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

71872943_2952928601388887_1289130173286842368_n

Categories: ΠΑΙΔΕΙΑ