Ιστορία

oion-1
Ο Δήμος Διονύσου προέκυψε από τη συνένωση των πρώην δήμων Άνοιξης, Δροσιάς, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου και των  πρώην κοινοτήτων Κρυονερίου, Ροδόπολης, Σταμάτας. Η ιστορία του Διόνυσου ανάγεται σε πολλά χρόνια πριν, λόγω του γειτονικού ομώνυμου λατομείου στη σημερινή συνοικία της Ραπεντώσας. Είναι γνωστό πως το Πεντελικό όρος ήταν πλούσιο σε λευκό μάρμαρο. Εκεί έφτανε ο πρώτος αστικός σιδηρόδρομος (“Θηρίο”) με τα βαγόνια του από την Κηφισιά, μέχρι πριν από 50 χρόνια που καταργήθηκε η διαδρομή αυτή. Σήμερα, η περιοχή υπάγεται διοικητικά στην Ανατολική Αττική, ενώ στα όρια της κοινότητας εντάσσεται και η γειτονική συνοικία στα ανατολικά της Εκάλης, Αναγέννηση. Μέσω δε της Λεωφόρου Διονύσου επικοινωνεί, γύρω από το Πεντελικό όρος, με τον ανατολικό και παραθαλάσσιο Δήμο Μαραθώνος.

Ο Διόνυσος αποτελούσε παλιότερα οικισμό της Κοινότητας Σταμάτας ως το 1975, οπότε αποσπάστηκε και έγινε οικισμός της κοινότητας Μπάλας – νυν Ροδόπολης.  Το 1979 αναγνωρίστηκε ως αυτοτελής κοινότητα και αργότερα έγινε Δήμος.

Ο οικισμός του Διονύσου δημιουργήθηκε κατά το τέλος του 19ου αιώνα ως τόπος διαμονής των λατόμων που εργάζονταν στα γειτονικά λατομεία μαρμάρου του Πεντελικού όρους. Ονομάστηκε Διόνυσος από τον αρχαίο ναό του Διονύσου, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται εκεί. Η περιοχή του ωστόσο είναι πλούσια σε μύθους. Εκεί γεννήθηκε ο Θέσπις και ιδρύθηκε το πρώτο θέατρο. Εκεί φιλοξενήθηκε ο Διόνυσος και δίδαξε την καλλιέργεια του αμπελιού. Στην περιοχή του Διονύσου, όπου βρέθηκαν επίσης και ερείπια του Πυθίου (όπως αναφέρεται σε επιγραφή), δηλαδή ενός ναού του Απόλλωνος, πιστεύεται ότι βρισκόταν ο αρχαίος αττικός δήμος της Ικαρίας, που συνδεόταν με τον θεό Διόνυσο.