ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ – ΟΥΔΕΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ

Τόσο η Οικονομική επιτροπή, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασαν χθες ασχολήθηκαν με τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη και τον δημοτικό φόρο για το έτος 2021.

Σε ότι αφορά τα τέλη ύδρευσης παρέμειναν οι ίδιες τιμές, δεδομένου ότι υπήρξε κοινή συμφωνία από τις περισσότερες παρατάξεις. Άλλωστε τα τέλη ύδρευσης είναι ούτως ή άλλως  ιδιαίτερα χαμηλά. Υπήρξε ωστόσο έντονη διαμαρτυρία για την ποιότητα του νερού στην Δ.Ε Σταμάτας από τον δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Γιαννουλάτο και για την Δ.Ε Διονύσου από την δημοτική σύμβουλο Λυδία Φέρμελη.

Ο επικεφαλής των «Ανοιχτών Οριζόντων» Διονύσης Ζαμάνης τόνισε την ανάγκη θέσπισης επαγγελματικού τιμολογίου ύδρευσης για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το νερό ως κύριο μέσο παραγωγής προϊόντος ή υπηρεσίας.

Για τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση αφού όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητούσαν έντονα την ουσιαστική μείωση των δημοτικών τελών. Πρόβαλαν δε το αυτονόητο επιχείρημα πως αφού ο Δήμος Διονύσου συγκέντρωσε επιπλέον 300.000 τ.μ μετά τις πρόσφατες  δηλώσεις τετραγωνικών ακινήτων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, δεν μπορεί τα τέλη να παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Διονύσου ήταν ο 16ος στους 330 περίπου Δήμους της χώρας σε επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά. Από την πλευρά της η διοίκηση έκανε μια ανεπαίσθητη μείωση μόνο στο εμπορικό τιμολόγιο τις τάξης του 5% και άφησε τα τέλη της κατοικίας ακριβώς στα ίδια επίπεδα, παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά. Για να  ισοσκελίσει μάλιστα την ανταποδοτικότητα πρόσθεσε ισόποσες τεράστιες δαπάνες χωρίς να κάνει καμία ελάφρυνση στα νοικοκυριά που πλήττονται εν μέσω μάλιστα αυτής της τεράστιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει όλη η χώρα.

 Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε και για το κομμάτι του δημοτικού φόρου για το οποίο υπήρξε η πρόταση του κ Γιαννουλάτου να καταργηθεί, παρόλα αυτά όμως έμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με μια ανεπαίσθητη μείωση 30.000 ευρώ περίπου στο 1.000.000 που εισπράττεται συνολικά ετησίως. Ουσιαστική μείωση είχε η Δ.Ε Άνοιξης που ήταν ούτως ή άλλως αρκετά επιβαρυμένη μετά από δικαστική απόφαση του 2016 και αυξήσεις είχαν οι Δ.Ε Σταμάτας και Δροσιάς, με την πλάστιγγα να παραμένει σταθερή στο ίδιο βάρος στις πλάτες των δημοτών. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι από το ποσό αυτό μόλις 80.000 ευρώ αποδίδονται στις Σχολικές Επιτροπές. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ Ζαμάνης είπε χαρακτηριστικά:

«Από τις Σχολικές Επιτροπές κόπηκαν 250.000 ευρώ ετησίως και τα αντικαθιστάτε μόνο με 80.000. Δηλαδή δίνετε για περισσότερα από 40 σχολεία, όσα ξοδέψατε για να νοικιάσετε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια».