ΝΕΑ

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Την αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης  και την κατάργηση της απλής αναλογικής το επόμενο εξάμηνο προανήγγειλε ο Τάκης Θεoδωρικάκος. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΘΕΜΑ 104,6” ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «το επόμενο 6μηνο θα τακτοποιήσουμε το εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης γιατί η απλή αναλογική στην ιδεοληπτική της εφαρμογή παρά λίγο να διαλύσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες».

Πρόσθεσε  δε ότι «ήταν πολύ θετικά τα στοιχεία του προηγούμενου συστήματος, αλλά θα το συζητήσουμε με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης».

Παράλληλα ο υπουργός  ανακοίνωσε την αλλαγή του συστήματος απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας. Με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών θα θεσπιστεί σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την  απονομή ιθαγένειας σε αλλοδαπούς-αλλογενείς.

«Οι πολίτες που θέλουν να γίνουν Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα δύο φορές να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις κύρους, διασφαλισμένες για το αδιάβλητό τους όπου αν αποδεικνύουν καλή γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και των θεσμών μας θα μπορούν να γίνονται Έλληνες» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Το σύστημα θα γίνει δίκαιο, γρήγορο, αντικειμενικό και απολύτως διαφανές, για να μην υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις ούτε για γραφειοκρατία και διαφθορά. Δεν αλλάζουμε τις προϋποθέσεις που μπορεί κάποιος να γίνει Έλληνας, αλλά στη συνέχεια όλοι αυτοί περνούσαν από εξετάσεις σε επιτροπές που έχουν πολύ μεγάλη καθυστέρηση» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «εκκρεμούν 35.000 αιτήσεις. Υπάρχουν αιτήσεις από το 2011».

Με αφορμή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Θεδωρικάκος εξήγγειλε, επίσης, ότι «στόχος μας είναι να υπάρξει πλήρης αντισεισμική προστασία όλων των σχολείων και των κτηρίων της Αυτοδιοίκησης, να ελεγχθούν όλα τα κτήρια και να γίνουν αναβαθμίσεις όπου χρειάζεται». Και διευκρίνισε ότι «αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, οφείλουμε να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να αισθάνονται ασφαλή τα παιδιά μας».

Επανέλαβε ότι οι προσκλήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα βγουν το πρώτο 15ημερο του Ιουλίου καθώς και ότι οι δήμοι διευκολύνονται στις μελέτες με τη χρήση μηχανικών από το ειδικό μητρώο που έχει δημιουργήσει η ΕΕΤΑΑ. Συμπλήρωσε ακόμα, ότι τα έργα στο «Αντώνης Τρίτσης» έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ ειδικά στις πόλεις «μιλάμε για έργα αστικής αναζωογόνησης που δίνουν άλλη πνοή με αναπλάσεις, χώρους στάθμευσης, ενώ υπάρχει και ισχυρός κοινωνικός χαρακτήρας».

*Πηγή: localit.gr

Categories: ΝΕΑ