FRONTPAGE

ΜΕ ΝΟΜΟ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Στις 7 Οκτωβρίου, πριν 17 ημέρες ακριβώς, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δημοσιοποίησε τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία δίνεται το δικαίωμα στους Δήμους να επιχορηγούν τους αθλητικούς συλλόγους. Αρκεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να είναι δυνατή η παροχή χρηματικών ενισχύσεων στα σωματεία «για την προαγωγή του οικείου αθλήματος». Στο δελτίο Τύπου μάλιστα που διένειμε εκείνη την ημέρα ο κ Αυγενάκης επισημαίνει πως παραμένει «συνεπής στη φιλοσοφία και στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο για συνεχή στήριξη με άμεσα και έμμεσα μέτρα, ειδικά στην εποχή της πανδημίας…».

Στο δεύτερο σκέλος της ίδιας διάταξης καθιερώνεται το δικαίωμα επιχορήγησης των Δήμων σε σωματεία «για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα ολυμπιακών αθλημάτων». Η ρύθμιση αυτή αφορά κυρίως τους συλλόγους Γ’ Εθνικής κατηγορίας, γι’ αυτό  έγινε. Τέτοιοι, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχουν στον Δήμο Διονύσου στο ποδόσφαιρο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο επίσης συμπεριελήφθη και μια άλλη διάταξη που αποσκοπεί «στην εξυγίανση», αλλά και «στο νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου με διαφάνεια» και αναφέρει επί λέξει:

«Αθλητικό σωματείο που δεν φέρει την ειδική αθλητική αναγνώριση του άρθρου 8 του ν. 2725/1999 (Α’ 121) και δεν έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν.4714/2020 (Α’ 148), δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού».

Περαιτέρω στην ανακοίνωση Αυγενάκη της 7ης Οκτωβρίου τονίζονται και τα ακόλουθα:

«Οι επιχορηγήσεις από τους Δήμους σε ερασιτεχνικά σωματεία, έρχονται σε συνέχεια μιας δέσμης μέτρων που -ενδεικτικά- αφορά στο αφορολόγητο 20% στις δωρεές και χορηγίες από 01/01/2020, στην ένταξη όλης της αθλητικής οικογένειας στην ομπρέλα στήριξης ενάντια στον κορωνοϊό την περασμένη Άνοιξη, στην έκτακτη χορήγηση 12 εκατ. ευρώ απευθείας στα σωματεία έπειτα από 12 χρόνια, η οποία θα υλοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες, κλπ. (σημ.: εδώ ουσιαστικά ο κ Αυγενάκης προαναγγέλλει πως θα επιχορηγήσει ο ίδιος απευθείας τους ερασιτεχνικούς συλλόγους, για πρώτη φορά ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια, μοιράζοντας 12 εκ. ευρώ).

Όσο για την υποχρέωση κατοχής της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και εγγραφής στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, προκειμένου να δικαιούται ένα σωματείο να κάνει χρήση δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, αυτή εναρμονίζεται με την αντίστοιχη πρόβλεψη για τις εποπτευόμενες από ΓΓΑ αθλητικές εγκαταστάσεις, η οποία θεσπίστηκε με τον 4726/2020».  

Το πιο σημαντικό απ’ όλα: Οι ανωτέρω διατάξεις της τροπολογίας Αυγενάκη εισήχθησαν προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής στις 8 Οκτωβρίου. Εγκρίθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία και έγιναν νόμος του κράτους. Στις δε 12 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει πως από τις 12 Οκτωβρίου ισχύουν και ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι υποχρεωμένος να τις τηρεί και να τις εφαρμόζει, όπως όλους τους νόμους. Διαφορετικά παρανομεί και πιθανότατα μπλέκει μπαίνοντας στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.

-Σχετικά άρθρα:

*ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

*«ΙΔΟΥ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ»