ΝΕΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ελάχιστες φέρεται να είναι οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στην Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr:

  • Δεν υπάρχει κείμενο πάρα μόνο σκέψεις που, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο βρίσκονται στο 95% και, σύμφωνα με τον κ. Κοντιαδη, στο 75%.
  •  Το τελικό κείμενο θα δοθεί στην ΚΕΔΕ σε περίπου ένα μήνα.

Μάλιστα ο ΥΠΕΣ ζήτησε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να δώσει και η Ένωση τις προτάσεις της.

Κι αυτό παρότι, η επιτροπή Κοντιαδη στην οποία συμμετέχει και η ΚΕΔΕ, έχει να συνεδριάσει για μήνες.

Ελάχιστες αρμοδιότητες

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες:

— Η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για την οποία ο κ. Κοντιάδης, είχε προαναγγείλλει ότι θα μεταφερθεί στους Δήμους, παραμένει στο κεντρικό κράτος. Ο κ. Κοντιάδης εξήγησε ότι αυτό γίνεται λόγω κορωνοϊού! Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΕΣ Τ. Θεοδωρικάκος είχε επιβεβαιώσει τον περασμένο Ιούλιο ότι θα μεταφερθεί η πρωτοβάθμια υγεία στους δήμους. Κι αυτό παρά την ενόχληση Κικίλια. Κι επειδή και τον περασμένο Ιούλιο, υπήρχε κορωνοϊός, εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος κέρδισε σε αυτό το μπρα-ντε-φερ των δύο υπουργών.

— Νηπιαγωγεία και δημοτικά επίσης παραμένουν στο κεντρικό κράτος. Και οι Δήμοι, προκειμένου να «χρυσωθεί» το χάπι θα συμμετέχουν σε κάποιες επιτροπές που θα εισηγούνται ωρολόγια προγράμματα και χωροταξικό σχολείων.

— Ακόμη δεν έχει αποφασισθεί η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί, και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε δήμους, Περιφέρειες. O κ. Θεοδωρικάκος και ο κ. Κοντιάδης αν και δεν μίλησαν για κατάργηση των Aποκεντρωμένων επανέλαβαν ότι αρμοδιότητες τους θα μεταφερθούν στους δήμους και στις περιφέρειες και σε όποιες από αυτές δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα θα παραμείνουν στο κεντρικό κράτος. Πάντως απέφυγαν να διευκρινίσουν ποιες θα είναι αυτές.

Μ’ αυτά και με αυτά, με βάση τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι η περίφημη μεταφορά αρμοδιοτήτων θα εξαντληθεί στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, στην οποία τόσο επιμένει εσχάτως ο κ. Θεοδωρικάκος. Πρόκειται για τη δομή που είχε καταργήσει ο νυν Πρωθυπουργός ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επανασύστησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

*Πηγή: aftodioikisi.gr

Categories: ΝΕΑ