ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων,  μίλησε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε αύριο, Δευτέρα-25 Μαΐου, πρόκειται να ανακοινωθεί η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία, μετά την εισήγηση των ειδικών. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορούν να ανοίξουν, σημείωσε.

«Ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει, μετά την εισήγηση που θα λάβει σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί, και θα ανακοινώσει την απόφασή του. Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε για άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων. Είναι καλό για τα παιδιά μας.  Δεν μπορεί να είναι έξι μήνες μακριά από τα σχολεία. Η σταδιακή, με προσοχή, με κανόνες, επιστροφή τους στη σχολική διαδικασία μόνο καλό έχει να επιφέρει».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, το άνοιγμα των δημοτικών είχε προσδιοριστεί στην 1η Ιουνίου με την προϋπόθεση ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες το επέτρεπαν.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη Παρασκευή με εκπαιδευτικούς ξεκαθάρισε πως όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι υπό την καθοδήγηση και τις συστάσεις των ειδικών.

Πάντως, τα δημοτικά σχολεία δεν θα είναι τα μόνα που θα ανοίξουν τις πόρτες τους, καθώς σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα ανοίξουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, καθώς επίσης και ιδιωτικές και δημόσιες κατασκηνώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο άνοιγμα των σχολείων. Υπογράμμισε ότι οριζόντιες αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να λαμβάνονται σε αυτή τη φάση.

«Το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί» είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι «η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα περισσότερα παιδιά – υπό προϋποθέσεις – στην κανονικότητα που τους στερήσαμε» , καθώς τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Μπορούν να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία, «με κανόνες υγιεινής, με κάποια μέτρα απόστασης προσαρμοσμένα στη λειτουργία του σχολείου, στην ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Το σημαντικότερο, όπως είπε, είναι να έχουμε ένα συνεχή έλεγχο και εκτίμηση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο κατά το δυνατό ώστε το τρίπτυχο του ελέγχου, της ιχνηλάτησης και της απομόνωσης να τηρείται και στο χώρο του σχολείου.

Σημείωσε πως ό,τι και να εισηγηθεί η ειδική επιστημονική επιτροπή, ό,τι και να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά θα την λάβουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι.

Θεοδωρικάκος: «Θετική η Επιτροπή για άνοιγμα δημοτικών σχολείων, παιδικών σταθμών»

Για θετική άποψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, άρα και των παιδικών σταθμών, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. «Η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία συμπαρασύρει και τους παιδικούς σταθμούς. Βλέπω ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν θετική άποψη για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, αλλά την τελική απόφαση γι’ αυτό θα την πάρει ο πρωθυπουργός. Θα ανακοινωθεί αύριο. Αλλά εφ’ όσον ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, θα ανοίξουν και οι παιδικοί σταθμοί για το υπόλοιπο διάστημα», επεσήμανε.

 «Δεν υπάρχει πόρισμα»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τελικά τα σχολεία και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα περάσουν στους δήμους, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Η κυβέρνηση, συνολικά, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση. Την έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και αφορά την πλήρη διευκρίνιση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στο κράτος, καθώς και τη στήριξη της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με επί πλέον αρμοδιότητες, προσωπικό και πόρους. Προκειμένου να γίνει πράξη αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, στο υπουργείο Εσωτερικών εδώ και τέσσερις μήνες έχουμε συστήσει μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Ακαδημαϊκών, υπό τον κ. Κοντιάδη, η οποία έχει κάνει πολλές συνεδριάσεις και συσκέψεις και εργασίες. Πολλές από αυτές τις έχω παρακολουθήσει και προσωπικά. Έχουν κατατεθεί προτάσεις οι οποίες ακόμη δεν έχουν πάρει τη μορφή πορίσματος της Επιτροπής. Τις περιμένουμε από την Επιτροπή σε μια τελική της συνεδρίαση να καταλήξει σε ένα πόρισμα και να το δώσει στο υπουργείο Εσωτερικών. Τέτοιο πόρισμα δεν έχει συγκροτήσει η Επιτροπή και τέτοιο πόρισμα δεν έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επί μέρους προτάσεις έχουν συζητηθεί, αλλά σημασία έχει ότι όλο αυτό πρέπει να γίνει με οργανωμένο τρόπο, θα αφορά ολοκληρωμένα την κυβέρνηση και στη συνέχεια θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για μια μεγάλη εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία στοχεύουμε να κάνει τη ζωή των Ελλήνων πολιτών πολύ καλύτερη και το κράτος μας πολύ πιο αποτελεσματικό».

Κοντιάδης για αρμοδιότητες δήμων: Δεν έχουμε καταλήξει σε πόρισμα

Η Επιτροπή δεν έχει καταλήξει ακόμη σε Πόρισμα, ούτε έχει υποβληθεί κάποιο σχέδιο προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει σε δήλωση του ο καθηγητής Ξενοφώντας Κοντιάδης, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, με αφορμή το δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στην οποία είναι και τακτικός αρθρογράφος.  

«Διευκρινίζω ότι οι εργασίες της Επιτροπής έχουν μεν  προχωρήσει  εντατικά και με πνεύμα ομοφωνίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε Πόρισμα, ούτε έχει υποβληθεί κάποιο σχέδιο προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Το εγχείρημα της μετατροπής της χώρας μας από το πλέον συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης σε ένα σύγχρονο, ορθολογικό και αποτελεσματικό κράτος με πολυεπίπεδη διακυβέρνηση απαιτεί σοβαρή μελέτη, εποικοδομητική διαβούλευση και πολιτική τόλμη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντιάδης.

Τι έλεγε ο κ. Κοντιάδης προ τριμήνου

Πάντως, το θέμα δεν είναι καινούργιο: Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, ο κ. Κοντιάδης μιλώντας στις 26/2/2020 σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, είχε τονίσει ότι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εκπαίδευση, πολιτισμός και περιβάλλον είναι οι τέσσερις τομείς τους οποίους σκέφτεται η κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση.

«Στόχος είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από κράτος στην Αυτοδιοίκηση που άπτονται της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντιάδης, και είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στους τέσσερις παραπάνω τομείς. Μάλιστα, στην δευτερολογία του, είχε υποστηρίξει ότι έχει στα χέρια του εισηγήσεις από εμπειρογνώμονες για μεταφορά Κέντρων Υγείας, σχολείων, νηπιαγωγείων αλλά και χωροθέτησης χώρων απορριμμάτων.

«Εμείς θέλουμε να νομοθετήσουμε την μεταφορά των Κέντρων Υγείας αλλά στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπάρχουν εννιά διαφορετικά μορφώματα όπως τα τοπικά ιατρεία, οι τοπικοί γιατροί, τα ΤΟΜΥ κλπ. Γι’ αυτό περιμένουμε τις προτάσεις σας» είχε αναφέρει  χαρακτηριστικά.

*Πηγή: aftodioikisi.gr

Categories: ΠΑΙΔΕΙΑ