ΝΕΑ

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΑΤΟΥΛΗ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ: «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΑ ΦΡΕΑΤΙΑ»

Με κατεπείγον έγγραφο προς τους Δήμους ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ζητά να διασφαλιστεί ότι έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια του οδικού δικτύου τους, ενόψει του κυκλώνα Ιανού που αναμένεται τις επόμενες ώρες.

«Αναγκαία η άμεση κινητοποίηση όλων μας, για να θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων της Αττικής» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά προς τους δημάρχους, από τους οποίους ζητά άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ζητά να διασφαλιστεί ότι έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια του οδικού δικτύου τους και να δοθεί άμεση προτεραιότητα σε εκείνα που παρουσιάζουν προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων. Σημειώνεται ότι, με εντολή του, τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας από χθες το πρωί έχουν εντατικοποιήσει τις αυτοψίες, τις οποίες ήδη διενεργούν σε καθημερινή βάση όλο τον χρόνο, στα ρέματα της Αττικής που είναι σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.

Στο Δήμο Διονύσου συνήλθε σήμερα το μεσημέρι το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, «το οποίο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, εκτίμησε την κατάσταση και αποφάσισε την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του σπάνιου αυτού φαινομένου (του «Ιανού»), με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των πολιτών καθώς και των περιουσιών τους».

Επισημαίνεται ακόμη πως «επιβεβαιώθηκε ότι έχει ήδη επισπευθεί ο έλεγχος και καθαρισμός των φρεατίων στο οδικό δίκτυο και των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων, η κοπή των ιδιαίτερα επικίνδυνων δέντρων, ο έλεγχος των επικίνδυνων ρεμάτων σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και ο καθαρισμός του οδικού δικτύου με το ηλεκτρικό σάρωθρο του Δήμου. Επίσης, έχουν τροποποιηθεί τα δρομολόγια της Διεύθυνσης Καθαριότητας, προκειμένου τα απορριμματοφόρα και οι αρπάγες να προλάβουν να καθαρίσουν το Δήμο πριν από την κορύφωση της κακοκαιρίας».

Όλα αυτά βεβαίως θα κριθούν στην πράξη, ανάλογα και με την ένταση του φαινομένου στην περιοχή μας.

Στη συνάντηση αυτή δεν κλήθηκαν οι εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια στις τάξεις των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο και σπεύδουν να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη. Η δυσαρέσκεια αυτή εκφράστηκε μάλιστα δημόσια και με έντονο τρόπο.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Οι πολίτες καλούνται για τις επόμενες ημέρες  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να μην εναποθέτουν ογκώδη, αλλά και κηπαία απορρίμματα, τα οποία ενδέχεται να παρασυρθούν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Επίσης, θα πρέπει να ασφαλίσουν τυχόν αντικείμενά τους που ενδέχεται να παρασυρθούν και να φροντίσουν προκειμένου να είναι καθαρά τα φρεάτια και οι υδροροές εντός της κατοικίας τους. 

Είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό όλοι οι πολίτες να ακολουθούν τις πιο κάτω σημαντικές οδηγίες/επισημάνσεις της πολιτικής προστασίας:

-Να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις άσκοπες μετακινήσεις.

-Να μη διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα.

-Να μη διέρχονται κάτω από μεγάλα δένδρα, πινακίδες, φράχτες, καλώδια, κολώνες και σταθμούς ηλεκτρισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να αποφεύγουν τη διαμονή τους σε υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους, κυρίως σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές.

Σημειώνεται ότι οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το “μάτι”, το κέντρο δηλαδή του κυκλώνα. Δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο και μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά είναι πιο ασθενείς, γενικά πιο βραχύβιοι και μικρότεροι σε μέγεθος από τους τροπικούς κυκλώνες. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνια φαινόμενα, τα οποία συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν και να γίνουν συχνότεροι στην περιοχή της Μεσογείου λόγω κλιματικής αλλαγής.

Για αναλυτικές Οδηγίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο σύνδεσμο https://www.civilprotection.gr/el καθώς και την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής στο σύνδεσμο http://www.patt.gov.gr/site/

Categories: ΝΕΑ