FRONTPAGE

«ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ ΑΠΟ ΤΟΝ κ ΦΩΤΑΚΗ. ΚΡΙΜΑ…»

Πάνω από 50 άτομα έδωσαν το παρών στην πρόκληση της πρωτοβουλίας πολιτών για το ζήτημα της Αμυγδαλέζας, τον οικισμό προ του 1923 της Σταμάτας, που περιέργως παραμένει χρόνια τώρα εκτός σχεδίου πόλης. Από πλευράς παρατάξεων παραβρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης και η δημοτική σύμβουλος Αγγελική Πέππα («Ανοιχτοί Ορίζοντες»),  ο Νίκος Κλήμης από τους «Μαζί για τον Διόνυσο» και ο Παναγιώτης Πανάγος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ).

Ουδείς εκπροσώπησε την διοίκηση, ουδείς επίσης παρέστη από την παράταξη του Χρήστου Τσεβά («Η πόλη μας, το Σπίτι μας»), που είναι και Σταματιώτης, ενώ την “Εύπολι” εκπροσώπησε ο υποψήφιος στις εκλογές του Μαϊου 2019 Μανώλης Ζωγραφάκης.

«Εμείς ως διοίκηση είχαμε στείλει τα περιγράμματα με πορτοκαλί χρώμα για όλους τους οικισμούς, δεν είχαμε εξαιρέσει κανέναν» τόνισε ο κ Ζαμάνης, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την τωρινή στάση του Δήμου Διονύσου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γιάννη Φωτάκη, που …ξέχασε την περιοχή αυτή, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στην εισήγησή του, εν αντιθέσει με άλλους οικισμούς οι οποίοι δημιουργήθηκαν πολύ αργότερα.

Εδώ δηλαδή έχουμε το παράδοξο, δομημένες περιοχές, που έχουν προτεραιότητα, επειδή ακριβώς προϋφίστανται του 1923, όπως η Αμυγδαλέζα, αλλά και τα Σπάτα ή η Παλαιοσταμάτα, να εγκαταλείπονται εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και να αγνοούνται ως ανύπαρκτες. Οι περιοχές αυτές δεν έχουν αναγνωρισμένα όρια των οικισμών τους γιατί, όπως θεωρούν οι μόνιμοι κάτοικοι,  η Διοίκηση, εδώ και περίπου εννέα δεκαετίες, παραπαίουσα στο χάος τόσο της γραφειοκρατίας όσο και διαφόρων συμφερόντων ασύμβατων προς κάθε έννοια δικαίου, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στα νόμιμα και απαράγραπτα δικαιώματά τους.

Από τη στιγμή που ένας οικισμός προϋφίσταται του 1923 δεν ισχύουν οι ποικίλες  Ζ.Ο.Ε., Ζώνες Πεντελικού, δασικές διατάξεις, πράξεις αναδασώσεων, κλπ.. Εν προκειμένω, ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλοι οι προϋφιστάμενοι οικισμοί του 1923, πλην της Σταμάτας, έχουν  αναγνωρισμένα όρια. Το γιατί θα πρέπει να αναζητηθεί σε λάθη, παραλείψεις ή και σκοπιμότητες τοπικών αρχόντων σε βάθος χρόνου.

Στη συγκέντρωση που έγινε σήμερα το πρωί στην ταβέρνα «Λεωνίδας», εκτός του Διονύση Ζαμάνη, μίλησε ο πολιτικός μηχανικός Χριστόφορος Πασιπουλαρίδης, άριστος γνώστης των πολεοδομικών θεμάτων της περιοχής και όχι μόνον.

«Είχε γίνει προσπάθεια με τα πορτοκαλί διαγράμματα να μπει η Αμυγδαλέζα σε τροχιά ένταξης στο σχέδιο πόλης. Στην πρόσφατη ωστόσο εισήγηση του κ Φωτάκη δεν υπάρχει ούτε λέξη για την περιοχή. Είναι κρίμα να μένει πίσω το θέμα. Πρέπει να ακουστεί η δική σας φωνή ώστε να μην διαχωρίζονται οι περιοχές, να μην υπάρχουν οικισμοί δύο ταχυτήτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Πασιπουλαρίδης.

Εν κατακλείδι αποφασίστηκε από τους κατοίκους να εκδοθεί ψήφισμα και να παραδοθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ προτάθηκε ακόμη να ενεργοποιηθεί ο Σύλλογος Οικιστών της Αμυγδαλέζας, που βρίσκεται εσχάτως σε αδράνεια.

 

-Σχετικά άρθρα:

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ “ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ” ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (10ΠΜ)

-ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ; ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ;

-DIMOTISD: «ΤΑ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ κ ΦΩΤΑΚΗ»

Categories: FRONTPAGE, ΝΕΑ