ΝΕΑ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ-ΣΟΚ: ΛΥΓΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Θετικός στον κορωνοϊό ήταν ο επικεφαλής της «Νέας Θάλπης» Δημήτρης Καμπανάρος, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του σήμερα το πρωί. «Είχε βγει θετικός στον κορωνοϊό και δεν άντεχε την πίεση. Είχε κάνει μόνος του τεστ στον εαυτό του» δήλωσε στο ΘΕΜΑ ο Στέλιος Προσαλίκας, Πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων στην Ελλάδα και στενός φίλος του Δημήτρη Καμπανάρου.

Ο 41χρονος ιδιοκτήτης της Νέας Θάλπης Δημήτρης Καμπανάρος αυτοκτόνησε, καθώς φαίνεται πως «λύγισε» από την πίεση.

«Ήταν να πάει σήμερα ο ΕΟΔΥ να του κάνει τεστ. Είχε βγει και ο ίδιος θετικός από το τεστ που έκανε στον εαυτό του. Θα του έκανε επαναληπτικό έλεγχο ο ΕΟΔΥ. Δεν άντεχε αυτά που θα έγραφαν για εκείνον πως είναι επικεφαλής δομής και είναι θετικός» συνεχίζει στο ΘΕΜΑ ο κ. Προσαλίκας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

«Το 2006 που ανοίξαμε την επιχείρηση, σχεδόν αμέσως συνειδητοποιήσαμε πόσο δύσκολο ήταν να βρούμε προσωπικό, είτε βοηθούς νοσηλευτών διετούς φοιτήσεως, είτε νοσηλευτές τετραετούς φοιτήσεως -ακόμα πιο σπάνιο-, είτε απλούς πρακτικούς νοσοκόμους χωρίς πτυχίο, που όλοι λίγο – πολύ θα εκτελούσαν τα καθήκοντα του φροντιστή ηλικιωμένων». Αυτά ήταν τα λόγια του Δημήτρη Καμπανάρου πριν από δύο χρόνια σε συνέντευξή του.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού και ενώ η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη» στην οποία ήταν επικεφαλής εμφάνισε κρούσματα κορωνοϊού, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Ένα από τα δικά του αποφθέγματα που μετατράπηκε σε «Μότο» της Νέας Θάλπης ήταν πως «η ψυχή δεν γερνάει ποτέ!». Αυτή ήταν και η στάση ζωής που είχε επιλέξει. Η αγάπη του για τη γιαγιά του Άρτεμη τον έκανε πριν από 14 χρόνια να αφιερώσει τη ζωή του αποκλειστικά στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ήταν μια «εσωτερική παρότρυνση» και αγάπη του προς τη «Μούσα» του, όπως συνήθιζε να την αποκαλεί.

Η ψυχή του «δεν γέρασε» στις 24 Μαρτίου του φετινού δύσκολου χειμώνα όταν ο ίδιος πήρε μια κρίσιμη απόφαση, τη στιγμή που ο κορωνοϊός είχε φτάσει στην Ελλάδα: να κλειστεί μέσα στο γηροκομείο μαζί με το προσωπικό του για 65 (!) μέρες. Εξήντα πέντε ημέρες καραντίνας δίπλα στους ηλικιωμένους και στους συναδέλφους του. Ο στόχος του τότε; Να μην προκύψουν επαφές που θα έθεταν σε κίνδυνο τους διαμένοντες στη δομή. 

«Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε θέση σε καραντίνα τη δομή φιλοξενίας. Στις 24 Μαρτίου πήρα την απόφαση να κλειστούμε μαζί με το προσωπικό μέσα στη δομή για 65 μέρες για λόγους ασφαλείας» δήλωσε πριν λίγες ημέρες σε δημοσιογράφους ο Δημήτρης Καμπανάρος

«Καταλαβαίνετε ποσό γενναίος ήταν. Να κλειστεί μαζί με τους ανθρώπους του μέσα στη μονάδα για να μην πάθει κανείς το παραμικρό» μας είπε άνθρωπος που τον συνάντησε πριν από λίγες ημέρες.

Όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που έδειχνε «πραγματικό ενδιαφέρον για τους ευάλωτους. Για τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Για τους ηλικιωμένους». Ο ίδιος, σε χθεσινή του συνέντευξη στο «ΘΕΜΑ», είχε επισημάνει την ανάγκη να γίνονται «περισσότερα τεστ στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων». Ήταν ένας άνθρωπος που είχε φροντίσει για το παραμικρό και φαίνεται πως η ανησυχία του να μην υπεισέλθει ο ιός στη μονάδα του ήταν τεράστια«Να σας πω την αλήθεια κάνουμε μόνοι μας εβδομαδιαία τεστ. Έτσι βρήκαμε τα κρούσματα και κινητοποιηθήκαμε. Ο ιός είναι αθόρυβος» μας έλεγε μόλις χθες ο Δημήτρης Καμπανάρος σχετικά με τη διάδοση του κορωνοϊού στην «Νέα Θάλπη» και την εμφάνιση κρουσμάτων σε προσωπικό και ηλικιωμένους.

Το βιογραφικό του Δημήτρη Καμπανάρου

Στην Ιστοσελίδα της «Νέας Θάλπης» βρίσκει κανείς με μια γρήγορη αναζήτηση τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Όπως εξηγούσε ο ίδιος η επιλογή του «αποτέλεσε καρπό καθαρά εσωτερικής παρότρυνσης και αγάπης προς τη Μούσα μου, τη γιαγιά μου την Άρτεμη». Συνήθιζε να αποκαλεί «παιδιά μου» τους ηλικιωμένους. Ο Δημήτρης Καμπανάρος, όταν έφτιαξε τη Νέα Θάλπη στον Άγιο Στέφανο, αποφάσισε να μην αφήσει κανένα ηλικιωμένο αβοήθητο. Φιλοξενούσε στη δομή πάνω από 100 άτομα. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δημιουργήσει και blog για να ενημερώνονται όλοι για όλα τα θέματα. Ο στόχος του ξεκάθαρος από την αρχή: «H ψυχή δεν γερνά ποτέ στη δική μας παρέα και στο BLOG της Νέας Θάλπης κάνουμε παρέα με όλους σας, για να μη γεράσει κανείς…».

«Αφού ολοκλήρωσα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Τμήμα Παιδαγωγικής – Φιλοσοφίας- Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) το 2001 συνέχισα τις σπουδές μου στον κλάδο της Γεροντολογίας, στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, αποκτώντας Μεταπτυχιακό (2001-2003) και Διδακτορικό τίτλο σπουδών (2003-2006 – υποτροφία του Κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης).

Το 2002 έλαβα το βραβείο DAAD για τον αλλοδαπό φοιτητή με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση σε συνδυασμό με κοινωνική προσφορά στους ηλικιωμένους στο Δήμο της Χαϊδελβέργης. Πάντα ήθελα να προσφέρω τις γνώσεις μου και τον εαυτό μου στο να βελτιώνω τη ζωή των ηλικιωμένων, έμπρακτα και όχι θεωρητικά. Έτσι επέστρεψα στην Ελλάδα το 2006 και δημιούργησα τη Μονάδα Φροντίδας και Αποθεραπείας «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο Αττικής» έγραφε σχετικά με τη μονάδα που δημιούργησε.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφάρμοσα προγράμματα εργοθεραπείας, νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης προσπαθώντας να αλλάξω το αρνητικό στερεότυπο αδυναμίας και ανικανότητας που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη για την Τρίτη και Τέταρτη Ηλικία.

Από το 2010 μέχρι το 2014 κατείχα τη θέση του Ειδικού Συμβούλου κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Ηλιούπολης. Το 2012 ο Δήμος Ηλιούπολης απέσπασε το Πανελλήνιο Βραβείο Ενεργού Γήρανσης και Διαγενεακής Αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012 μέχρι σήμερα υλοποιώ μαζί με την Μ.Κ.Ο. «50 και Ελλάς» με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία τηλεπικοινωνιών COSMOTE το καινοτόμο Πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο», στο πλαίσιο του οποίου πάνω από 6.000 συμπολίτες μας άνω των 50 ετών έχουν διδαχθεί βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet. Από το 2014 εργάζομαι ως ειδικός σύμβουλος στο Κοινωφελές Ίδρυμα «ΤΙΜΑ», το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών για ηλικιωμένους, πάντα με γνώμονα την αρχή της ουσιαστικότητας και της βιωσιμότητας. Από το 2014 διατελώ Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων. Το 2020 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο City College, Διεθνές Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στην Αγγλία, αποκτώντας τον τίτλο Executive MBA στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας» συνέχιζε στο μήνυμα του στην ιστοσελίδα.

Η φιλοξενία του αδερφού του Ανδρέα Παπανδρέου

Στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων φιλοξενούνταν και ο Γιώργος Παπανδρέου, ετεροθαλής αδερφός του Ανδρέα.

«Στη Νέα Θάλπη συνηθίζουμε να ξεκινάμε την ημέρα μας με μια συζήτηση στο σαλόνι. Τι μέρα είναι, ποιος γιορτάζει και τι συνέβη σαν σήμερα. Σαν σήμερα ποιος γεννήθηκε; Σαν σήμερα ποιος πέθανε; Σαν σήμερα ποιος πόλεμος έπαψε και ποια σπουδαία συμφωνία υπεγράφη; Μέχρι πρότινος, μέχρι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, κάθε φορά που ο «κύριος Παπανδρέου» κατέβαινε στο σαλόνι, η συζήτηση αυτή έπαιρνε ιδιαίτερη τροπή, αφού κάθε γεγονός που αναφέραμε, καθετί που διαβάζαμε αντιμετωπίζοντάς το ως μακρινή ιστορία, ζωντάνευε άξαφνα μπροστά μας, μέσω μιας φράσης μικρής που ακουγόταν απ’ το στόμα του: «ήμουν εκεί!», έγραφε στην ιστοσελίδα της Νέας Θάλπης όταν ο «κύριος Παπανδρέου» άφησε την τελευταία του πνοή.

«Ο Γεώργιος Γ. Παπανδρέου, ετεροθαλής αδερφός του Ανδρέα Παπανδρέου, γιος του Γέρου της Δημοκρατίας και της ηθοποιού Κυβέλης, είχε προλάβει να βρεθεί παντού, πριν διαβεί την είσοδο της Νέας Θάλπης, προκειμένου να ζήσει εδώ τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής του. Είχε ζήσει γεγονότα και ανθρώπους που άλλοι απλώς τα ξεφυλλίσανε σε έντυπα της εποχής. Ήταν ο ίδιος μια ολόκληρη εποχή! Μια εποχή που με τις αφηγήσεις του, ξαναζούσε και για εμάς. Του άρεσε πολύ να διηγείται!

Έτσι με την Μελίνα τότε στη Γαλλία…Έτσι ο Κωνσταντάρας…Έτσι η Βλαχοπούλου…Έτσι ο Βενιζέλος…Έτσι ο πατέρας μου, έτσι η μάνα μου, έτσι εγώ…» συνέχιζε στην ίδια ανάρτηση της Νέας Θάλπης.

*Πηγή: protothema.gr

Categories: ΝΕΑ