ΠΑΙΔΕΙΑ

ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Χρήσιμες και ενδιαφέρουσες ομιλίες για τους γονείς διοργανώνει ο Δήμος Διονύσου το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στο Νο 27 θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής. Σύμφωνα με την εισήγηση, σκοπός είναι η πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για θέματα ψυχοσυναισθηματικών και μαθησιακών δυσκολιών». Επισημαίνεται επίσης, πως  «η πρώιμη ανίχνευση ψυχοσυναισθηματικών και μαθησιακών δυσκολιών είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον των παιδιών, αλλά και των οικογενειών τους», καθώς «οι γονείς, αλλά και οι εκπαιδευτικοί γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των παιδιών τους, μπορούν να παρέμβουν εγκαίρως μέσω ειδικών θεραπευτικών προγραμμάτων, με στόχο την μαθησιακή ενίσχυσή, αλλά και την ψυχοσυναισθηματική στήριξή τους».

Το πρόγραμμα των ομιλιών έχει ως εξής:

1η Ομιλία. Σε ποιους απευθύνεται: Σε εκπαιδευτικούς και γονείς νηπιαγωγείου. Ημερομηνία: Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 201.  Ώρα: 18:00 – 19:30. Θέμα ομιλίας: Αναπτυξιακά Στάδια προσχολικής ηλικίας: Ποια είναι τα αναπτυξιακά στάδια που πρέπει να έχει κατακτήσει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας; Ποια σημάδια – ενδείξεις πρέπει να μας ανησυχήσουν; Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να διευκολύνουμε την ανάπτυξη του παιδιού μας; Ο ρόλος της πρώιμης αξιολόγησης των μαθησιακών δυσκολιών και της έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης.

.jpg

2η ομιλία. Σε ποιους απευθύνεται: Σε εκπαιδευτικούς και γονείς παιδιών Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Ημερομηνία: Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019. Ώρα: 18:00 – 19:30. Θέμα ομιλίας: Μαθησιακές Δυσκολίες: Τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες; Ποια σημάδια – ενδείξεις πρέπει να μας ανησυχήσουν; Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να διευκολύνουμε την μάθηση του παιδιού μας; Ο ρόλος της πρώιμης αξιολόγησης των μαθησιακών δυσκολιών και της έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης. Τι είναι σημαντικό να ελέγχεται από την ηλικία των 6-7 ετών: Σχολική Φοβία, Σχολική Άρνηση, ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα), Πρώιμη ανίχνευση δυσλεξίας, δυσγραφίας (δυσπραξική/δυσλεξική), δυσπραξίας, δυσαναγνωσίας, δυσαριθμησίας. Προβλήματα μνήμης, οπτικοκινητικού συντονισμού. Αντίληψη χώρου και εννοιών (αφηρημένων και αντικειμένων). Ακουστική ανάλυση. Έλεγχος για σύνδρομο Άσπεργκερ, για χαρισματικότητα και ταλέντα.

3η ομιλία. Σε ποιους απευθύνεται: Σε εκπαιδευτικούς και γονείς παιδιών Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Ημερομηνία: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019, Ώρα: 18:00 – 19:30, Θέμα ομιλίας: Κοινωνικοποίηση και ανάπτυξη της προσωπικής ταυτότητας του παιδιού. Συμβαδίζει η κοινωνική στάση του παιδιού μου με την χρονολογική του ηλικία;  Ο ρόλος και η σημασία της συμμετοχή του παιδιού σε ομάδα συνομηλίκων.

4η ομιλία. Σε ποιους απευθύνεται: Σε εκπαιδευτικούς και γονείς παιδιών Γυμνασίου. Ημερομηνία: Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019. Ώρα: 18:00 – 19:30. Θέμα ομιλίας: Οι αλλαγές που επιφέρει η εφηβεία στη σχέση γονέα – παιδιού. Βιοσωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές στην εφηβεία. Ο ρόλος του γονέα κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της καλής επικοινωνίας γονέα – εφήβου και ποια είναι τα εμπόδια; Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να διευκολύνουμε την επικοινωνία μας με τον έφηβο και πως μπορούμε να διατηρήσουμε τις ισορροπίες.

5η ομιλία. Σε ποιους απευθύνεται: Σε εκπαιδευτικούς και γονείς παιδιών Λυκείου. Ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019. Ώρα: 18:00 – 19:30. Θέμα ομιλίας: Εφηβική κρίση και επαγγελματικός προσανατολισμός. Η επιτακτική ανάγκη του έφηβου να αποφασίσει για το μέλλον του. Πώς να βοηθήσουμε τον έφηβο να χτίσει το όραμά του και να θέσει τους στόχους του. Τι επηρεάζει τις επιλογές του εφήβου και ποια η συμβολή των γονέων. Εξετάσεις και κοινωνική ζωή. Εισηγήτριες είναι η κα Φραντζέσκα Καραγιάννη, Κλινική Ψυχολόγος Παιδιών και Εφήβων MSc, Ψυχοθεραπεύτρια και η κα Ελένη Παπαμικρουλέα, Κλινική Κοινωνική Λειτουργός MSc, ΨυχοθεραπεύτριαΘεραπεύτρια Οικογένειας.

 Όλο το πρόγραμμα των ομιλιών θα λάβει χώρα στο ΠΠΚ Αγίου Στεφάνου.

Categories: ΠΑΙΔΕΙΑ