FRONTPAGE

«ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ»

Ο νεολογισμός «συνεργατικός εθελοντισμός» εφευρέθηκε για να βολευτεί η κ Γιαννέτου, ως έμμισθη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της ΔΕ Διονύσου, υποστηρίζει η Αγγελική Πέππα, δημοτική σύμβουλος, τονίζοντας ότι εθελοντισμός αντί αμοιβής δεν υφίσταται. Διερωτάται επίσης αν «η εθελοντική εργασία που προσφέρουν όλοι οι άλλοι εθελοντές», όπως για παράδειγμα οι πυροσβέστες, «θεωρείται υποδεέστερη αυτής της κ. Γιαννέτου;»

Σε άρθρο της που ανέβηκε στο facebook των «Ανοιχτών Οριζόντων», της παράταξης που είναι μείζων αντιπολίτευση, η κ Πέππα με επιχειρήματα αναφέρεται και στον κ Καρυστινό, υπονοώντας ότι του αρέσει η προβολή και η …λεζάντα στα κοινωνικά μέσα, αλλά και στον Γενικό Γραμματέα Στέφανο Μιχιώτη, που καίτοι μετακλητός υπάλληλος, διοργανώνει καφενειακού τύπου συναντήσεις καταστρατηγώντας τους θεσμούς.

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΔΙΟΦΥΟΥΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ»

Μετά από δημοσιοποίηση της πρόθεσης της εθελόντριας κ. Χ. Γιαννέτου να αποχωρήσει από την προσφορά της στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Καρυστινός αναφέρει σε ανάρτησή του ότι κατόπιν συνάντησης του με την κ. Γιαννέτου παρουσία και του Γ.Γ. κ. Μιχιώτη, αποφασίστηκε η τροποποίηση της σχέσης της κ. Γιαννέτου με το Δήμο από εθελοντική σε συνεργατική.

Δε γνωρίζω προσωπικά την κ. Γιαννέτου, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το εθελοντικό της έργο είναι άξιο συγχαρητηρίων, όπως, εξάλλου, και όλων των εθελοντών που προσφέρουν ανιδιοτελώς στις δομές και τις δράσεις του Δήμου. Θυμίζω την εθελοντική αιμοδοσία που κυριολεκτικά σώζει ζωές, τα Πολυιατρεία, τα πολιτιστικά κέντρα. Ορισμένοι μάλιστα εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό άκρως επικίνδυνες συνθήκες  όπως συμβαίνει με εκείνους που συμμετέχουν στα εθελοντικά κλιμάκια Πυρασφάλειας, τα οποία κατά την καλοκαιρινή περίοδο επιχειρούν δεκάδες φορές, σβήνοντας πυρκαγιές και  αποσοβώντας τα χειρότερα για τις ζωές και τις περιουσίες των δημοτών. Η ανιδιοτελής προσφορά όλων των παραπάνω αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, διότι βασίζεται στην ουσία του πνεύματος του εθελοντισμού, δηλαδή στη μη υποχρεωτική αλλά ηθελημένη παροχή υπηρεσιών του εθελοντή χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής και χωρίς ο ίδιος να περιμένει κανένα αντάλλαγμα. Συνεπώς, όταν ένας εθελοντής ( που προφανώς  δεν ενδιαφέρεται για ανταλλάγματα διότι άλλως δε θα ήταν εθελοντής), παύει να θέλει να προσφέρει, απλώς αποχωρεί  και πολύ περισσότερο δε διαπραγματεύεται την απόφασή του αυτή.

Προς τι, λοιπόν, η προκλητικά προβεβλημένη συνάντηση των κυρίων Καρυστινού και Μιχιώτη με την κ. Γιαννέτου και η μετατροπή της περαιτέρω σχέση της με το Δήμο σε συνεργατική; Τι σημαίνει τελικά συνεργατική όταν πρόκειται για εθελοντισμό; Ζήτησε η κ. Γιαννέτου αντάλλαγμα για την αναμφίβολα σημαντική και αξιόλογη προσφορά της υπηρεσίας της στη Βιβλιοθήκη ή της προσφέρθηκε προκειμένου να εξακολουθήσει να προσφέρει; Νομιμοποιείται ο Δήμος να προβεί σε έμμισθη συνεργασία με την κ. Γιαννέτου για την συνέχιση της παροχής της μέχρι τώρα εθελοντικής της υπηρεσίας; Έχει νομίμως προβλεφθεί θέση δημοσίου υπαλλήλου για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη κι αν ναι η πρόσληψη δεν υπόκειται στη διαδικασία αξιολόγησης του ΑΣΕΠ με θέσπιση κριτηρίων και σχετική μοριοδότηση;  Η εθελοντική εργασία που προσφέρουν όλοι οι άλλοι εθελοντές που προανέφερα, θεωρείται υποδεέστερη αυτής της κ. Γιαννέτου;

Για την α λα καρτ «ευαισθησία» της Δημοτικής Αρχής απέναντι στον εθελοντισμό, για το βάπτισμα αυτού ως συνεργατικού, για την νομιμότητα έμμισθης συνεργασίας μεταξύ εθελοντών και Δήμου, για όλα τα παραπάνω, παρότι ζήτησα επιτακτικά εξηγήσεις σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, απάντηση από τη Δημοτική Αρχή δεν δόθηκε. Εξάλλου αυτή είναι η πάγια και προσφιλής τακτική του κ. Καλαφατέλη και των αντιδημάρχων του, να μην απαντούν στα συσσωρευμένα ερωτήματα της αντιπολίτευσης.

Αντιθέτως, ο βολικός απανταχού παρών μετακλητός υπάλληλος κ. Μιχιώτης, έλαβε την ιδιωτική πρωτοβουλία να με καλέσει σε συνάντηση (!) προκειμένου να μου εξηγήσει τι σημαίνει ο – δικής του έμπνευσης-  όρος «συνεργατικός εθελοντισμός»!!!. Αγνοώ , μάλιστα, ποιοι άλλοι είχαν προσκληθεί στη συγκεκριμένη συνάντηση και με ποια κριτήρια αφού η πρόσκληση μου απευθύνθηκε εκ του προχείρου τηλεφωνικά, όπως εξάλλου συνηθίζεται σε μια κοινωνικού τύπου συνάθροιση. Σαφέστατα επέλεξα να μην παραβρεθώ,  αρνούμενη να συμμετάσχω σε τέτοιου τύπου πρακτικές που λειτουργούν στο περιθώριο του θεσμικού πλαισίου ενώ αυτό είναι ξεκάθαρο. Τίθεται, όμως, ένα σοβαρό ζήτημα που άπτεται της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών: από πού προκύπτει η νομιμοποίηση ενός μετακλητού υπαλλήλου, όπως είναι ο κ. Μιχιώτης, να καλεί ιδιωτικά και συνεπώς εκτός πλαισίου λειτουργίας των θεσμικών οργάνων, δημοτικούς συμβούλους (και πιθανώς όχι μόνο),  για να απαντά στα ερωτήματα που αυτοί θέτουν κατά τις συνεδριάσεις του ανώτατου οργάνου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο; Ποιος δίνει το δικαίωμα στον κ. Μιχιώτη να παρακάμπτει τις δημοκρατικές διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου και να παρέχει επιλεκτικά εξηγήσεις σε καφενειακού τύπου συναντήσεις όπου φυσικά δεν τηρούνται πρακτικά;  Ο δήμαρχος κ. Καλαφατέλης που προφανώς βολεύεται από την συγκεκριμένη πρακτική, θα πάρει επιτέλους θέση;

Σε κάθε περίπτωση, ας αντιληφθεί ο μη εκλεγμένος κ. Μιχιώτης ,ότι τα ερωτήματα που τίθενται προς τη Δημοτική Αρχή από τις εκλεγμένες παρατάξεις τις αντιπολίτευσης κατά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, στον ίδιο φυσικό χώρο πρέπει να απαντώνται διότι αφορούν όλο το εκλεγμένο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος του οποίου δεν είναι ο κ. Μιχιώτης. Αν ο ίδιος κόπτεται για την παροχή ενημέρωσης  και επεξηγήσεων  όρων και εννοιών, ας το κάνει, τουλάχιστον, εν ώρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου κι ας φροντίσει αυτή τη φορά μέσα από τον θεσμικό του ρόλο, οι συνεδριάσεις του οργάνου αυτού να γίνονται live streaming, όπως επιτάσσουν οι συνθήκες του  covid κι έχουν αιτηθεί παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ώστε όχι μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και όλοι οι δημότες  να έχουν πρόσβαση στα ευχάριστα επιμορφωτικά σεμινάρια του κ. Μιχιώτη.

Επί της ουσίας, πάντως, αναμένουμε για ακόμα μια φορά απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή. Αναφέρομαι  πρωτίστως στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Καρυστινό, ο οποίος ενώ υπήρξε λαλίστατος σε επίπεδο social media αναφορικά με την  περίπτωση της κ. Γιαννέτου, που με ευθύνη του ανακινήθηκε, στο δια ταύτα σωπαίνει εκκωφαντικά, μη υποστηρίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, ούτε τις ίδιες τις θέσεις του. Η περίπτωση, όμως, της συγκεκριμένης εθελόντριας αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα μιας γενικότερα αλαζονικής και απαξιωτικής στάσης της διοίκησης του κ. Καλαφατέλη,  η οποία θεωρεί το Δήμο τσιφλίκι της και έχει προκαλέσει διάχυτη δυσαρέσκεια  στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Αγγελική Πέππα

Δημοτικός σύμβουλος

«Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Categories: FRONTPAGE, ΑΠΟΨΕΙΣ