DIMOTISD

ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ; ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ;

Γιατί ξέχασαν την Αμυγδαλέζα; Τι κρύβεται πίσω από την περίεργη μεθόδευση και ποιος ωφελείται; Τi παιχνίδι χονδρό παίζεται με τους οικισμούς; Ερωτήματα καίρια που ζητούν άμεση απάντηση θέτει ο Δημότης Διονύσου, ο άρτια ενημερωμένος στα πολεοδομικά και όχι μόνον θέματα blogger (dimotisd.blogspot.com) στο υπ’ αριθμόν 2 πόνημα με τίτλο «αλήθειες και ψέματα για τους οικισμούς».

 

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Νο 2 «ΞΕΧΑΣΑΝ» ΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ !!!

Capture000

Στην εισήγηση του υπεύθυνου αντιδημάρχου κ. Γιάννη Φωτάκη για τους οικισμούς δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «Αμυγδαλέζα», παρ’ όλον ότι, αποδεδειγμένα, ο ομώνυμος οικισμός προϋφίσταται του έτους 1923.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, βάσει του Β.Δ. της 16-1-1908 «Περί κυρώσεως των αποτελεσμάτων της ενεργηθείσης τη 27 Οκτωβρίου 1907 γενικής απογραφής», ο συγκεκριμένος οικισμός (φερόμενος ως συνοικισμός «Μαγδαλέζα») είχε 179 κατοίκους, έναντι 188 κατοίκων της Σταμάτας και 97 του Μπογιατιού.
Να σημειωθεί εδώ ότι όλοι οι πιό πάνω οικισμοί ανήκαν τότε στη διοικητική περιφέρεια Δήμου Μαραθώνος.

Δηλαδή, για να καταλάβουμε εδώ τι συμβαίνει, επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι το Μπογιάτι είχε τους μισούς περίπου κατοίκους τόσο από τη Μυγδαλέζα όσο και από τη Σταμάτα.
Παρά ταύτα, το Μπογιάτι (από όπου προέρχονται οι οικισμοί Άνοιξης και Αγ. Στεφάνου οι προϋφιστάμενοι του έτους 1923) μονοπωλεί σχεδόν το ενδιαφέρον του κ. Φωτάκη (μην ξεχνάμε ότι προέρχεται από την παράταξη Βορριά) καθ’ ην στιγμή ο ίδιος κυριολεκτικά εξαφανίζει την Αμυγδαλέζα ως οικισμό (αναφέρει όλους τους οικισμούς ονομαστικά αλλά εξαιρεί την Αμυγδαλέζα).

Πέραν όμως του κ. Φωτάκη, δε βγάζουν άχνα για την Αμυγδαλέζα ούτε και οι κύριοι – κύριοι του «βαθέως κράτους της Σταμάτας». Τυχαίο; Όχι βέβαια!!!
Το θέμα έχει προϊστορία που συνδέεται με το αμαρτωλό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) Σταμάτας, όπου είναι εξαφανισμένοι οι οικισμοί της περιοχής που προϋφίστανται του έτους 1923 (Αμυγδαλέζα και Σταμάτα – Σπάτα).
Το Γ.Π.Σ. Σταμάτας είναι, κατά το κοινώς λεγόμενο, «μαϊμού» και έγινε φωτογραφικά προκειμένου να ανεγερθεί στην περιοχή το σούπερ – μάρκετ Βασιλόπουλος και, με την ευκαιρία, να εξυπηρετηθούν κάποιοι τοπαρχούντες με την ένταξη των χωραφιών τους σε σχέδιο πόλης.
Εκάθησαν και το σκέφτηκαν οι άνθρωποι: Από τη μιά έχουμε τον Οργανισμό Αθήνας, που επείγεται για Γ.Π.Σ. στη συγκεκριμένη περιοχή του ακινήτου Βασιλόπουλου προκειμένου να ανεγερθεί το σούπερ – μάρκετ, και από την άλλη τους οικισμούς στη μείζονα περιοχή κοινότητας Σταμάτας, οι κάτοικοι των οποίων περιμένουν επί δεκαετίες να αναγνωριστούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.
Στην Ελλάδα ζούμε (σκέφτηκαν). Είναι ώρα να μιλάμε για οικισμούς τώρα που ο Οργανισμός Αθήνας έχει δρομολογήσει την «παραγγελιά»; Ας βολευτούμε εμείς επ’ ευκαιρία και ας πάνε οι οικισμοί κατά διαβόλου.
Αυτά σκέφτηκε και έπραξε τότε το κατεστημένο της Σταμάτας, ξεπουλώντας για ιδιοτελείς λόγους τους οικισμούς της περιοχής «αντί πινακίου φακής».

Επί δημαρχίας Ζαμάνη, οι οικισμοί της περιοχής (Αμυγδαλέζα και Σταμάτα – Σπάτα) αντιμετωπίστηκαν ισότιμα προς τους λοιπούς οικισμούς, σύμφωνα και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που (έκτοτε μέχρι και σήμερα) υπονομεύει η διοίκηση Καλαφατέλη, διαχωρίζοντας τους οικισμούς σε προνομιούχους και μη. Έρχονται δηλαδή οι συγκεκριμένοι κύριοι και μας λένε ότι κάποιοι οικισμοί είναι «πιό ίσοι» απ’ τους άλλους, όπως ακριβώς ισχυρίζονταν τα γουρούνια για τους εαυτούς τους στην οργουελική «φάρμα των ζώων».

Συγκεκριμένα, επί Ζαμάνη, τα περιγράμματα όλων των οικισμών του Δήμου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Αμυγδαλέζας, διαβιβάστηκαν στην ΕΚΧΑ Α.Ε. κατ’ εφαρμογή του άρθρου 23 παρ. 2 του ν. 3889/2010 με το ίδιο χρώμα (πορτοκαλί), δηλαδή αντιμετωπίστηκαν ισότιμα.
Σήμερα, η διοίκηση Καλαφατέλη ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τα συμφέροντα του βαθέως κατεστημένου της Σταμάτας (και όχι μόνον) που συνεχίζουν να υπονομεύουν επιλεκτικά και απροκάλυπτα συγκεκριμένους οικισμούς, με χαρακτηριστική την περίπτωση του οικισμού της Αμυγδαλέζας .
Για να αποκτήσει κανείς μία γεύση του διακυβεύματος, ας αναφερθούμε στο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων Σταμάτας, ο οποίος ως γνωστόν, όχι μόνον ευρίσκεται εκτός Γ.Π.Σ. (διότι έτσι το θέλησαν τα συμφέροντα) αλλά, επιπλέον, έχει κηρυχθεί και αναδασωτέος λόγω της πυρκαϊάς του έτους 2009.
Αυτό το γεγονός (μεταξύ άλλων), ότι δηλαδή ο συγκεκριμένος χώρος (σε ευρύτερη εκεί έκταση) είχε κηρυχθεί αναδασωτέος, επικαλέστηκε η διοίκηση Καλαφατέλη για να «δικαιολογήσει» τις ατασθαλίες της σχετικά με την υπόθεση του «γηπέδου που γέρνει».  Άρα, γνωρίζουν το πρόβλημα.
Η διοίκηση Ζαμάνη περιέλαβε τον χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων σε περιοχή οικισμού, όπου δεν νοείται αναδάσωση. Έρχεται λοιπόν σήμερα η διοίκηση Καλαφατέλη και το βαθύ κατεστημένο της Σταμάτας να υπονομεύσουν την πιό πάνω ενέργεια της διοίκησης Ζαμάνη. Για ποιό λόγο; Θέλουν το χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων αναδασωτέο; Ας απαντήσουν!
Εμείς τους απευθύνουμε το εξής ερώτημα:
Αξίζουν τόσο πολύ τα μικροσυμφεροντάκια σας ώστε να συνεχίζετε να υπονομεύετε τους οικισμούς της περιοχής σας και τα νόμιμα συμφέροντα του συνόλου των κατοίκων τους;
Στο σημείο αυτό, με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του Σταματιώτη αντιδημάρχου κ. Στέφανου Κριεμάδη στην «Οδό Διονύσου», τον ρωτάμε δημοσίως:
Κύριε Στέφανε Κριεμάδη.
Το θέμα της Αμυγδαλέζας το γνωρίζετε. Παρ’ όλ’ αυτά, ενώ δώσατε μία μακροσκελέστατη συνέντευξη επί παντός επιστητού, δε βρήκατε να πείτε ούτε μία λέξη για τον συγκεκριμένο οικισμό ενώ, παράλληλα, πληροφορούμεθα ότι προωθείτε διαδικασίες βάσει του παρωχημένου Γ.Π.Σ. «μαϊμού» – «παραγγελιά».
Εσείς, ειδικά, έχετε κανένα συγκεκριμένο λόγο να θάβετε τους οικισμούς;
Κάποιοι διαδίδουν για ένα οικογενειακό χωραφάκι μέσα στο Γ.Π.Σ. Αληθεύει;
Τελειώνοντας για σήμερα, οφείλουμε να ρωτήσουμε και τον κοινοτάρχη Σταμάτας κ. Γεώργιο Κόκκαλη γιατί σιωπά για το θέμα των οικισμών της περιοχής αρμοδιότητάς του. Είναι και δική του προσωπική επιλογή το ξεπούλημα των οικισμών ή μήπως έχει λάβει εντολές «άνωθεν» να σφυρίζει αδιάφορα, λες και δε συμβαίνει τίποτα;
Καλό το ενδιαφέρον για τον συνεταιρισμό κ. Κόκκαλη πλην όμως πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι προέχει το θέμα των οικισμών για το οποίο έχετε υποχρέωση να τοποθετηθείτε ως αιρετός κοινοτάρχης Σταμάτας. Αναμένουμε εναγωνίως.
Θα επανέλθουμε.

Categories: DIMOTISD, FRONTPAGE

2 replies »