ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΑΡΓΑΚΟΥ

Σοβαρές αντιδράσεις διατυπώθηκαν στο χθεσινοβραδινό, με τηλεδιάσκεψη πάντα, Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα υπ’ αριθμόν 6 της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε τη «Λήψη Απόφασης έγκρισης συμμετοχής του Δήμου Διονύσου ως πλειοδότη σε ηλεκτρονικά γενόμενη εκπλειστηρίαση του ακινήτου “Εκπαιδευτήρια Β. Καργάκου & Σία Ε.Π.Ε.” την Πέμπτη-3 Σεπτεμβρίου 2020 και εξουσιοδότηση του Δημάρχου υποβολής προσφοράς για την αγορά του ακινήτου».

«Ο Δήμος δεν αγοράζει, ούτε κατασκευάζει σχολεία. Αυτή τη δουλειά την κάνει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) για λογαριασμό του κράτους, το οποίο είναι υπεύθυνο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να παρέχει παιδεία στους πολίτες. Δεν είναι λογικό από τη στιγμή που ο Δήμος δεν έχει την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση, καθώς ακόμη και τα μίσθια των ενοικιαζόμενων σχολείων της περιοχής καταβάλει, ως όφειλε, η Πολιτεία, να προβεί σε μια τόσο μεγάλη και ασύμμετρη δαπάνη».

Την άποψη αυτή εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση ο Διονύσης Ζαμάνης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης («Ανοιχτοί Ορίζοντες») και δημιούργησε προβληματισμό στο σώμα. Αντιρρήσεις επίσης με επιχειρήματα πρόβαλε και ο Κωστής Κουριδάκης («Εύπολις»).

Κατόπιν τούτου αποφασίστηκε να αποσυρθεί το θέμα και να παραπεμφθεί σε Διαπαραταξιακή Επιτροπή για περαιτέρω επεξεργασία.

Η εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Παιδείας Νίκου Καρυστινού χαρακτήριζε την προσφορά «δελεαστική», με δυο λόγια «μεγάλη ευκαιρία», και  ζητούσε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να συμμετάσχει ο Δήμος Διονύσου ως πλειοδότης «στην ηλεκτρονικά γενόμενη εκπλειστηρίαση ακινήτου της εταιρείας “Εκπαιδευτήρια Β. Καργάκου & Σία Ε.Π.Ε.” την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 10:00, με κωδικό δημοπρασίας LDOON7nX37, κτιρίου δύο ορόφων 4.066μ2 με οικόπεδο 9.457μ2 και έτος κατασκευής 2006 με τιμή πρώτης προσφοράς 1.840.000 ευρώ, προσφέροντας ο Δήμος την τιμή αυτή και πλειοδοτώντας μέχρι 10% έως 12% επί του ποσού της τιμής της πρώτης προσφοράς».

Στο εν λόγω κτίριο στεγάζονται τα: 1) ΕΠΑΛ Διονύσου, 2) ΙΕΚ Αγίου Στεφάνου, 3) το 3ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου, που εξυπηρετούν 500 περίπου μαθητές. Το συμφωνηθέν ενοίκιο είναι πάνω από 15.000, το οποίο εξυπηρετείται με επιδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως το ίδιο συμβαίνει, για παράδειγμα, και με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου. Ο Δήμος Διονύσου δηλαδή δεν επιβαρύνεται ούτε ευρώ από την  λειτουργία τους.