ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΙΟΣ ΜΕΙΩΣΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ;

Του Πέτρου Κωστή.

Το επιχείρημα ότι τα ετήσια έσοδα του Δήμου, βάσει των οποίων υπολογίζεται το 1,5% για τις επιχορηγήσεις των φορέων, εμφανίζονται μειωμένα, επειδή υπήρξε πέρσι πρόβλημα με τους ανείσπρακτους λογαριασμούς της ύδρευσης, δεν είναι ακριβές. Ή μάλλον πρόκειται για τη μισή αλήθεια, η οποία βγαίνει εμπρός με την πρώτη ευκαιρία, σαν καραμέλα, ως στάχτη στα μάτια των αδαών και απληροφόρητων.

Η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας. Το …ψαλίδι που ξεκίνησε από πέρσι και συνεχίστηκε φέτος με πιο χονδροκομμένο τρόπο οφείλεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε κάποιο μανδαρίνο των υπηρεσιών, μόνιμο υπάλληλο εννοείται. Ο οποίος δεν έχει διαβάσει προφανώς το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ειδικά εκείνο το κεφάλαιο που αναφέρει ότι «ο δημόσιος υπάλληλος οφείλει πρωτίστως να εξυπηρετεί το συμφέρον του πολίτη». Όπως βεβαίως δεν το έχουν διαβάσει και άλλοι του σιναφιού του που ταλαιπωρούν καθημερινά τον κοσμάκη, ζητώντας και απαιτώντας ένα …σκασμό χαρτιά για τα πιο απλά πράγματα.

Ανακάλυψε, λέει, ο εν λόγω κύριος μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία στα ετήσια έσοδα δεν υπολογίζονται όσα χρήματα μπαίνουν στο ταμείο και αποτελούν οφειλές ανείσπρακτες του προηγούμενου ή προηγούμενων ετών. Μιλάμε για ένα ποσόν της τάξης των δύο εκατομμυρίων τουλάχιστον, κάθε χρόνο. Δύο εκατομμύρια, επαναλαμβάνουμε, όχι πέντε και δέκα χιλιάδες ευρώ.

Ο Επίτροπος ωστόσο, του Ελεγκτικού Συνεδρίου επίσης, έχει τελείως διαφορετική άποψη. Θεωρεί ότι τα έσοδα είναι έσοδα, απ’ όποια πηγή κι αν προέρχονται. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο όλα τα χρόνια έδινε την έγκρισή του, βάζοντας φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στα εντάλματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι υπάλληλοι υπερβάλλουν εαυτούς  και παρουσιάζονται βασιλικότεροι του βασιλιά. Ούτε βεβαίως η τελευταία. Καθημερινά άλλωστε έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας. Ο καθένας μόνιμος υπάλληλος στήνει το δικό του φέουδο και λογαριασμό δεν δίνει. Στην Ελλάδα ζούμε. Ούτε είναι τυχαίο που ο Έλληνας φορολογούμενος, βιοπαλαιστής, οικογενειάρχης, ακούει δημόσιο ή υπηρεσίες και τρέχει μακριά. Έχει σιχαθεί…

Σε όλο αυτό το γνωστό τοις πάσι, άρρωστο σκηνικό η εύλογη απορία είναι η εξής: Οι δημότες, ποιον ψήφισαν στις εκλογές; Τον δημόσιο υπαλληλίσκο με τα διάφορα κόμπλεξ που νομίζει ότι απόκτησε εξουσία, ή τη νόμιμη δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση;

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ

1 reply »