ΝΕΑ

EMAIL ΜΕΣΩ TAXISNET ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Μάχη με τον χρόνο για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού και της λοίμωξης που προκαλεί δίνουν οι ειδικοί στη χώρα μας. Ειδικότερα, σε δύο “μέτωπα” επιχειρούν οι επιστημονικές και υγειονομικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες, σε εκείνο της έγκυρης ενημέρωσης του πληθυσμού για τον νέο ιό και την προστασία έναντι αυτού, καθώς και στο “μέτωπο” της ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στοχεύοντας στον έγκαιρο εντοπισμό των νέων περιστατικών και τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης.

Το υπουργείο Υγείας στέλνει οδηγίες

Σε ό, τι αφορά την ενημέρωση, εκτός από τα σποτ και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας που απευθύνονται στο κοινό, αξιοποιείται και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η δεξαμενή των εκατομμυρίων ηλεκτρονικών διευθύνσεων που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Μέσω της Αρχής ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής η αποστολή των οδηγιών του υπουργείου Υγείας σε όλους τους πολίτες για τον κορωνοϊό.
Οι Έλληνες πολίτες θα λάβουν ένα περιεκτικό μήνυμα με 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωνοϊό, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, που έχουν δηλώσει στο Taxisnet.
Οι ειδικοί ουσιαστικά θέλουν να βομβαρδίσουν τον πληθυσμό με όλες τις διαθέσιμες έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες για τον ιό Covid-19, ώστε ο πληθυσμός να μην κινείται αποπροσανατολισμένος μέσα στο σύστημα υγείας. Γνωρίζουν, για παράδειγμα, πόσο σημαντικό είναι να δίνουν σωστές κατευθυντήριες για τα συμπτώματα, τον τρόπο διαχείρισης ενός ύποπτου περιστατικού, την αξιολόγηση των στοιχείων που επιτρέπουν να θεωρηθεί ένα κρούσμα ύποπτο κοκ και να επιτρέπουν ουσιαστικά στον πολίτη να κερδίζει χρόνο μέσα στο σύστημα υγείας και να προστατεύει τον εαυτό του. Παράλληλα, όμως, επιχειρούν οι ειδικοί μέσα από την πληροφόρηση να εξασφαλίσουν οικονομία δυνάμεων και στο ΕΣΥ. Ένα σύστημα υγείας, πολύ πιεσμένο και φορτωμένο, δεν μπορεί εύκολα να προσφέρει λύσεις ούτε και να περιθάλψει τους ηλικιωμένους ή τους χρονίως πάσχοντες που αναμένεται να αποτελέσουν και τους πιο αδύναμους κρίκους της εγχώριας μετάδοσης που έχει ήδη ξεκινήσει.

Παράλληλα, οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνεχίζουν με εντατικό ρυθμό την ιχνηλάτηση των επαφών όλων των επιβεβαιωμένων μέχρις στιγμής κρουσμάτων, μια διαδικασία απαιτητική και δύσκολη μέσω της οποίας επιχειρείται αν όχι η διακοπή, ο δραστικός περιορισμός της εγχώριας μετάδοσης της λοίμωξης. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, χαρακτήρισε “επίπονη” την προσπάθεια της ιχνηλάτησης των επαφών των τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, είχαν ελεγχθεί περί τα 153 δείγματα που ελήφθησαν από ανθρώπους γύρω από τα τέσσερα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα για κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Αττικόν και ΑΧΕΠΑ, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται όσο αυξάνονται τα άτομα στην αλυσίδα μετάδοσης και ανοίγει νέο πεδίο κάθε φορά ιχνηλάτησης γύρω από το κρούσμα.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες αναζητούν όσους ήρθαν σε επαφή με τους φορείς του ιού

Κάθε επαφή με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα διερευνάται. Πρόκειται για την “ιχνηλάτηση”, δηλαδή τον εντοπισμό των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με όσους μολύνθηκαν και νόσησαν. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 7 κρούσματα, εκ των οποίων τα 4 εισαγόμενα, από τη Βόρεια Ιταλία, ενώ τα τρία αποτελούν δείγματα εγχώριας μετάδοσης. Όλοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

“Επαφή” ως προς τον κορονοιό COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Στην περίπτωση της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα επαφή ήταν και ο γιος της που μολύνθηκε και εκδήλωσε ήπια συμπτώματα ένα 24ωρο μετά τη μητέρα του (η γυναίκα διαγνώστηκε την περασμένη Τετάρτη και το παιδί της ανακοινώθηκε ως δεύτερο κρούσμα της νόσου και πρώτο δευτερογενούς μετάδοσης την επόμενη) και μια φίλη της η οποία βρέθηκε θετική στον ιό το περασμένο Σάββατο, πέντε ημέρες μετά την επαφή με την 38χρονη που είχε προσβληθεί.
Στην περίπτωση της γυναίκας ασθενούς στην Αθήνα, της τραπεζικής υπαλλήλου, η οποίας επέστρεψε με τον ιό από την Ιταλία το προπερασμένο Σάββατο, ο έλεγχος ήταν αρνητικός για την οικογένειά της, τον σύζυγο και τα δυο παιδιά της, αλλά βρέθηκε θετικός ένας συνάδελφος της αρκετές ημέρες μετά.

Η ιχνηλάτηση αναμένεται να δώσει νέα κρούσματα και στην περίπτωση της 36χρονης εκπαιδευτικού από το Περιστέρι η οποία βρέθηκε θετική στον ιό την περασμένη Πέμπτη, όπως και στον άνδρα που νοσηλεύεται στο Σωτηρία και ο οποίος ανακοινώθηκε ως κρούσμα το περασμένο Σάββατο.

Βεβαίως οι ειδικοί του ΕΟΔΥ γνωρίζουν καλά πως ο εντοπισμός του ασθενούς μηδέν (patient zero), δηλαδή της 38χρονης Θεσσαλονικιάς, είναι μια μικρή αφετηρία. Ωστόσο δεν μπορεί να συνεχίζεται επ´ άπειρον. Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά, τότε η ιχνηλάτηση δε είναι εφικτή. Την αποτροπή της αύξησης των κρουσμάτων στοχεύουν και οι ειδικοί με τα μέτρα της απαγόρευσης εκδηλώσεων όπως τα καρναβάλια ή την αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό.

*Πηγή: protothema.gr

 

-Σχετικά άρθρα:

-ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

-ΕΠΤΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

 

 

Categories: ΝΕΑ