ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ο ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ. ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ;» (vds)

Τα οικιστικά προβλήματα της πόλης του Αγίου Στεφάνου ανέδειξε ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

«Ο Άγιος Στέφανος -όπως γνωρίζετε είναι μία πόλη δεκαπέντε χιλιάδων κατοίκων στα περίχωρα των Αθηνών- δεν έχει όρια γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει τι είναι δάσος, ποιο είναι το δάσος κ.λπ. Τι θα κάνουμε με αυτήν την πόλη; Να την ισοπεδώσουμε; Να την εξαφανίσουμε;» ανέφερε απευθυνόμενος στο σώμα.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ Οικονόμου που κατάγεται από το Καπανδρίτι και μένει μόνιμα πλέον στην Παλλήνη, έθιξε και το θέμα των ΣΜΑ (Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων).

Τα κύρια σημεία της τοποθέτησής του:

«Το προηγούμενο διάστημα είχα παρακολουθήσει την προσπάθεια που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, με την ηγεσία του Υπουργείου από τον κ. Τσιρώνη –η οικολογική συνιστώσα τότε της κυβερνήσεως- για το κομμάτι των οικιστικών πυκνώσεων, δηλαδή τι;

Είχα παρακολουθήσει, λοιπόν, την προσπάθεια που έκανε τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εξορθολογίσει τις αυθαιρεσίες που δημιουργούνταν μέσα από τους δασικούς χάρτες, σε σχέση με τους δεκάδες οικισμούς που υπήρχαν στη χώρα μας –εγώ περισσότερο με αναφορά στην Ανατολική Αττική- και μπροστά στο μεγάλο δίλημμα τι θα έκανε μία κυβέρνηση όταν -τελειώνοντας τους δασικούς χάρτες- χιλιάδες κατοικίες, χιλιάδες ακίνητα, χιλιάδες συμπολίτες μας θα βρίσκονταν στον αέρα, γιατί δεν θα είχαν στοιχείο που να καθορίζει νομιμότητα στην οικία τους, στο σπίτι τους, στην ιδιοκτησία τους. Οι οικιστικές πυκνώσεις ήταν μια τέτοια λύση.

Εγώ, λοιπόν, ως Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχα σε πολλές συσκέψεις συλλόγων, φορέων. Έρχονταν τότε τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός ο ίδιος και υποστήριζαν αυτήν την εκδοχή, η οποία πραγματικά είχε ενδιαφέρον, ήταν μια λογική λύση. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπολίτευση. Σήμερα οι οικιστικές πυκνώσεις βρίσκονται υπό βαριά κατηγορία μέσα στην Αίθουσα.

Δεν μπορούμε να αλλάζουμε τη  θέση μας κάθε τρεις και λίγο. Ήταν μία θέση που είχατε πάρει με ευθύνη. Είχατε την κυβερνητική ευθύνη, το Συμβούλιο της  Επικρατείας δεν πέρασε το νομοσχέδιο που φέρατε, υπάρχουν λοιπόν οι πρόνοιες σε αυτό το νομοσχέδιο και των προτάσεων και των θέσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρέπει να πούμε σήμερα όλοι «ναι» σε αυτό. Γιατί αν δεν το πούμε αυτό, η οικολογική μας ευαισθησία θα συγκρουστεί βάναυσα με τη θέση χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι θα βρεθούν στον αέρα αν οι δεκάδες, εκατοντάδες αυτοί οικισμοί, σε όλη την Ελλάδα -και δεν είναι μόνο το πρόβλημα της ανατολικής Αττικής- βρεθούν στον αέρα.

Οι δασικοί χάρτες -οι οποίοι έχουν ετοιμαστεί σήμερα- έχουν για τη μισή χώρα 170.000 αντιρρήσεις. Ξέρετε πόσες είναι οι αντιρρήσεις εδώ στην Ανατολική Αττική; Χιλιάδες! Εγώ σαν δικηγόρος -και όχι ως Βουλευτής, θα έλεγα- έχω αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Σας είπα και χθες ένα παράδειγμα, σε ένα  ακίνητο, σε μία ιδιοκτησία, υπάρχουν σαράντα δικαιώματα. Έχουν πέσει όλοι πάνω. Όλο αυτό το διάστημα που δεν υπήρχαν οι δασικοί χάρτες και ήταν η μεγάλη υστέρηση του ελληνικού κράτους, πραγματικά ο καθένας έλεγε ό,τι ήθελε για κάθε ιδιοκτησία. Το κράτος, οι ιδιώτες, η εκκλησία, ο ένας, ο άλλος. Το αποτέλεσμα ήταν αυτή η αφόρητη και δυσάρεστη, καθ’ όλα τα επίπεδα, σύγκρουση συμφερόντων.

Ο δασικός χάρτης πραγματικά πρέπει να είναι η πυξίδα, πρέπει να είναι η σταθερά που θα καθορίζει την περιβαλλοντική ισορροπία και θα ξεκαθαρίζει την εικόνα που θα έχει το κράτος απέναντι σε όλους, σε όλες τις ιδιοκτησίες είτε είναι κρατικές είτε είναι ιδιωτικές είτε είναι οτιδήποτε.

Άρα, λοιπόν, σήμερα έρχεται ένα νομοσχέδιο το οποίο φέρνει διευκόλυνση σε αυτό το σημείο. Ποιο σημείο, δηλαδή; Να τελειώνουμε γρήγορα με αυτές τις αντιρρήσεις. Είναι σε εκκρεμότητα οι δασικοί χάρτες. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Αιχμαλωσία. Ουδείς γνωρίζει τι έχει και πώς το έχει. Θέλουμε να συνεχίζεται αυτή η αιχμαλωσία; Να το πούμε εδώ. Δεν μπορούμε εδώ να ξιφουλκούμε, να πηγαίνουμε στις περιοχές μας, να σηκώνουμε τα λάβαρα της υποστήριξης των αδυνάτων, που είναι οι σύλλογοι, που είναι οι οικισμοί, που είναι ο δήμος και να έχουμε δύο πρόσωπα. Το πρόσωπο το οικολογικό εδώ μέσα -ψευτοοικολογικό θα πω εγώ- και το φιλολαϊκό στις περιοχές που πολιτευόμαστε.  Πρέπει να έχουμε μία κοινή θέση και μία κοινή γραμμή.

Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι είναι ένα τολμηρό νομοσχέδιο, όπως το είπα και χθες. Κάναμε συσκέψεις με τον Δήμο Διονύσου για το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε αδικαιολόγητες  προβληματικές καταστάσεις. Δηλαδή, ο Άγιος Στέφανος -όπως γνωρίζετε είναι μία πόλη δεκαπέντε χιλιάδων κατοίκων στα περίχωρα των Αθηνών- δεν έχει όρια γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει τι είναι δάσος, ποιο είναι το δάσος κ.λπ. Τι θα κάνουμε με αυτήν την πόλη; Να την ισοπεδώσουμε; Να την εξαφανίσουμε; Κάντε μια πρόταση, να κάτσουμε και να πούμε όλοι. Αλλά όχι να πηγαίνουμε στον Άγιο Στέφανο και να λέμε «ναι, στην ιδιοκτησία, ναι, στην πόλη» και όταν ερχόμαστε εδώ να λέμε «δεν ξέρουμε τίποτα, οικολόγοι». Να έχουμε μία φωνή, μία κουβέντα, για να είμαστε όλοι δίκαιοι και συνεπείς και να αρχίσουμε να κρίνουμε ο ένας τον άλλον σε αυτήν τη συνέπεια ή ασυνέπεια των λόγων.

Θέλω να πω για το κομμάτι των ΣΜΑ, δηλαδή των σταθμών μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, ότι είναι κρίσιμο κομμάτι για την Ανατολική Αττική. Κάποιους δήμους τους έχετε συμπεριλάβει. Βάλτε και τον Μαραθώνα πάλι, περιμένω. Μίλησα με τον κ. Γραφάκο, άκουσα ότι είναι θετικός και ο Υπουργός βασικά είναι θετικός. Αυτό να το δηλώσουμε, όμως, γιατί ο ιστορικός Δήμος του Μαραθώνα δεν είναι μέσα στη ρύθμισή σας. Πρέπει να ξέρει και η δημοτική αρχή, αλλά και ο κόσμος, ότι δεν βρίσκονται στον αέρα, δηλαδή δεν θα κάνουνε διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής με τρόπο όχι συνετό και σοβαρό, όπως είναι ένας σταθμός μεταφόρτωσης, και να ακολουθήσουμε πάγιες γραμμές μέσα στα πέντε χρόνια που έχετε βάλει το περιθώριο ώστε να μην είναι κανένας εκτός νομιμότητας.

Τη νομιμότητα την ορίζει το κράτος. Τη νομιμότητα την ορίζει το Κοινοβούλιο. Θα βάλουμε το πλαίσιο και όλοι οι δήμοι θα κινηθούν βάσει αυτού του πλαισίου. Να μπουν, όμως, όλοι οι δήμοι για να μπορούμε να έχουμε και εμείς μια ασφάλεια σε σχέση με το πώς κινείται όλη η περιοχή, ειδικά της Ανατολικής Αττικής».

Υπερψηφίστηκε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίστηκε από τη Βουλή- κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του- το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις και συζήτηση σε υψηλούς τόνους τις προηγούμενες ημέρες.

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ, ενώ 56 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία, διαμαρτυρόμενος για την επιστολική ψήφο.

Με επιστολική ψήφο ψήφισαν συνολικά 141 βουλευτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή, ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία.

«Επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτή η διαδικασία της επιστολικής ψήφου, παραβιάζοντας και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, αλλά και της διαδικασίας-εξπρές κρίσιμων νομοσχεδίων, μπορεί να συνεχιστεί, είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι δεν θα τη νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να καταστρατηγούνται θεσμικές διαδικασίες και κοινοβουλευτικές λειτουργίες, γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας. Θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία και ελπίζω να είναι η πρώτη και τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο» σημείωσε.

Απαντώντας του, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υπεραμύνθηκε του τρόπου λειτουργίας, απέρριψε τα περί παραβίασης του Συντάγματος και επικαλέστηκε τις ομόφωνες αποφάσεις της Διάσκεψης του Προέδρου.

«Οι αποφάσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής ήταν αμήχανες. Δεν ήμασταν συνηθισμένοι, ούτε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις» τόνισε.

«Το σύνταγμα δεν ορίζει επιστολική ψήφο, αλλά τον τρόπο ψηφοφορίας των βουλευτών που βρίσκονται στο εξωτερικό. Εμείς διευρύναμε την επιστολική ψήφο και προσθέσαμε στον Κανονισμό της Βουλής και το δικαίωμα και άλλων κατηγοριών βουλευτών να ψηφίζουν, όπως οι εγκυμονούσες» συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων θα βρεθούν καλύτεροι συνδυασμοί.

Categories: ΚΟΙΝΩΝΙΑ