ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ 100 ΗΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ

Με σκωπτικό ύφος η παράταξη, που είναι μείζων αντιπολίτευση, «Ανοιχτοί Ορίζοντες», επιχειρεί ένα μίνι απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης Καλαφατέλη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές σε πρακτικές, στρατηγικές και γεγονότα, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις τύπου «είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε».

Προς υποιστήριξη του κειμένου η ανακοίνωση συνοδεύεται από γελοιογραφία του Αρκά, όπου η κεντρική ιδέα είναι: «εγώ θα λέω ψέματα κι εσύ θα βρίζεις όποιον δεν τα πιστεύει».

81942397_2663838160374769_5182058418365530112_n

Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 100+ ΗΜΕΡΕΣ – ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ
Οι πρώτες 100 μέρες μιας νέας Διοίκησης είθισται να αποτελούν ένα ορόσημο που σηματοδοτεί τις προτεραιότητες και τη γενικότερη στόχευσή της. Δεν αποτελούν κριτήριο απόδοσης ούτε παραγόμενου έργου, είναι όμως μια πρώτη γνωριμία με αυτούς που έχουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους. Δείτε λοιπόν με τη ματιά των «Ανοικτών Οριζόντων» όσα θαυμαστά είχαμε την τύχη να ζήσουμε ήδη:

-Αποκαταστάθηκαν πριν και πάνω απ’ όλα τα πρόσωπα. Οι πολιτικώς διωχθέντες βρήκαν επιτέλους δικαίωση. Από την προηγούμενη διοίκηση, από πιο αριστερά της, απ’ όπου κι αν προέρχονταν. Πρώην Αντιδήμαρχοι που αδικήθηκαν βάναυσα κατά τη διάρκεια της εν λευκώ σχεδόν δραστηριοποίησής τους στην προηγούμενη διοίκηση, παρά το πολλά υποσχόμενο, πολυσχιδές και βερμπαλιστικά άρτιο έργο τους, έτυχαν επιτέλους της αποκατάστασης που αρμόζει. Η φιλόξενη αγκαλιά της παράταξης που μέχρι πρόσφατα κατακεραύνωναν είχε τελικά χώρο για όλους. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τους νέους λόγους που θα τους οδηγήσουν και πάλι στον έντιμο δρόμο των καταγγελιών, των πισώπλατων μαχαιρωμάτων και των καιροσκοπισμών, με σημαία πάντα την ηθική καθαρότητα.

-Εντάθηκαν οι προσπάθειες αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων στα Τοπικά Συμβούλια, μια κορυφαία προεκλογική δέσμευση της νέας Διοίκησης. Προς τούτο χρειάστηκαν δύο άμισθοι σύμβουλοι, ένας επιβλέπων αντιδήμαρχος και περί τις είκοσι συνεδριάσεις των Τοπικών Συμβουλίων, ώστε να καταλήξουν ομοφώνως πως ούτε η υποδομή ούτε οι πόροι φτάνουν. Όχι χαμένος κόπος όμως, ας το δούμε σαν μια ευκαιρία γνωριμίας και σύσφιγξης των σχέσεων των νεοεκλεγέντων παραγόντων.

-Ξεκίνησαν οι προσπάθειες αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου, καθώς όπως είχαν διαμηνύσει προεκλογικά σε όλους τους τόνους, δεν ήταν που χρειαζόταν προσωπικό και έλεγχος, όχι, ήταν ξεκάθαρα θέμα οργανωσιακής κουλτούρας. Πρόσκαιρα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει επιδεινωθεί, φαινόμενο ωστόσο που καθόλου δεν ανησυχεί αφού όλοι ελπίζουν για το καλύτερο. Κι αν κάποιοι κακεντρεχείς σκεφτούν πως ακούνε την Ιδιωτική Πρωτοβουλία να χτυπάει την πόρτα, να τους θυμίσουμε πως η σημερινή Διοίκηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια κάτι τέτοιο να μη συμβεί καταψηφίζοντας τη σχετική μας εισήγηση τουλάχιστον τρεις φορές, οπότε θα πρέπει το ενδεχόμενο να αποκλειστεί.

-Οι Διαγωνισμοί. Παρότι όπως πολλάκις είχε καταγγελθεί, την προηγούμενη πενταετία δεν έγινε καμία απολύτως μελέτη, το θαύμα και έγινε και πλήθος μελετών που βρέθηκαν έτοιμες στα συρτάρια όπως τις παρέδωσε η Διοίκηση Ζαμάνη, επιτέλους προωθούνται τάχιστα. Ο διαγωνισμός της αποχέτευσης βρέθηκε ένα βήμα πριν την ειδική πρόσκληση, δηλαδή την πιθανή έκπτωση του εργολάβου, η αρμόδια Αντιδημαρχία ωστόσο καθόλου δεν ανησύχησε καθώς ο νυν Αντιδήμαρχος έχει πλούσια εμπειρία από την αντίστοιχο πρόβλημα που προέκυψε κατά την προηγούμενη πενταετία, το οποίο κατήγγειλε τότε σφόδρα. Ο διαγωνισμός για τις περιπολίες και τη φύλαξη του Δήμου δεν ανανεώθηκε καθώς θεωρήθηκε πολύ ορθά πως ένας εύρωστος οικονομικά Δήμος σαν το δικό μας δε μπορεί να σπαταλά τέτοια υπέρογκα ποσά για την προστασία των δημοτών. Άλλωστε, ο Θεός είναι μεγάλος.

-Στις σχολικές επιτροπές σημειώθηκε μια επιστροφή στην κανονικότητα. Ήτοι: ξεκίνησε η προσπάθεια αποκατάστασης των διωχθέντων από τη Δικαιοσύνη ήδη πριν αυτή αποφανθεί σχετικά. Δεν έχει σημασία, κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν. Ελλειμματικά ποσά μειώθηκαν, λογιστές απαξιώθηκαν, δικηγόροι εκδιώχθηκαν. Όλα για τον ιερό σκοπό της σύμπνοιας και της σίγασης των παθών του παρελθόντος.

-Η τοπική δημοσιογραφική κοινότητα μπόρεσε επιτέλους να ανασάνει μετά την ανομβρία της πενταετίας. Τώρα πλέον, οι γνωστοί σε όλους δημοσιογραφίζοντες θα μπορούν να ασκούν το θεάρεστο λειτούργημά τους από πιο προωθημένες θέσεις ειδικών συμβούλων, Προέδρων νομικών προσώπων κλπ, με πάγια αντιμισθία για τις υπηρεσίες τους και όχι να αναγκάζονται να κρύβονται όπως στο παρελθόν.

-Και στα ζητήματα που αφορούν όμως εν γένει τον Πολιτισμό, η νέα Διοίκηση δεν τα έχει πάει και άσχημα. Εξασφαλίστηκαν τεράστιες εκπτώσεις της τάξης των 2 ευρώ επί συνόλου 60.000 ευρώ για Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, ενώ ο φωτοδιάκοσμος που είχε αγοραστεί τα προηγούμενα χρόνια καταχωνιάστηκε επιτέλους στις αποθήκες για οικονομία ρεύματος και εργατοωρών. Αποκαταστάθηκαν οι στρατευμένοι καλλιτέχνες της περιοχής που επλήγησαν από το προηγούμενο καθεστώς. Μαέστροι και μονωδοί που διακρίθηκαν για τη διαδικτυακή τους αντίσταση και την καταγγελτική τους δράση, ενώνουν πλέον τις δυνάμεις τους για την αισθητική αναβάθμιση του Δήμου. Κινητοποιήθηκαν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου σε μαζικές εθελοντικές δράσεις των 5 ατόμων πάνω σε αντικείμενα όπως ο οδοκαθαρισμός για τα οποία οι δημότες ήδη πληρώνουν. Με περιβαλλοντική υπευθυνότητα έγινε ενδελεχής ενημέρωση των δημοτών γύρω από το φλέγον ζήτημα των αγριογούρουνων στην περιοχή. Μάθαμε για τις διατροφικές τους συνήθειες, τις πρακτικές αναπαραγωγής τους και τις διαδρομές που ακολουθούν εντός αστικού ιστού τα συμπαθή τετράποδα. Σκέψεις για τυχόν λήψη μέτρων επί του θέματος απορρίφθηκαν ως οικολογικά μη ορθές.

-Τα πρώτα δείγματα στρατηγικού σχεδιασμού της νέας Διοίκησης αποκαλύφθηκαν επιτέλους στον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε σε εορταστικό πνεύμα εν μέσω εορτών. Η νέα Διοίκηση δουλεύει ακόμη και όταν οι άλλοι κόβουν βασιλόπιτα, χωρίς Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου (που εόρταζε στο εξωτερικό), χωρίς σύμφωνη γνώμη του Παρατηρητηρίου (που επέστρεψε τον Προϋπολογισμό για διόρθωση μόλις …4.000.000 ευρώ), χωρίς καν πλειοψηφία (από 14 συμβούλους επί συνόλου 41)! Οι Γενικοί Γραμματείς και Φαρισαίοι απεφάνθησαν πως τα χρήματα των δημοτών πρέπει να επενδυθούν σε καινοτόμες δράσεις όπως δράσεις ανθεκτικότητας και επιχειρησιακής συνέχειας, επιμόρφωση φορέων και ομάδων πολιτών, ή οπτικοακουστική ανάπτυξη δεξιοτήτων του προσωπικού. Αν δεν καταλάβατε τι αφορούν ακριβώς δεν πειράζει, τόσο το καλύτερο για αυτούς που θα πληρωθούν. Ευτυχείτε!
Κι όλα αυτά σε 100 μόνο μέρες. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια…