ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΟΡΑΜΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ»

Σοβαρές ελλείψεις στην πρόταση της διοίκησης για το οικιστικό πρόβλημα διαπιστώθηκαν κατά την χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεχίστηκε και δεύτερη ημέρα με μοναδικό θέμα το υπ’ αριθμόν 7 της ημερήσιας διάταξης, με τίτλο: «Διατύπωση πλαισίου θέσεων Δήμου Διονύσου κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου “Για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας”, όσον αφορά το οικιστικό».

Ολόκληρες περιοχές, οικισμοί προ του 1923, με προνόμια επομένως, δεν συμπεριλήφθηκαν καν στην εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών Γιάννη Φωτάκη, ή αναφέρονται ως οικιστικές πυκνώσεις, πράγμα το οποίο είναι λάθος.

«Διαχωρίζετε τους οικισμούς σε κατηγορίες, πράγμα απαράδεκτο. Ωραία τα ευχολόγια, αλλά με αυτά δεν γίνεται δουλειά» παρατήρησε ο Διονύσης Ζαμάνης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης («Ανοιχτοί Ορίζοντες»), διαφωνώντας με τη φιλοσοφία του σχεδίου που εισήχθη προς έγκριση από το σώμα. Λίγο μετά αποχώρησε και δεν ψήφισε.

78149

Για «τεράστια αδικία που συντελείται απέναντι σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες δεν είναι μια και δυο, αλλά πολλές», έκανε λόγο η Αγγελική Πέππα, πρώην Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.

«Υπάρχουν καλές προθέσεις στην εισήγηση» ανέφερε, «αλλά δεν αναφέρονται πουθενά εκτάσεις της ζώνης προστασίας του Πεντελικού, κατηγοριών Α,Β και Γ, δηλαδή τοποθεσίες της Ροδόπολης, της Σταμάτας, του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, η Αμυγδαλέζα επίσης. Σε κάποιο σημείο λέτε για πορτοκαλί περίγραμμα,  που θα έπρεπε όλες οι περιοχές να καλυφθούν, άρα έρχεστε να δικαιώσετε τη δική μας θέση, που τότε ως αντιπολίτευση κατακρίνατε. Τα Μαγγινέικα και η Αμυγδαλέζα μνημονεύονται κακώς ως οικιστικές πυκνώσεις. Τα Μαγγινέϊκα  και η Αμυγδαλέζα είναι αναγνωρισμένοι οικισμοί προ του 1923. Και πόσες άλλες περιοχές του Δήμου Διονύσου δεν αναφέρονται. Είναι ελλιπής η εισήγηση. Πρέπει να αποσυρθεί το θέμα, να συμπληρωθεί και να έρθει ολοκληρωμένο για να το ψηφίσουμε όλοι».

Παραδόξως ο υπογράφων την εισήγηση κ Φωτάκης συμφώνησε με την τοποθέτηση της κ Πέππα:

«Έχει δίκιο η κ Πέππα, πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις άλλες περιοχές».

Κι ακόμη, το πιο παράδοξο απ’ όλα είναι ότι οι εκλεγμένοι στην Κοινότητα Σταμάτας κ Κριεμάδης, Τσεβάς, αλλά και οι εκ Σταμάτας ορμώμενοι Χρήστος Πέππας, Γεωργία Κριεμάδη, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το ζήτημα με τα Μαγγινέϊκα, την Αμυγδαλέζα, το Κουκουνάρθι, την περιοχή που αρχίζει μετά το γήπεδο ποδοσφαίρου και φθάνει μέχρι τη λίμνη Μαραθώνα, δεν άρθρωσαν λέξη.

Η ψηφοφορία ωστόσο δεν αναβλήθηκε, όπως ζήτησε η κ Πέππα. Ο Δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης είπε να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά δημιουργήθηκε αμηχανία όταν ο προεδρεύων του Δημοτικού Συμβουλίου Θόδωρος Στάϊκος ρώτησε «ποιο είναι το διατακτικό», καθότι ασαφές το κείμενο.

«Ποιος το συνέταξε;» αναρωτήθηκε ο Καλαφατέλης.

«Τα …παιδιά» απάντησε ο υπάλληλος Μανώλης Σερασκέρης, εννοώντας συναδέλφους του δημοτικούς υπαλλήλους και προκαλώντας βεβαίως θυμηδία.

«Υπεύθυνοι για τις εισηγήσεις δεν είναι τα …παιδιά, αλλά οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι» τον έβαλε στη θέση του ο Δήμαρχος.

Τελικώς, με αυτά και με εκείνα η «ελλιπής εισήγηση», γραμμένη όπως φαίνεται από τα διαλαμβανόμενα στο πόδι, πέρασε κατά πλειοψηφία, με την υπόσχεση του κ Φωτάκη ότι θα συμπληρωθεί.

Αν είναι να τη συμπληρώσουν τα …παιδιά, τότε δέσαμε. Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι…

 

-Σχετικά άρθρα:

-Η 20ΕΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΠΑΤΩΝ-ΠΑΛΑΙΟΣΤΑΜΑΤΑΣ

-ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «ΜΑΡΑΘΩΝ» Η ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ ΤΟ 1912 (ΦΕΚ)

-ΑΠΟΓΡΑΦΗ 1907 (ΦΕΚ): ΙΔΟΥ ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΡΟ ΤΟΥ 1923

 

 

Categories: ΚΟΙΝΩΝΙΑ