ΝΕΑ

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόταση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη είναι η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη της  Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως υποψήφιας της ΝΔ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η πρόταση είχε πέσει στο τραπέζι εδώ και αρκετό διάστημα, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πληροφορίες, προβληματίστηκε αν θα πρέπει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι πολιτικό πρόσωπο, μετά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Τελικώς για να κρατήσει και τις εσωκομματικές ισορροπίες (δεδομένου πως αν η επιλογή ήταν πολιτικό πρόσωπο αναμένονταν έντονες αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά Σαμαρά, όσο και από αυτή του Κ. Καραμανλή), επέλεξε να μην ρίξει λάδι στη φωτιά και να επιλέξει την κ. Σακελλαροπούλου, ένα μη πολιτικό πρόσωπο.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικοινώνησε χθες το πρωί με την κ. Σακελλαροπούλου προκειμένου να της ανακοινώσει την απόφασή του, ενόψει και της προγραμματισμένης, λόγω της ορκωμοσίας Μηταράκη, Κουμουτσάκου, συνάντησής του με τον απερχόμενο Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο ανακοίνωσε (και τηλεφωνικά αργότερα) ότι δεν θα τον προτείνει εκ νέου.

Στην απόφαση του πρωθυπουργού έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η κ. Σακελλαροπούλου προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο (μάλιστα επιλέχτηκε ως πρώτη Πρόεδρος του ΣτΕ το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), γεγονός το οποίο, στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση, τόσον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και το ΚΙΝΑΛ, αν δεν ψηφίσουν υπέρ.

«Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα» δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποδεχόμενη την πρόταση του Πρωθυπουργού.

Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Βουλή

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκλογικός νόμος ψηφίζεται στις 22 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη και την ίδια μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για Νταβός, όπου και θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει στις 25 Ιανουαρίου για το Άουσβιτς αυθημερόν, ενώ ο τελευταίος σταθμός των ταξιδιών του στο εξωτερικό θα είναι στο Παρίσι στις 29 Γενάρη όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία με 200 και πλέον ψήφους, καθώς όπως αναφέρουν θα είναι δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική (δηλαδή φανερή) ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πλέον σε μία φάση, καθώς από τον Μάρτιο του 2019 έχει ψηφιστεί η αποσύνδεση της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στις 15 Μαρτίου του 2019 και με ευρεία πλειοψηφία 224 ψήφων εγκρίθηκε το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Κατόπιν αυτού, διαμορφώνεται νέο τοπίο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς αποκλείονται εκλογές το 2020 με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα έξι στάδια της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, ήτοι 200 βουλευτές. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες, όπου απαιτείται και πάλι η συγκέντρωση 200 ψήφων. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφων.

Σε περίπτωση που και η τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποβεί άκαρπη η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Απαιτείται δηλαδή σε αυτή την περίπτωση πλειοψηφία 151 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου.

Αν η Βουλή είναι απούσα, συγκαλείται εκτάκτως για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τους ορισμούς της παραγράφου. Επίσης, αν η Βουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώσπου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.

Τέλος, αν η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν περατωθεί εγκαίρως, ο εν ενεργεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος.

Το σχόλιο του Αρκά

Πέραν των πολιτικών εξελίξεων που δρομολογεί η υποψηφιότητα Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν και παίρνουν- και μεταξύ αυτών που το σχολίασαν ήταν και ο Αρκάς, μέσω της ηρωίδας του νέου του κόμικ, μαχητικής φεμινίστριας, Ρόζας.

arkas

 

-Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

 

Categories: ΝΕΑ