ΝΕΑ

ΣΥΣΤΑΣΗ ΝΕΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΤΑ

Νέα υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας των ΟΤΑ συστήνει το υπουργείο Εσωτερικών. Θα πρόκειται για μια Ανεξάρτητη Αρχή. Όπως είπε κατά την χθεσινή 10η τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Αττικής, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση ενός νέου φορέα για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, βάζοντας έτσι τέλος στο προηγούμενο καθεστώς».

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 109 του «Κλεισθένη» είχε συσταθεί «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α» ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Επρόκειτο για επτά (7) Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας Ο.Τ.Α., οι οποίες αποτελούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και υπάγονται απευθείας στον Υπουργό.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι με τις συγκεκριμένες Υπηρεσίες «ακόμη και απλές αποφάσεις δεν μπορούσαν να εκτελεστούν, καθυστερώντας το έργο των Δήμων”.

Έλεγχος ΟΤΑ: Νέος φορέας με εφτά μηχανισμούς

Γι’ αυτό, όπως τόνισε,  θα συσταθεί νέος φορές με 7 τέτοιους μηχανισμούς σε όλη τη χώρα. Αν και ο κ. Λιβάνιος, πλην του ότι ο φορέας δεν θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών δεν εξήγησε τι θα αλλάξει σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, υποστήριξε ότι πλέον οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι άμεσα εκτελεστές και η όποια προσφυγή θα παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις

«Με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθεί το έργο των Δήμων», ανέφερε. Και διευκρίνισε ότι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα οριστούν:

-ποιες κατηγορίες αποφάσεων θα πηγαίνουν αυτεπάγγελτα για έλεγχο και

-ποιες θα είναι άμεσα εκτελεστές.

Έτσι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της εποπτείας.

Φυσικά όποιο πρόσωπο ή φορέας έχει έννομο συμφέρον θα μπορεί να κάνει προσφυγή για τον έλεγχο νομιμότητας.

«Ο νέος αυτός φορέας θα είναι ανεξάρτητος από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών», κατέληξε ο κ. Λιβάνιος.

*Πηγή: aftodioikisi.gr

Categories: ΝΕΑ