ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 5 SOS ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΜΙΔΑ

Απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες χιλιάδων πολιτών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στην οποία καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις για τις επιφάνειες των κτισμάτων και των οικοπέδων τους (προκειμένου αυτές να είναι ίδιες με τις δηλωθείσες στο έντυπο Ε9 της εφορίας), χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, δίνει η Πανελλήνια Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ, με χθεσινή ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τη λειτουργία της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για την εφαρμογή της ρύθμισης διαγραφής των κάθε είδους οφειλών των πολιτών προς τους ΟΤΑ από ελλιπή εμβαδά ακινήτων, που ήταν πρότασή της προς την κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ, και απαντώντας σε βροχή ερωτημάτων τόσο των μελών της όσο και πάμπολλων ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών, διευκρινίζει τα εξής:

1. Πού δηλώνουμε τι: Eπιλέγοντας την κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

2. Επιλέγοντας την κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις για:

– Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής)

– Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία

– Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ

– Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

3. Δήλωση ΤΑΠ: Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού, και οι ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη τη χώρα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μη υποβολή δήλωσης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο! Γι’ αυτό τους συνιστά να τα καταχωρίζουν στην πλατφόρμα με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31.12.2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

4. Δήλωση μείωσης τετραγωνικών: Οι ιδιοκτήτες δεν δικαιούνται να δηλώσουν μέσω της εφαρμογής μείωση του εμβαδού της ιδιοκτησίας τους, παρά μόνον στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου, εφόσον αυτό τεκμηριώνεται βάσει των ιδιοκτησιακών τους τίτλων και του Ε9.

5. Αποτέλεσμα δήλωσης: Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλούμενων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές, από την Υπηρεσία Εσόδων του αρμόδιου δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.

Ειδοποιήσεις

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει επίσης ότι είναι απόλυτα απαραίτητη η γνωστοποίηση της ρύθμισης αυτής και στον τελευταίο ιδιοκτήτη της χώρας και του απόδημου ελληνισμού. Θεωρεί δε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μαζική συμμετοχή και επιτυχία της είναι η άμεση αποστολή ενημερωτικών emails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων – κατόχους ΑΦΜ της χώρας μας και τους φοροτεχνικούς τους, για τη ρύθμιση αυτή και την πλατφόρμα δηλώσεων!

Οι προθεσμίες που… τρέχουν

Όπως υπενθυμίζει η ΠΟΜΙΔΑ, με το άρθρο 22 ενός νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ορίζονται τα εξής:

* Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι την 30.6.2020.

* Διαγράφονται οι ήδη βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών, όχι μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της οικειοθελούς δήλωσής τους στον οικείο δήμο.

* Εξαιρούνται όμως από τη διαγραφή τα ποσά που είχαν βεβαιωθεί είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του δήμου είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου.

* Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.

* Η προθεσμία για δήλωση των αδήλωτων εμβαδών παρατείνεται έως την 30.6.2020 μόνον για όσους ιδιοκτήτες προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά την 31.3.2020.

ΚΑΙ …10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ

Τελευταία ευκαιρία για να αποκαλύψουν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών τους στους δήμους έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Με την κίνηση αυτή θα αποφύγουν τα πρόστιμα και τις αναδρομικές χρεώσεις για δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και ΤΑΠ. Ωστόσο, η δήλωση των «ξεχασμένων» επιφανειών κρύβει δύο παγίδες:

 1. Τα τετραγωνικά μέτρα που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 πρέπει να είναι ίδια με αυτά που θα δηλωθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Σε περίπτωση που δεν είναι, θα πρέπει να γίνει διόρθωση και στο Ε9. Αύξηση των τετραγωνικών στο Ε9 σημαίνει και περισσότερο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
 2. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους θα επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 με αυξημένα δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και ΤΑΠ με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Για παράδειγμα, για το κλείσιμο ενός αυθαίρετου χώρου 15 τ.μ. ο οποίος έχει τακτοποιηθεί στα Βριλήσσια, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό, η εμφάνιση του τακτοποιημένου χώρου και στο Ε9 και στην πλατφόρμα του Δήμου Βριλησσίων θα επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση 22,32 ευρώ.

Με την τακτοποίηση ενός κλειστού ημιυπαίθριου χώρου ή με τη νομιμοποίηση μιας αυθαίρετης κατασκευής, υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης της επιφάνειας που νομιμοποιήθηκε και στον δήμο προκειμένου να καταβάλλονται τα πρόσθετα δημοτικά τέλη, αλλά και στην εφορία για να υπολογίζεται σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Χιλιάδες ιδιοκτήτες μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν την υποχρέωση αυτή και αναγκάζονταν να προχωρήσουν τις διαδικασίες μόνο την ώρα της μεταβίβασης των ακινήτων τους. Τώρα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων. Πριν από την αποκάλυψη των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

 1. Ποιους αφορά η ρύθμιση: Αφορά ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο και όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό.
 2. Ποιες επιφάνειες θα πρέπει να δηλωθούν: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, αλλά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει ορισμένοι δήμοι:

– επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς

– επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία

– επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Η δήλωση αφορά αποκλειστικά διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου με βάση τα πραγματικά στοιχεία και συνιστά γνωστοποίηση της μεταβολής που προήλθε από οποιαδήποτε αιτία (μη υποβολή αρχικής δήλωσης, υποβολή ανακριβούς δήλωσης, τακτοποίηση κ.λ.π.), χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης της χρήσης του ακινήτου όπως αυτή εμφανίζεται.

 1. Ο ρόλος του Ε9: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων στους δήμους έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν εάν η επιφάνεια για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους όπως αποτυπώνεται στο έντυπο Ε9 είναι η ίδια με τα όσα έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο. Το Ε9 είναι το κλειδί για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώσουν διαφορές θα πρέπει να δηλώσουν στους δήμους τα ίδια ακριβώς τετραγωνικά μέτρα για τα ακίνητά τους όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9.
 2. Λάθη στο Ε9: Στην περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν λάθη στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9, καλό είναι να διορθώσουν πρώτα τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να γίνουν οι διορθώσεις στους δήμους. Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014 και μετά θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα επανυπολογιστεί με βάση τη νέα επιφάνεια των ακινήτων και όσοι προσθέσουν τετραγωνικά μέτρα στα ακίνητά τους θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.
 3. Διαφορές στο Ε9: Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ακινήτου θέλει να δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων, αλλά αυτά δεν φαίνονται ούτε στο Ε9, η αίτηση δεν θα προχωρήσει. Ετσι, οι επιλογές θα είναι δύο:

– Να δηλωθούν τα τετραγωνικά και στο Ε9 οπότε αυτομάτως θα κινηθούν και οι διαδικασίες για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να μην καταλογίζεται το πρόστιμο της εκπρόθεσμης δήλωσης (ύψους 100 ευρώ) όπως συνέβαινε παλαιότερα, όμως ο πρόσθετος φόρος θα βεβαιωθεί στον ιδιοκτήτη.

– Να μη γίνει η δήλωση και να παραμείνει η εκκρεμότητα. Ο ιδιοκτήτης θα βρει το πρόβλημα μπροστά του όταν θα χρειαστεί να μεταβιβάσει το ακίνητο στο παιδί του (ή σε κάποιον τρίτο) οπότε τότε θα χρειαστεί και να πληρώσει τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ πέντε ετών και να καταβάλει τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και τον ΤΑΠ αναδρομικά.

 1. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος: Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, κάθε δήλωση διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων γίνεται ανά αριθμό παροχής.
 2. Συνιδιοκτησία ακινήτου: Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν όλοι οι συνιδιοκτήτες e-mail μέσω των κωδικών Taxisnet. Ο αρμόδιος δήμος θα επικοινωνήσει με τους πολίτες που έχουν υποβάλει δήλωση για τυχόν διευκρινίσεις.
 3. Υποβολή δήλωσης: Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2020.
 4. Αυθαίρετα κτίσματα: Οσοι προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαίρετων χώρων μετά τις 31 Μαρτίου και έως τις 30 Ιουνίου 2020 έχουν προθεσμία να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους έως τις 30 Ιουνίου 2020.
 5. Μη υποβολή διορθωτικής δήλωσης: Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι δήμοι θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους έκρυψαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

 

-Σχετικά άρθρα:

-ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΜ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Categories: ΚΟΙΝΩΝΙΑ