ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΠΟΓΡΑΦΗ 1907 (ΦΕΚ): ΙΔΟΥ ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΡΟ ΤΟΥ 1923

Τη Δευτέρα-29 Ιουνίου συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το φλέγον θέμα των οικισμών, των προϋφιστάμενων του 1923, λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει πλήθος ιδιοκτητών-δημοτών και όχι μόνον στην αξιοποίηση της περιουσίας τους. Στις 12 Μαϊου η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνήλθε σε Τακτική Συνεδρίαση ύστερα από την υπ’ αρ.πρωτ. 10340/8-5-2020 πρόσκληση του κ. Φωτάκη Ιωάννη, Αντιδημάρχου Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών & Προέδρου Ποιότητας Ζωής. Η σχετική εισήγηση του κ Φωτάκη εγκρίθηκε και έλαβε τη μορφή απόφασης, της υπ’ αριθμόν 13/2020, η οποία και έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση. Είναι το ΘΕΜΑ 3ο της ημερήσιας διάταξης με τίτλο: «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΩΣ ΠΡΟΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 1923 ΟΠΩΣ ΣΥΝΑΡΤΑΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ».

Πουθενά στην εισήγηση του κ Φωτάκη δεν υπάρχει το όνομα του οικισμού «Αμυγδαλέζα». Το περίεργο του πράγματος αποκάλυψε με σειρά δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες ο Δημότης Διονύσου (dimotisd.blogspot.com).

Το dionysospost, κατόπιν έρευνας, βρήκε το ΦΕΚ του 1908, με το οποίο επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής πληθυσμού της 27 Οκτωβρίου 1907, όπου η Αμυγδαλέζα είχε τότε 179 κατοίκους έναντι 188 της Σταμάτας. Στο δε Μπογιάτι αντίστοιχα καταμετρήθηκαν 97 κάτοικοι. Στον ίδιο επίσημο κατάλογο των αποτελεσμάτων δεν υπάρχουν ονόματα οικισμών τα οποία ο κ Φωτάκης συμπεριλαμβάνει στην εισήγησή του, ενώ στον αντίποδα για την Αμυγδαλέζα δεν λέει κουβέντα. Γιατί; Τι κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη μεθόδευση;

Το ιστορικό φύλλο Νο 28 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος Α’), όπου η Αμυγδαλέζα μνημονεύεται ως Μαγδαλέζα, έχει ως εξής:

1

2

1908

 

3

 

-Σχετικά άρθρα:

-ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΡΟ ΤΟΥ ’23 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-“ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο …ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ;”

-«ΝΟΜΩ ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ Ο ΦΩΤΑΚΗΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΑΡΧΕΣ»

-«ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ…»

-«ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ ΑΠΟ ΤΟΝ κ ΦΩΤΑΚΗ. ΚΡΙΜΑ…»

 

Categories: ΙΣΤΟΡΙΑ

1 reply »